16 semne care arată că este timpul pentru o detoxifiere a organismului
Conceptul de detoxifiere cu siguranţă nu este unul nou. Dacă începi să îți îndrepți atenția către lumea wellness-ului (concept modern care se referă la a ne întreține frumusețea și tonusul trupurilor prin diverse metode), chiar şi doar puţin, foarte repede iei la cunoştinţă despre sute de modalităţi diferite pentru purificarea organismului. Sunt accesibile multe produse pentru detoxifiere, de la diferite sucuri naturale la formule gata preparate. Dat fiind stilul de viață modern și lumea în care trăim, gradul de toxicitate creşte din ce în ce mai mult, și întrebarea nu este dacă este necesar să faci o detoxifiere, ci când. Astfel că este bine să începi să îţi asculţi organismul şi, dacă experimentezi unul dintre simptomele de mai jos, ar fi bine să începi o cură de detoxifiere care ţi se potriveşte.
1. Deseori îţi este poftă exagerată de dulce
Poftele de nestăpânit sunt un mare semn că ceva nu este în regulă. O dietă în care alimentele procesate abundă, poate perturba nivelurile glicemiei şi ale hormonului leptină (responsabil de senzația de sațietate), cu vârfuri și scăderi abrupte ale nivelului lor în sânge (ca și cum ar fi într-un montagne-russe), făcându-vă să aveţi o falsă nevoie de mai multă hrană toxică (de tip junk food). Realizând o detoxifiere şi orientându-vă spre alimente pure, integrale, veți restabili nivelurile normale ale acestor doi parametri, printr-un aport adecvat de nutrienţi necesari, care înainte vă lipseau.
2. Suferiţi de un anumit disconfort digestiv
Acesta este unul dintre cele mai evidente semne că aveţi nevoie de o modificare completă a dietei, şi o cură de detoxifiere poate face exact aceasta. Constipaţia, diareea, balonarea şi flatulenţa nu sunt doar inconfortabile; sunt ultimele aspecte care ar apare dacă totul ar funcţiona aşa cum trebuie. Apăsaţi pe butonul de resetare printr-o detoxifiere şi daţi o pauză tubului digestiv!
3. Alergiile sezoniere vă apar cu regularitate
Dacă aveţi o microbiotă intestinală slabă, aveţi de asemenea un sistem imunitar slab. Şi cum sinusurile dvs. sunt o extensie a sistemului digestiv, se poate spune că sănătatea tubului digestiv şi alergiile cronice merg mână în mână.
4. Mâncaţi sănătos dar nu vă simţiţi sănătos
Adoptarea unei diete sănătoase nu înseamnă că nu aveţi niciodată nevoie de detoxifiere; chiar cele mai sănătoase alimente pot agrava anumite aspecte şi vă pot afecta. Eliminarea din dietă a unor alimente pentru o anumită perioadă de timp poate ajuta tubul digestiv şi restul organismului. Detoxifierea poate, de asemenea, să ajute organismul să elimine toxine care se acumulează în timp şi care pot conduce la probleme de sănătate.
5. Pielea dumneavoastră nu este curată, luminoasă
Toxinele şi substanţele chimice din alimente nu ne fac nicio favoare când vine vorba de sănătate şi aspectul pielii. O supraîncărcare cu toxine poate forţa funcţionarea ficatului dvs. (care este principalul organ care detoxifiază organismul), putând chiar depăşi capacitatea acestuia de metabolizare şi, prin urmare, acestea nu vor mai fi eliminate ci se vor acumula în organism. Deoarece pielea dvs. este de asemenea răspunzătoare de eliminarea prin transpiraţie a substanţelor reziduale rezultate în urma metabolismului, toate aceste probleme pot răbufni la suprafaţă sub forma acneei, iritațiilor şi inflamaţiei.
6. Sunteţi în mod constant obosit
Oboseala persistentă poate fi o problemă mai profundă, cunoscută ca oboseală adrenală. Aceasta apare când creierul şi suprarenalele nu comunică bine din cauza unor niveluri crescute de cortizol (hormonul stresului), a unor toxine, a stresului, inflamaţiei sau unor dezechilibre ale microbiotei.
7. Te simţi înceţoşat
Dacă îţi lipseşte (ţi-a scăzut) capacitatea de concentrare sau te chinui să îţi aminteşti diferite detalii, şi acestea se petrec zilnic, te confrunți cu „înceţoşarea” creierului. Când trupul nu poate elimina toxinele suficient de repede, ele se acumulează în organism şi provoacă inflamaţie. Un grad prea mare de inflamaţie în organism afectează protecţia ce o oferă bariera hemato-encefalică, şi conduce la „sindromul creierului neclarˮ. O cură de detoxifiere poate începe eliminarea în forţă a toxinelor, îndepărtând stresul oxidativ inflamator de la nivelul hipotalamusului, şi astfel puteţi începe să gândiţi din nou clar.
8. Experimentaţi în mod regulat dureri articulare
Inflamaţia cronică ce apare în organism în urma consumului de alimente procesate poate genera diferite probleme la nivelul muşchilor şi articulaţiilor. Dacă în mod constant resimţiţi durere sau înţepeneală, mai ales dacă nu ați exagerat la sala de sport, acestea reprezintă un important semn pentru inflamaţie.
