Veninul de viespe a fost transformat în antibiotic. Reușita care ar putea salva în viitor viața multor oameni

 

Deși veninul viespilor este periculos pentru oameni, acesta ne poate ajuta în eliminarea bacteriilor.

Oamenii de știință au reușit să extragă partea din venin care poate distruge bacteriile și să facă veninul viespilor sigur pentru oameni. Rezultatul? Un potențial antibiotic nou bazat pe o peptidă din veninul de viespi care ucide bacteriile fără a afecta celulele umane. Peptidele sunt polimeri scurți formați prin legarea, într-o anumită ordine, a mai multor aminoacizi. Legătura dintre doi aminoacizi se numește legătură peptidică.

„Am transformat o moleculă toxică într-una viabilă pentru a trata infecțiile. Prin analizarea sistematică a structurii și funcției acestor peptide, am fost capabili să le reglăm propriile proprietăți și activități”, a spus microbiologul și imunologul Cesar de la Fuente-Nunez de la MIT.

Pe măsură ce tot mai multe bacterii dezvoltă rezistență la antibiotice în întreaga lume, tot mai mulți oameni mor datorită infecțiilor. O modalitate potențială de combatere a acestor „superbacterii” este dezvoltarea unei noi clase de antibiotice la care bacteriile nu au nicio rezistență; cel puțin nu încă. Acesta este motivul pentru care oamenii de știință lucrează la convertirea peptidelor antimicrobiene în antibiotice. Dar procesul nu este simplu, iar rezultatele muncii lor s-ar putea vedea abia peste câțiva ani.

Echipa de cercetare a descoperit o țintă potențială într-o singură peptidă, găsită în veninul unei viespi din America de Sud numită Polybia Paulista. Aceeași viespe al cărei venin a fost investigat cu câțiva ani în urmă ca posibil tratament pentru cancer. Acum, echipa a dezvoltat câteva variante de peptide și le-a testat împotriva a șapte specii de bacterii și a două de ciuperci pentru a vedea cât de bine au interacționat cu membranele celulare. Pe baza acestor cercetări, oamenii de știință au putut determina care structuri și proprietăți fizico-chimice ale peptidelor au fost cele mai eficiente împotriva microbilor. Ulterior, peptidele au fost pregătite pentru testarea pe animale vii (șoareci). Aceștia au fost infectați cu o bacterie rezistentă la antibiotice, numită Pseudomonas aeruginosa, care este deosebit de periculoasă pentru pacienții cu sisteme imunitare compromise.

Echipa a testat câteva dintre cele mai promițătoare peptide, cu diferite grade de succes. Mai multe dintre acestea au diminuat, de fapt, nivelul infecției. Iar unul, administrat într-o doză suficient de mare, a eradicat complet P. aeruginosa.

Cercetarea are nevoie de studii suplimentare, însă experții urmăresc să își dea seama dacă peptida își poate păstra eficacitatea la doze mai mici (mai sigure). Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Communications Biology.

Citiți și:

Furnicile au intrat în atenția oamenilor de știință ca potențiale… producătoare de antibiotice!

Cu mult timp înainte de folosirea pastilelor ce se bazează pe sinteza chimică, strămoşii noştri utilizau aceste 12 antibiotice perfect naturale

 

yogaesoteric
6 februarie 2019

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More