Vaccinul anti-covid de la AstraZeneca suferă un eșec în studiul cu spray nazal

Tentativele cercetătorilor de la Universitatea Oxford și AstraZeneca Plc (AZN.L) de a crea o versiune de pulverizare nazală a vaccinului anti-covid-19, dezvoltat în comun, au suferit un eșec, deoarece testele inițiale efectuate pe oameni nu au produs protecția dorită.

Un răspuns al anticorpilor la nivelul mucoaselor respiratorii a fost observat doar la o minoritate de participanți la acest studiu, care se afla în prima dintre cele trei faze de testare clinică, a precizat în luna octombrie, într-un comunicat, Universitatea din Oxford.

De asemenea, răspunsul imunitar măsurat în sânge a fost mai slab decât cel obținut în urma unei vaccinări în braț.

Cercetătorii din întreaga lume și-au pus mari speranțe în vaccinurile prin pulverizare nazală împotriva coronavirusului, deoarece se crede că metoda ar putea preveni infecția și nu doar boala, deoarece ar putea determina un răspuns imunitar direct în căile respiratorii, unde virusul pătrunde în organism.

În plus, metoda ar fi mai puțin dureroasă și mai ușor de manevrat decât injecțiile.

Autoritățile de reglementare din India și China au autorizat deja produse care se administrează prin intermediul căilor respiratorii.

În luna septembrie, ministrul indian al Sănătății a aprobat vaccinul anti-covid-19 cu pulverizare nazală al Bharat Biotech, în timp ce compania chineză CanSino Biologics Inc a obținut o aprobare de urgență din partea autorității de reglementare a medicamentelor din această țară pentru o versiune inhalată a vaccinului său anti-covid-19.

CanSino a declarat că studiile au indicat că vaccinul său, administrat prin intermediul unui dispozitiv de nebulizare, poate induce o imunitate puternică pentru a limita eficient infecția, în timp ce rezultatele studiului Bharat nu au fost încă publicate. În cadrul studiului britanic au fost înscriși 30 de participanți nevaccinați anterior, precum și 12 voluntari, care primiseră anterior un curs standard de vaccin în două doze prin injectare.

Spray-ul nazal nu a avut performanțe atât de bune în acest studiu pe cât am sperat”, a declarat Sandy Douglas, cercetător șef al studiului la Institutul Jenner al Universității Oxford.

Credem că administrarea vaccinurilor în nas și plămâni rămâne o abordare promițătoare, dar acest studiu sugerează că este posibil să existe provocări în a face din spray-urile nazale o opțiune fiabilă”, a adăugat ea.

În timpul studiului, care a fost finanțat de AstraZeneca, nu au fost raportate evenimente adverse grave sau probleme de siguranță, potrivit comunicatului.

Citiți și:
Următoarea generație de vaccinuri: spray și pastile
Atenție! Vaccinul covid poate fi administrat și prin alimente

 

yogaesoteric
1 decembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More