9. Sunteţi stresat în mod constant
Nu toate curele de detoxifierile trebuie să aibă la bază alimente. Stresul este un factor important uriaş care contribuie la multe probleme de sănătate şi care poate chiar atrage boli autoimune şi afectări mentale precum depresia. În timp ce o detoxifiere cu ajutorul unei diete (alimentare) poate fi excelentă pentru eliminarea unor factori fizici ce contribuie la apariția stresului, uneori este nevoie doar de îndepărtarea tuturor stimulilor exteriori, de o pauză sau de vacanţă, pentru refacerea stării mentale.
10. Ideea de detoxifiere vă face să plângeţi
Dacă simplul gând de a renunţa la stilul obişnuit de a mânca vă face să vă vină să plângeți, arată că vă confruntați cu un ataşament nesănătos faţă de alimentație. În loc să priviţi mâncarea ca fiind combustibilul esenţial pentru un organism sănătos, este posibil să o priviți în mod greșit ca pe o recompensă sau o pedeapsă. Realizarea unei detoxifieri poate fi o modalitate de a vedea dacă obiceiurile dvs. culinare au rădăcini emoţionale, şi abia atunci puteţi începe să identificaţi relaţia pe care o aveți cu mâncarea şi puteți începe să faceţi paşi înainte spre o sănătate deplină.
11. Vă luptaţi cu greutatea
Avem nevoie să devenim sănătoşi pentru a pierde în greutate, nu de a pierde în greutate pentru a deveni sănătoşi. Microbiota intestinală este o colecţie vastă de diferite tulpini bacteriene, şi fără un echilibru adecvat al bacteriilor bune, bacteriile patogene încep să preia controlul, ceea ce conduce la probleme mari precum inflamaţie şi un metabolism încetinit. Luaţi o pauză şi începeţi să vă vindecaţi tubul digestiv.
12. Hormonii dvs. sunt epuizaţi
Oboseala adrenală, scăderea libidoului, dereglări menstruale şi rezistenţa la scăderea în greutate reprezintă toate probleme hormonale mari. Aceste probleme hormonale au fost generate de o stare cronică de inflamaţie, care s-a putut datora toxinelor şi altor alimente inflamatorii din dieta dvs.
13. Mirosiţi urât
Cunoaşteţi expresia „eşti ceea ce mănânciˮ? Ei bine, în acest caz exprimaţi mirosul a ceea ce mâncaţi. Organismul lucrează permanent pentru a elimina toxinele, iar mirosul urât al trupului este doar un semn că organismul dvs. încearcă să se detoxifice. Necesitatea de a utiliza excesiv deodorante şi o respiraţie urât mirositoare sunt semne că aţi atins un nivel nesănătos de acumulare de toxine. Deci lăsaţi deodorantul şi beţi un suc proaspăt și verde!
14. Ciclurile de somn au fost date peste cap
Ritmurile circadiene neregulate se pot datora unor probleme hormonale subclinice, precum rezistenţa la leptine şi oboseala adrenală, menţionată mai sus. Veți putea din nou să dormiți neîntrerupt 8 ore atunci când veţi începe să eliminaţi excesul de toxine din organism şi veţi scădea nivelul inflamaţiei.
15. Sunteţi deprimat şi anxios
Stările de depresie şi anxietate provin deseori dintr-o stare inflamatorie a trupului. „Creierul neclarˮ începe să trimită semnale ce determină un răspuns inflamator-autoimun împotriva creierului şi a sistemului nervos. Când începeţi să diminuaţi starea inflamatorie prin eliminarea anumitor alimente din dietă, veţi observa că începeţi să simţiţi o stare de calm.
16. Aveţi episoade de herpes labial
Cu durerile din episoadele de herpes labial se confruntă aproximativ 90% din adulţi cel puţin o dată în viaţă, iar 40% din oameni au multe recurenţe ale acestor episoade. Acestea se datorează virusului herpes simplex 1 (HSV1), care nu trebuie să fie confundat cu HSV2, tulpina pereche care este în general asociată cu herpesul genital. În majoritatea timpului virusul este dormant în organism, aşteptând o oportunitate de a se trezi. Când sistemul imun este slăbit din cauza toxinelor şi inflamaţiei este foarte probabil ca virusul să se reactiveze. Dacă vă confruntaţi des cu astfel de probleme ar fi util să vă reîntăriţi sistemul imun printr-o cură de detoxifiere.
Dacă răspundeţi cu da la cel puțin unul dintre aceste puncte, înseamnă că este necesar să luați măsurile adecvate! În loc să faceţi o detoxifiere rapidă, optați pentru măsuri pe care să le aplicați à la longue şi urmăriţi să aveți un stil de viaţă în întregime cât mai purificator.
Citiţi şi:
Modalități simple și perfect naturale de a avea un ficat perfect sănătos
Faceți o cură cu suc de urzică pentru sânge! Purifică şi stimulează producerea de globule roşii
Trei fraţi pătaţi. Una dintre cele mai puternice plante detoxifiante
yogaesoteric
29 mai 2018
Also available in: English