Yogaesoteric vă dezvăluie în exclusivitate ce s-a petrecut în timpul procesului de la Stockholm


Un proces istoric

de Cătălin Dobrescu

Curtea Supremă din Stockholm a judecat săptămâna trecută cererea de extrădare formulată de statul român pe numele lui Gregorian Bivolaru. Pentru prima dată de la declanşarea acestei mascarade cineva a fost dispus să  analizeze şi  argumentele apărării. Astfel adevărul a ieşit la iveală şi au fost demontate cu uşurinţă înscenările şi improvizaţiile procurorilor români. Gregorian Bivolaru a fost pus în libertate şi cererea de extrădare a fost respinsă. Hotărârea este definitivă şi irevocabilă şi nu poate fi contestată de statul român. YOGAESOTERIC publică în exclusivitate o relatare detaliată a procesului.

Gregorian Bivolaru a răspuns punctual acuzaţiilor aduse
Procesul din Suedia s-a desfăşurat în condiţii de securitate maximă, timp de două zile, în 11 şi 12 octombrie. Accesul în sala de judecată s-a realizat după trecerea tuturor persoanelor prin filtre stricte de securitate. Nu a fost permis accesul în sală cu aparate electronice, iar camera destinată publicului a fost despărţită de completul de judecată şi de mentorul MISA de un geam blindat. Gregorian Bivolaru a fost întrebat dacă este de acord ca şedinţa să fie publică şi a răspuns afirmativ însă a cerut să nu li se permită jurnaliştilor să facă înregistrări. 

În prima parte a procesului i-au fost aduse la cunoştinţă învinuirile care stau la baza cererii de extrădare trimisă suedezilor de autorităţile române. Gregorian Bivolaru a răspuns punctual la toate acuzaţiile arătând că toate acestea sunt nişte înscenări puse la cale la comanda politică a  fostului premier Adrian Năstase. Despre presupusa relaţie cu Mădălina Dumitru, Gregorian  Bivolaru a declarat că este doar o născocire a celor care îi vor răul. El a povestit cum Mădălina a fost forţată de procurori să semneze o declaraţie falsă, şi deşi a dorit apoi de mai multe ori să demaşte înscenarea, autorităţile române au ignorat-o, încălcându-i dreptul la liberă exprimare.

Gregorian Bivolaru a fost ameninţat de mai multe ori că dacă nu  închide şcoala de yoga va avea de suferit
Instanţa suedeză a avut astfel ocazia să afle despre ameninţările pe care acesta le-a primit în mai multe rânduri de-a lungul anilor, prin care i se punea în vedere că dacă nu închide şcoala de yoga va avea de suferit. El a povestit cum a fost ameninţat în 1994 de cei care erau atunci la putere că dacă nu închide cursurile de Yoga, îl vor distruge şi pe el şi şcoala. A descris apoi  incendiul provocat în apartamentul său în februarie 1995 şi  atacurile virulente ale presei la adresa lui şi a şcolii de yoga. 

[În fotografia alăturată puteteţi vedea ultimul bilet de ameninţare primit de Gregorian Bivolaru cu puţin timp înainte de declanşarea evenimentelor din martie 2004. Acest bilet amintea de incidentul din 1995 şi era marcat cu o cunoscută semnătură masonică, un triunghi format din trei puncte]

Mentorul MISA a explicat cum anchetatorii români au răstălmăcit sensul real al vieţii în ashram, în condiţiile în care toate mişcările yoga din lume au deschise astfel de locuinţe. Astfel, din profesor de yoga, Gregorian Bivolaru a devenit în ochii autorităţilor conducătorul unui grup infracţional, şi ar fi profitat de pe urma muncii oamenilor din ashram. Dacă acest lucru ar fi adevărat, de ce nu se reflectă în averea pe care ar fi trebuit să o acumuleze până acum, i-a întrebat mentorul MISA pe judecători. El a descris apoi viaţa în ashram, făcând o paralelă cu o şcoală sportivă care are internat. Ashram-ul este un loc unde oamenii vin să practice yoga, iar în funcţie de aptitudinile fiecăruia şi timpul liber, aceştia pot realiza voluntar activităţi pentru şcoala de yoga. Oamenii nu sunt obligaţi să renunţe la servici pentru a locui în ashram, aşa cum au afirmat autorităţile. 

Apoi a vorbit despre activitatea sa de redactor la revista de yoga, despre faptul că este autodidact şi că ulterior a fost recunoscut ca profesor de yoga prin două diplome, una din Franţa şi cealaltă din India.

