Viaţa şi filosofia lui Wayne Dyer. 11 lecţii importante pe care este binefăcător să le reţinem

 

Wayne Dyer (n. 10 mai 1940 – d. 30 august 2015) s-a născut în Detroit, Michigan şi şi-a petrecut primii zece ani din viaţă într-un orfelinat. În ciuda greutăţilor cu care s-a confruntat încă din copilărie, el a devenit un model şi o sursă valoroasă de inspiraţie pentru oamenii din toată lumea.
 

Prima sa carte, Zonele tale eronate, publicată în SUA în 1976, s-a aflat în topul listei de best seller-uri New York Times pentru aproape un an de zile, cu vânzări de aproape 35 de milioane de exemplare până în prezent.

Copilăria şi studiile

Wayne Dyer s-a născut în Detroit, Michigan, în anul 1940, şi şi-a petrecut mare parte din primii zece ani de viaţă într-un orfelinat din estul oraşului natal, după ce tatăl său şi-a părăsit familia, iar mama sa a trebuit să crească singură trei băieţi. După ce a absolvit liceul, Dyer a făcut parte din marina SUA timp de patru ani (1958-1962). Mai târziu, a absolvit doctoratul în consiliere educaţională la Universitatea Wayne State, cu o lucrare numită Group Counseling Leadership în Counselor Education sub îndrumarea lui Mildred Peters.

Viaţa personală

Wayne Dyer a fost căsătorit de trei ori, iar din aceste mariaje au rezultat şase copii. El a avut o fată pe nume Tracy cu prima soţie (Judy). Cu cea de-a doua, Susan Casselman, Dyer nu a avut niciun copil, însă cu cea de-a treia soţie, Marcelene, cinci copii. Cei doi s-au despărţit în 2001, după 20 de ani de căsnicie. El a fost diagnosticat cu cancer inoperabil, însă gândirea pozitivă l-a ajutat să învingă boala şi să-şi recapete sănătatea. Mai mult, el a fost alcoolic şi a reuşit să-şi învingă dependenţa, privindu-şi însă tatăl, bunicul şi unchiul trăind neputincioşi în faţa acestei condiţii.

Viaţa profesională şi filosofia lui Wayne Dyer

Considerat „părintele motivaţiei” la nivel internaţional, Dyer călăuzea şi îndruma oamenii, ajutându-i să depăşească momentele dificile şi să evolueze constant. Învăţăturile sale au fost empirice, inspirate în mare parte de puterea exemplului personal. Cursurile susţinute în timpul vieţii se concentrau pe gândirea pozitivă şi pe tehnici motivaţionale. El a publicat 40 de cărţi, iar 21 dintre acestea au ajuns în topul New York Times.

Mai mult, el s-a inspirat permanent din învăţămintele pe care le-a desprins din trăirile sale. El obişnuia să îndrume oamenii constant către depăşirea obstacolelor şi a situaţiilor neplăcute, punând un mare accent pe conexiunea cu potenţialul divin intern. Dyer încuraja oamenii să înveţe din propriile greşeli şi să găsească forţa de a merge mai departe, pentru a obţine succesul şi împlinirea personală şi profesională. Creştinismul stă la baza filosofiei sale, recomandând tuturor cititorilor săi să nu uite principiile religioase, ci să le aplice în vieţile lor, pentru a-şi atinge obiectivele.

 

11 lecţii pe care să le reţinem de la dr. Wayne Dyer

1. Cooperarea binefăcătoare este mult mai sănătoasă decât competiţia

Dyer ne arată că este important să ne concentrăm pe progresul şi evoluţia personală, atât pe cea profesională cât şi pe cea interioară, fără să acordăm o importanţă extraordinară competiţiei. Atunci când încercăm constant să fim mai buni decât ceilalţi, pierdem energie utilă scopurilor noastre şi ne îngreunăm atingerea obiectivelor.

2. Ignoranţa nu este niciodată o binecuvântare

Dyer ne încurajează să renunţăm la categorisiri şi la etichete, considerând că acestea nu reprezintă calea spre fericire. Astfel, părintele motivaţiei atrage atenţia asupra importanţei experimentării constante a lucrurilor noi, ca un garant pentru evoluţia personală şi profesională. Noutatea şi curajul sunt ingredientele necesare progresului.

