Vaccinul produs de Sinovac ar putea fi răspunzător pentru apariția variantei «Lambda», conform studiului cercetătorilor de la Universitatea din Chile

Varianta îngrijorătoare numită C.37 sau „varianta Lambda”, a fost probabil identificată pentru prima dată în Peru în urmă cu aproximativ un an, ceea ce alimentează îngrijorarea crescândă că mutațiile ar putea depăși vaccinurile covid-19 existente, transmite TrialSite.

OMS raportează că această variantă mutantă ar putea nu numai să sporească transmisibilitatea, ci și să întărească rezistența agentului patogen la anticorpii neutralizanți declanșați de vaccin. Încă nu se știe care va fi impactul acestei variante, relatează un nou studiu, dar cercetătorii speculează că ar putea exista un rezultat al acestei adaptări virale la vaccinul CoronaVac, produs de corporația chineză Sinovac.

Condus de autorii corespondenți Ricardo Soto-Rifo și Fernando Valiente-Echeverría de la Laboratorul de Virusologie Moleculară și Celulară al Institutului de Științe Biomedicale din cadrul Facultății de Medicină, Universitatea din Santiago de Chile, studiul care urmează să fie publicat, intitulat „Infectivity and immune escape of the new SARS-CoV-2 variant of interest Lambda” („Infecțiozitatea și scăparea imunitară a noii variante de interes SARS-CoV-2 Lambda”) este disponibil pe serverul de preprint medRxiv.

Studiul
Echipa a realizat un studiu care a utilizat un test de neutralizare a virusului pseudotip pentru a evalua impactul Lambda asupra infectivității și scăpării imunitare cu ajutorul unor mostre de plasmă de la lucrători din domeniul sănătății din două centre din Santiago, Chile. Ambii au primit două doze de produs CoronaVac, un vaccin cu virus inactivat produs de producătorul chinez de vaccinuri Sinovac.

Rezultatele
Cercetătorii sud-americani au constatat o infectivitate sporită mediată de proteina spike Lambda – una mai intensă decât cea a D614G (linia B) sau a variantelor Alpha și Gamma, sugerează autorii. Observând că, atunci când se compară această variantă mutantă cu „tipul sălbatic (linia A), neutralizarea a fost redusă de 3,05 ori pentru varianta Lambda, în timp ce a fost de 2,33 ori pentru varianta Gamma și de 2,03 ori pentru varianta Alpha.”

Concluzie
Echipa de studiu a rezumat că, pe baza studiului lor specific, mutațiile existente în proteina spike a variantei de interes, originară din Peru, conferă o mai mare infectivitate și o mai mare scăpare imunitară față de anticorpii neutralizanți declanșați de CoronaVac.

Citiţi şi:
Varianta Delta: Imunitatea naturală, cu 700% mai eficientă decât cea indusă de vaccin
SARS-Cov-2 este la doar câteva mutații distanță de momentul în care va putea trece de protecția oferită de vaccin, spune șeful CDC
Vaccinul vieţii

yogaesoteric
24 octombrie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More