MISA nu este o sectă, ci o organizaţie cu impact social pozitiv
După audierea lui Gregorian Bivolaru, a venit rândul preotul Karl Erik Nylund, cel mai mare expert al Suediei în materie de secte. El este specializat în studiul sectelor, în special al celor cu tendinţe manipulatoare, pe această temă având deja două cărţi publicate.  Mărturia acestuia a început prin expunerea unor noţiuni elementare de yoga. Prin realizarea unei paralele între conceptele yoghine şi alte tradiţii, el a demonstrat că noţiunile predate la cursurile de yoga ale şcolii MISA nu sunt noi, ci se înscriu în spiritualitatea universală. În cadrul prezentării sale, el a vorbit şi despre reîncarnare, despre noţiunile de Atman – Sinele Suprem Individual şi Brahman – Sinele Suprem Cosmic, despre karma yoga etc. Karl Erik Nylund a expus clar faptul că MISA nu este o sectă manipulatoare pentru că oamenii nu sunt constrânşi în nici un fel să facă sau să nu facă ceva.  Nylund a argumentat faptul că MISA nu este o sectă, ci o organizaţie cu impact social pozitiv. „L-am cunoscut personal pe Gregorian Bivolaru în închisoarea de la Malmo şi pot să spun că în viaţa mea nu am întâlnit un om mai umil şi mai onest decât el”, a spus preotul suedez judecătorilor. Nylund s-a arătat foarte impresionat de vastele cunoştinţe ale mentorului MISA şi de faptul că foloseşte aceste cunoştinţe strict numai în direcţia de a-i ajuta pe ceilalţi. Mărturia preotului a fost foarte bine documentată şi a impresionat în mod pozitiv instanţa.  

“Chiar aşa? Vreţi să spuneţi că aşa se comportă poliţia în România?”
Următorul martor audiat a fost C. B., un yoghin care locuieşte în ashram de peste nouă ani de zile. Acesta a explicat instanţei cum se desfăşoară viaţa într-un ashram şi a vorbit despre abuzurile la care au fost supuşi mulţi practicanţi yoga, în special în timpul percheziţiilor din 18 martie 2004.

Despre viaţa în ashram, C. B. a declarat: „Nu am fost niciodată forţat să fac o anume muncă, iar Gregorian Bivolaru nu a are nimic de-a face cu conducerea ashramului”. Judecătorii l-au chestionat despre regulile de convieţuire din locuinţele yoghinilor. Răspunsurile date de C. B. au arătat că aceste reguli au fost totdeauna stabilite de comun acord de către cei care locuiesc acolo. Când a fost întrebat ce înseamnă Gregorian Bivolaru pentru el, martorul a mărturisit că îl apreciază foarte mult ca profesor şi ca om care a dobândit rezultate avansate în practica yoga.

Mărturia lui i-a impresionat foarte tare pe judecători. Procuroarei care conducea şedinţa mai că  nu îi venea să creadă că oamenii unei ţări civilizate pot fi trataţi aşa de autorităţi: “Chiar aşa? Vreţi să spuneţi că aşa se comportă poliţia în România?” 

Acuzaţiile aduse lui Gregorian Bivolaru nu sunt clare şi nu sunt documentate
Cea de-a doua zi a procesului a început cu audierea Mădălinei Dumitru. Ea a declarat că nu a avut niciodată relaţii sexuale cu domnul Bivolaru, că totul este o înscenare şi că, deşi a dorit în mai multe rânduri să o demaşte, nimeni nu a fost dispus să ia în considerare mărturia ei. Descrierea modului violent în care a fost tratată de autorităţi, a creat o puternică impresie asupra judecătorilor. Faptul că în timpul unei percheziţii jandarmii au intrat fără să se legimiteze şi s-au comportat ca într-un jaf armat, a fost aproape de neimaginat pentru instanţa suedeză. Mărturia Mădălinei Dumitru a arătat că profesorul ei de yoga nu este Gregorian Bivolaru, ci Claudiu Trandafir. În finalul audierilor a fost întrebată dacă nu îi este teamă că la întoarcerea în România va avea probleme . „Am venit aici ca să arăt care este adevărul. Sper că nu vor fi probleme”, a răspuns curajoasă Mădălina.

După audierea Mădălinei a avut loc pledoaria procuroarei, în care aceasta a propus extrădarea lui Gregorian Bivolaru. Un argument adus în sprijinul posibilităţii de a avea parte de un proces corect în România, a fost faptul că el a mai fost pus o dată în libertate în această  ţară. Procuroarea a afirmat că deşi campania de presă împotriva lui a fost virulentă, au existat ziarişti condamnaţi pentru articolele tendenţioase pe care le-au publicat. Cel mai puternic argument invocat de autorităţile române pentru a obţine extrădarea era că potrivit convenţiei europene, cele două state, respectiv român şi suedez, pleacă de la premiza încrederii reciproce în sistemele de drept ale fiecărui stat în parte, fără a analiza lacunele pe care acestea le-ar putea avea. Procuroarea a precizat însă că acuzaţiile care i se aduc lui Gregorian Bivolaru nu sunt clare şi că procurorii români nu au adus probe suficiente în demonstrarea acuzaţiilor formulate împotriva liderului MISA. 

