YOGA este un mod de viaţă

Cu ceva timp în urmă, cineva m-a întrebat simplu: cu ce te-a ajutat pe tine YOGA? Mi-a trebuit un pic de timp să înţeleg întrebarea, pentru că efectiv eu nu am gândit vreodată că trebuie să primesc ceva în schimbul practicii YOGA.

Ce vreau să spun este că pentru mine YOGA este un mod de viaţă, pe care l-am ales cu mulţi ani în urmă când încă nu eram capabil să explic unui alt om ce este cu adevărat YOGA, (în sensul că eram la început şi nu ştiam ce este cu adevărat YOGA).

Nu doar eu am beneficiat de efectele benefice ale practicii YOGA, ci şi cei dragi mie. Graţie regimului lacto-vegetarian, mama mea s-a vindecat de o boală gravă care o făcuse să ajungă în comă la spital. Odată restabilită a fost apoi capabilă să crească trei nepoţi.

Surorii mele, medicii i-au spus că trebuie să se opereze. A renunţat la operaţie şi s-a vindecat realizând ASANA-e şi masaj abdominal. Pe una dintre nepoate a salvat-o tratamentul cu plante. Suferea de o dereglare hormonală şi timp de un an şi jumătate a avut ciclu menstrual, aproape fără pauze. Când avea o pauză de două zile era o minune. Era deja anemică şi tratamentul cu plante i-a stopat hemoragia în numai şapte zile. Apoi, în decurs de câteva luni, ciclul menstrual i s-a normalizat. Din păcate, doar sora mea a început să practice YOGA, după aceste experienţe. S-ar putea spune că aceste aspecte nu m-au ajutat pe mine personal, dar este naiv să privim aşa, pentru că orice fiinţă umană îşi iubeşte familia, deci indirect a fost un ajutor şi pentru mine.

În ceea ce mă priveşte direct, de 18 ani nu mai ştiu ce înseamnă să fiu bolnav sau să iau medicamente. Am o sănătate foarte bună. Consider că mai ales faptul că am renunţat la fumat ca urmare a informaţiilor primite la cursul de YOGA este un avantaj enorm. Dar din nou putem specula şi putem spune că şi bunicul a fumat până la vârsta de 300 de ani, şi uite aşa, mulţi consideră că de fapt aceste aspecte nu pot fi trecute la categoria avantaje datorate practicii YOGA.

Un alt mare câştig a fost cunoaşterea personală, amplificarea sensibilităţii. Faptul că am reuşit să mă observ din alte perspective este încă o mare valoare. Eram obişnuit să privesc mereu exteriorul şi să-l iau pe acesta ca punct de referinţă. Acum interiorul reprezintă punctul de referinţă. Sunt fericit, iubesc şi sunt iubit. Am relaţii armonioase cu familia, am o sănătate foarte bună, mi-am dezvoltat posibilităţile de cunoaştere.

Consider însă că unul este avantajul cel mai mare, şi anume: credinţa. Faptul că acum cred în DUMNEZEU este foarte important pentru mine, dincolo de modul de viaţă. Acest fapt mi-a oferit o direcţie clară în această viaţă. Teoretic ştiam şi înainte, dar educaţia primită pe vremea comunismului m-a „ajutat” să devin ateu. În momentul în care am simţit în sufletul meu că DUMNEZEU există şi mă iubeşte, viaţa mea s-a transformat complet.

Costică, an 18

Citiţi şi:
YOGA: un mod de viaţă, o ştiinţă milenară, o tradiţie practică universal valabilă
Sfaturi utile pentru aceia care aspiră să folosească într-un mod înţelept timpul

yogaesoteric
octombrie 2008

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More