Vopsea ecologică din alge

 

Vopseaua de tipografie este foarte toxică. Dar există vopsea fabricată fără metale grele, produse petroliere și dizolvanți toxici. Este vorba de vopseaua din alge.

Tendința de a trece de la zăcămintele minerale la alternativele regenerabile cuprinde nu doar sectorul transporturilor și energetica, ci apar inovații și în alte domenii. De exemplu, este creat bioplastic pe bază de ciuperci și alte materiale biodegradabile sau care se compostează.

Algele joacă un rol major în revoluția creării materialelor biologice, deoarece în viitorul apropiat imprimanta de la birou sau de acasă ar putea folosi vopsea pe bază de alge.

Vopseaua de tipografie este foarte scumpă și conține ingrediente toxice, însă cu asemenea vopsea sunt acoperite zilnic toate tipurile de materiale din jurul nostru. De la hârtia de birou, ziare, reviste, cărți, până la facturile lunare pe care le primim în cutia poștală. De asemenea, această vopsea este imprimată pe ambalaje, pe mărcile produselor.

Conform studiului întreprins de compania Living Ink, majoritatea dintre vopsele sunt fabricate din produse petroliere, care, pe lângă multiplele probleme ecologice pe care le creează, sunt obținute din resurse minerale, ale căror derivate au tendința de a rămâne în mediul ambiant o perioadă foarte lungă de timp. O alternativă mai sigură este utilizarea algelor în calitate de pigmenți biologici și produsele vegetale, spune directorul general al companiei Scott Fulbright.

Living Ink cultivă propria linie de alge, create special pentru folosirea lor în vopsele. Iar culorile pot varia de la galben până la purpuriu și azuriu. Compania propune vopsele pe bază de alge pentru tipărirea obiectelor pentru birou, cărților de vizită, invitațiilor și ambalajelor. De asemenea, este gata să efectueze și lucrări tipografice utilizând vopsele ecologice. Acordul încheiat recent cu Ecoenclose oferă perspective mai bune pentru utilizarea vopselelor. Acum, Ecoenclose propune produsul Living Ink pe bază de alge pentru baza sa de clienți, iar următoarea sarcină a companiei este de a crea cât mai multe culori pentru imprimantele din toată lumea.

Scott Fulbright a relatat despre vopselele sale mai detaliat, invocând date statistice. El a menționat că „vopselele obișnuite constau în proporție de 80% din produse petroliere și 20% pigmenți. Anual sunt produse 4 miliarde de tone de vopsele, ceea ce generează circa 13,2 miliarde de kg CO2. Cea mai mare provocare în producția vopselelor constă în reducerea cantității de petrol utilizat. Reducând consumul de petrol, noi sperăm să reducem efectele negative legate de forarea, extragerea și transportarea petrolului. Noi nu doar înlocuim produsele petroliere în procesul de fabricare a vopselelor, dar și putem utiliza CO2 ecologic în timpul creșterii algelor. Fiecare tonă de alge consumă 2 tone de bioxid de carbon. Noi preluăm CO2 din aer pentru a obține vopselele noastre. Când priviți pigmenții uscați pe care îi folosim, puteți practic atinge materialul din carbon, care a fost anterior bioxid de carbon. Înlocuind pigmenții existenți la ora actuală, putem elimina cantitatea de CO2 ce ar fi generată de producerea lor – circa 3 miliarde de kg, și în schimb putem folosi 1,2 milioane tone de alge, ceea ce echivalează cu 2,4 miliarde kg de CO2 extrase din atmosferă. Astfel, recurgând la noile vopsele, putem elimina din atmosferă aproape 5,4 miliarde kg de CO2.”


Citiți și:

De ce lumea rămâne fără nisip şi ce implicaţii ar putea avea asta

11 ingrediente toxice care provoacă boli și care se găsesc în vaccinuri

 

yogaesoteric
17 martie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More