3. Oamenii nu sunt victime ale mediului înconjurător

Dyer subliniază importanţa asumării responsabilităţii pentru propriile gânduri, sentimente şi acţiuni, fără a arunca vina pe forţe sau situaţii externe. Mai mult, el face o diferenţă clară între reacţiile impulsive şi emoţionale la care facem apel de multe ori în situaţii neplăcute şi răspunsul raţional care necesită o privire de ansamblu, obiectivă şi calmă. Acest lucru ne ajută să ne conştientizăm propria forţă şi propriul univers intern.

4. Este important să petreceţi un oarecare timp singuri cu Dumnezeu

Dyer îşi îndrumă cititorii să petreacă un timp singuri, pentru a ajunge la starea de confort cu propria individualitate profundă şi cu propriul corp, aceasta fiind importantă pentru dobândirea unui sentiment pozitiv faţă de propria persoană. Singurătatea este necesară bunăstării personale.

5. Respingerea fermă și promptă a tot ceea ce este rău vă face mai puternici

Dacă vă ascultaţi intuiţia şi sunteţi aliniaţi sentimentelor dumneavoastră, veţi şti cu siguranţă care este calea pe care trebuie să o urmaţi. Astfel, chiar dacă vă veţi confrunta cu eşecuri, veţi şti cum să vă învăţaţi lecţiile din acestea şi să mergeţi mai departe cu mai multă forţă şi determinare.

6. Respectul de sine nu necesită validarea de către ceilalţi

Validarea externă nu reprezintă calea spre fericire. Suntem diferiţi şi percepem lucrurile altfel decât ceilalţi, însă reputaţia şi părerile oamenilor despre noi nu pot fi influenţate sau schimbate în vreun fel. Dyer ne încurajează să nu mai încercăm să-i mulţumim pe ceilalţi din jurul nostru, ci să ne concentrăm cu preponderenţă pe propria noastră stare de bine.

7. Nu atragi doar ceea ce vrei în viaţă, căci mai ales atragi ceea ce în realitate eşti

Dyer ne arată că dacă ne purificăm minţile şi sufletele, vom atrage multe lucruri frumoase în viaţă, iar abundenţa va veni la noi, nu va trebui să o căutăm. Însă, pe de altă parte, dacă alegem să conştientizăm doar situaţiile neplăcute, adoptând o atitudine nihilistă, vom atrage tot situaţii negative.

8. Nu vă faceţi griji excesive pentru orice

Dyer ne spune că există o forţă invizibilă dumnezeească ce a creat lumea şi întregul Univers şi că această forţă îşi face simţită prezenţa atunci când nu mai încercăm să facem totul singuri şi dăm voie evenimentelor să-şi urmeze cursul lor natural.

9. Dezvoltarea noastră lăuntrică nu se încheie odată cu şcoala

Dezvoltarea noastră lăuntrică nu se încheie în momentul în care ne finalizăm studiile, ci continuă pe tot parcursul vieţii. Nu este recomandat să ne oprim din a creşte, deoarece evoluţia este necesară unei vieţi împlinite. Astfel, dezvoltarea personală nu se încheie, ci este un proces continuu.

10. Fii realist, aşteaptă-te întotdeauna la miracole și minuni dumnezeești

Puterea din Univers devine disponibilă oamenilor în momentul în care aceştia sunt conştienţi de forţa lor divină interioară şi o exteriorizează prin fapte bune faţă de cei din jurul lor, acest lucru contribuind şi la fericirea lor personală.

11. Urmează-ţi intuiția din inima spirituală şi astfel vei dobândi succesul

Dyer ne spune şi ne încurajează să ne urmăm intuiţia şi inima şi să facem ceea ce simţim, aceasta fiind calea sigură către succes şi împlinire.


Citiţi şi:

Puterea vindecătoare a stărilor benefice

Să devenim şi să rămânem artizanii propriei noastre fericiri! (I)
 

 

yogaesoteric
26 februarie 2016

 
 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More