Zâmbește! Optimismul e benefic pentru sănătatea ta


Descreţeşte-ţi fruntea dacă vrei să trăieşti mai mult


Care este atitudinea ta? Eşti genul de persoană optimistă care vede mai ales jumătatea plină a paharului, sau pesimistă, care vede jumătatea goală? Dacă faci parte din prima categorie, iată o veste bună pentru tine: optimismul îţi îmbunătăţeşte sănătatea. S-ar putea chiar să îţi prelungească viaţa. Într-o nouă cercetare ce foloseşte date de la Nurses’ Health Study (Studiul Asistentelor medicale asupra Sănătăţii), realizat pe perioadă lungă, cercetătorii au analizat răspunsurile oferite de peste 70.000 de femei referitor la cât de optimiste au fost în 2004. Apoi au monitorizat decesele acelor femei (care aveau media de vârstă de 70 de ani) din 2006 până în 2012.

Cercetătorii au aflat astfel că femeile care au prezentat cel mai mare nivel de optimism erau cu 29% mai puţin predispuse să moară decât cele care erau cel mai puţin optimiste. Acel risc redus era pentru mai multe cauze de deces printre care cancer, boli de inimă, infarct, boli respiratorii şi infecţii.

Optimismul poate fi asociat cu sănătatea optimă şi cu scăderea riscurilor legate de mortalitate din mai multe motive. Eric Kim, autorul studiului şi cercetător la Şcoala de Sănătate Publică Harvard T.H. Chan a afirmat într-o emisiune radio că oamenii mai optimişti au adeseori tendinţa de a avea obiceiuri mai bune în ceea ce priveşte alimentaţia sănătoasă, sportul şi evitarea fumatului. Optimismul poate influenţa într-o anumită măsură funcţia biologică, în mod potenţial, prin scăderea nivelului de inflamare sau îmbunătăţirea funcţionării sistemului imunitar. Oamenii optimişti ar putea avea de asemenea aptitudini mai bune de a face faţă unor situaţii mai dificile.
„Când se confruntă cu provocările vieţii, ei creează planuri de intervenţie, planuri pentru provocări viitoare şi acceptă ceea ce nu poate fi modificat”, a declarat Kim pentru NPR, post național de radio din SUA.

Acest studiu a fost publicat în American Journal of Epidemiology.

Optimismul şi inima

Şi alte studii au arătat legătura dintre optimism şi sănătate. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Illinois, oamenii care sunt mai optimişti se bucură şi de o mai bună sănătate a inimii. Pentru studiul din 2015, cercetătorii au evaluat sănătatea inimii, a creierului şi nivelurile de optimism a 5.100 de adulţi cu vârsta între 45 şi 84 de ani. Ei au urmărit fiecare participant pe o perioadă de peste 11 ani începând din iulie 2000 şi au descoperit că punctajele sănătăţii inimii, care sunt bazate pe indexul greutăţii corporale şi tensiune arterială, s-au îmbunătăţit, în directă legătură cu nivelurile de optimism.

„Indivizii cu niveluri ridicate de optimism au de două ori mai multe şanse să se bucure de o sănătate cardiovasculară ideală, spre deosebire de contrapărţile lor mai pesimiste”, a afirmat Rosalba Hernandez, autoarea principală a studiului şi profesor de asistenţă socială la Universitatea din Illinois. „Această asociere rămâne semnificativă, chiar şi după ce se efectuează o adaptare la caracteristicile socio-demografice şi la sănătatea mentală deficitară.”

Conform CDC (Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din America), bolile de inimă reprezintă cauza principală de deces în SUA, omorând aproape 2.200 de americani în fiecare zi. Acestea afectează oameni de toate vârstele şi din toate mediile sociale.

Hernandez şi echipa ei consideră că experţii în sănătate ar trebui să folosească aceste rezultate atunci când realizează programe de îmbunătăţire a sănătăţii cardiovasculare a oamenilor. Ea afirmă că şi o diferenţă chiar moderată a sănătăţii cardiovasculare poate reduce radical rata deceselor şi să-i ajute pe oameni să trăiască vieţi mai lungi şi mai fericite. A avea o viziune mai bună asupra vieţii este o opţiune de tratament preventiv disponibilă oricui şi tuturor, indiferent de vârstă, rasă sau statut financiar. Acest studiu a fost publicat în revistele Health Behaviour şi Policy Review.

Cui nu i-ar folosi încă un motiv bun pentru a zâmbi?

Citiți și:

Optimismul ne permite să descoperim fericirea

Optimismul şi încrederea deplină în sine.

yogaesoteric
21 aprilie 2017

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More