„Voi accepta cu umilinţă decizia, întrucât tot ceea ce este, este de la Dumnezeu”
Următorul la cuvânt a fost, pentru a doua oară, Gregorian Bivolaru. Acesta a spus că este nevinovat şi că este victima unor înscenări odioase. „Este evident pentru mine că s-au pus în aplicare ameninţările pe care le-am primit de-a lungul anilor, iar acum s-a ajuns la partea finală a punerii în practică a acestor ameninţări. Adică vor să mă distrugă pe mine şi şcoala de yoga”, a concluzionat mentorul MISA. În mărturia sa, acesta a afirmat că distrugerea şcolii de yoga este un alt obiectiv al celor ce doresc să îl distrugă. Un argument la afirmaţia sa este faptul că toate imobilele aparţinând Şcolii de yoga MISA precum şi locuinţele personale ale unor practicanţi yoga au fost propuse spre confiscare. „Dacă voi fi extrădat, autorităţile române vor avea ocazia să spună că şi autorităţile suedeze au constatat că sunt vinovat, şi în consecinţă îi vor aresta şi pe ceilalţi învinuiţi în dosar, care sunt nevinovaţi”, a explicat acesta. Un refuz al extrădării le va acorda tuturor yoghinilor, care sunt acuzaţi pe nedrept, şansa să îşi poată dovedi nevinovăţia. În final, Gregorian Bivolaru a mărturisit că va accepta cu umilinţă tot ceea ce Curtea Supremă a Suediei va decide, întrucât tot ceea ce este vine de la Dumnezeu. 

Vinovăţia lui Gregorian Bivolaru nu poate fi probată de autorităţile române
Avocatul apărării, Niclas Larsson, a expus în pledoaria finală motivele pentru care cererea de extrădare formulată de autorităţile române nu este fondată. Audierea martorilor a demonstrat că acuzaţiile aduse lui Gregorian Bivolaru nu sunt clare, nici certe. Probele aduse la dosar demonstrează că mentorul MISA este o persoană discriminată în România, motiv pentru care nu are şansa unui proces corect în ţară. Conform mărturiei preotului Nylund, MISA nu este o sectă manipulatoare şi cu atât mai puţin, nu reprezintă un pericol public care ar trebui stopat.

La dosar a mai fost depusă declaraţia uneia dintre cele şase persoane care se constituie ca parte vătămată în dosarul de trafic de persoane. În declaraţie se demască modul în care această persoană a fost şantajată de către procurorii români pentru a depune plângeri împotriva lui Gregorian Bivolaru. Aceasta renunţă la toate pretenţiile materiale pe care le-a avut de la liderul MISA şi de la ceilalţi acuzaţi în acelaşi dosar, pretenţii materiale dictate de către procurorii români. 

Avocatul a subliniat că autorităţile române nu au mai adus alte probe care să demonstreze vinovăţia lui Gregorian Bivolaru. Astfel, vinovăţia nu poate fi probată în mod cert, condiţie absolut necesară pentru ca Suedia să decidă extrădarea mentorului MISA, în conformitate cu convenţia între cele două ţări. În final avocatul a cerut punerea imediată în libertate a lui Gregorian Bivolaru, până la pronunţarea deciziei în ceea ce priveşte extrădarea sa în România. Judecătorii au răspuns că nu se pot pronunţa până la decizia finala în ceea ce priveşte extrădarea. 

În 21 octombrie, liderul MISA a fost eliberat necondiţionat, iar o zi mai târziu instanţa supremă a Suediei a anunţat că cererea de extrădare formulată de autorităţile române a fost respinsă. 

Pe yogaesoteric.net puteţi afla mai multe informaţii despre ameninţările aduse lui Gregorian Bivolaru, abuzul procurorilor, cum au fost fabricaţi martori mincinoşi care să îl acuze pe Gregorian Bivolaru  şi rezultatele rapoartelor realizate de experţii suedezi: 

05.02.1995 – Explozia criminală. Atentatul din februarie 1995, incendierea apartamentului domnului profesor Gregorian Bivolaru (publicat în aprilie 2005)

Raportul realizat de expertul suedez Karl Erik Nylund despre MISA şi Gregorian Bivolaru (publicat în octombrie 2005)

Raportul realizat de sociologii suedezi de la Skop-Research despre MISA si NATHA (publicat în octombrie 2005)

Declaraţiile Mădălinei Dumitru despre tratamentul la care a fost supusă de autorităţi (publicat în mai 2005)

Victimă vs. torţionar: Interogatorii privite prin ochii victimelor (publicat în aprilie 2005)

Unde nu-s dovezi şi probe, martorii ne fac din vorbe. Fabrica de martori a Procuraturii (publicat în mai 2005)

22 octombrie 
yogaesoteric

          

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More