Următoarea mare afacere. Telefoanele și sateliții: cursa pentru conectare

Cursa pentru furnizarea de internet de mare viteză prin sateliți este în plină desfășurare, însă o altă competiție, mai ambițioasă, pentru conectarea directă din spațiu la dispozitive precum smartphone-urile, a început cu adevărat la începutul acestui an.

Această piață potențial neexploatată – care se bazează pe trimiterea unui mesaj prin spațiu, dar care se extinde dincolo de aceasta – este la originea unei povești cu două strategii: aceea de a pune antene specializate în telefoane, față de aceea de a pune antene de mare putere pe sateliții înșiși.

Industria sateliților este cu adevărat de nișă și – dacă poate accesa conectarea a miliarde de smartphone-uri – vorbim despre dimensiuni de piață mult mai mari decât cele pe care au putut să le abordeze până acum. Tot ce a fost înainte a fost de ordinul milioanelor”, a declarat Caleb Henry, economist la firma de cercetare Quilty Analytics, pentru CNBC.

O multitudine de proiecte și parteneri – Apple, Iridium, Space X, T-Mobile și AT&T – au ieșit în evidență în 2022, în diferite stadii de dezvoltare pentru a se conecta direct la smartphone-uri. A fost mult timp un vis al vizionarilor comunicațiilor prin satelit, dar telefoanele prin satelit, voluminoase, specializate și de obicei scumpe nu au reușit să atragă cumpărători.

În prezent, o evoluție a tehnologiei aduce modificări în cursa pentru perfecționarea comunicațiilor spațiale. „Una dintre diferențele față de generațiile anterioare este capacitatea sateliților de astăzi pe orbita joasă a Pământului, ceea ce înseamnă că aceștia ar putea fi capabili să furnizeze mai mult decât un simplu serviciu de text”, spune Patricia Cooper, fondatoare a Constellation Advisory și fost vicepreședinte al SpaceX pentru afaceri guvernamentale în domeniul sateliților.

SpaceX a anunțat în această vară un parteneriat care le va permite utilizatorilor T-Mobile să trimită mesaje din locuri inaccesibile de către turnurile de telefonie mobilă terestre, utilizând a doua generație de sateliți Starlink.

CEO-ul Elon Musk a declarat că sateliții Starlink, mai mari și modernizați, vor avea antene care ar putea transmite direct către un dispozitiv mobil, iar T-Mobile speră să adauge în cele din urmă apeluri vocale prin intermediul lor.

Parteneriatul este similar cu cele realizate de AST SpaceMobile, care, după ce a strâns 600 de milioane de dolari, a pus pe orbită, în luna septembrie, cel de-al doilea satelit de testare și a încheiat acorduri cu AT&T, Vodafone și Rakuten.

Rețeaua AST ar fi compusă din mai puțini sateliți decât constelația Starlink, dar tot ar fi necesar să dispună de aproape 250 pentru o acoperire globală.

Întreprinderea privată Lynk Global, evaluată la 25 de milioane de dolari, își propune, de asemenea, să furnizeze un turn de telefonie mobilă în spațiu prin intermediul sateliților. Compania a anunțat că a trimis „primul mesaj text din lume de pe un satelit aflat pe orbită către un telefon mobil standard de la sol” la începutul anului 2020.

Și în timp ce unii construiesc rețele de satelit, alți jucători importanți urmăresc inovații legate de Pământ, cu sisteme care depind de o antenă specializată inclusă în telefoane.

Apple a anunțat recent o funcție de urgență a modelelor iPhone 14 care valorifică această tehnologie. În parteneriat cu Globalstar, funcția permite utilizatorilor să trimită mesaje text comprimate de pe telefon prin intermediul sateliților.

Și Iridium, un furnizor de lungă durată de comunicații prin satelit către telefoane specializate, „lucrează la această posibilitate”, a declarat directorul executiv Matt Desch, la conferința World Satellite Business Week 2022.

Citiți și:
Bill Gates sprijină un plan în valoare de 1 miliard de dolari care ar supraveghea Pământul cu sateliți video
Planeta este împânzită de o reţea de sateliţi. Internet global – control total. SpaceX a lansat 60 de sateliţi concomitent
Musk prezintă proiectul de lege Starlink: „De acum înainte, veți plăti Pentagonul”

 

yogaesoteric
16 decembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More