5 posturi yoga pentru elevarea vibrației interioare
Cum să te hrănești cu esențele subtile
Potrivit înţelepciunii orientale, AKASHA TATTVA este elementul subtil fundamental care pătrunde întreaga creaţie. În unele texte secrete, este considerat eterul spaţial care cuprinde şi înregistrează cu fidelitate totul, cel mai subtil dintre cele cinci elemente subtile (pământul, apa, focul, aerul şi eterul).
Ca substanţă care umple macrocosmosul, reprezintă suportul fundamental al vieţii şi în acelaşi timp al sunetului. Pentru yoghini, legătura cu acest element devine lesne posibilă prin posturi trupești (ASANA) care activează centrul subtil de forță VISHUDDHA CHAKRA, care se proiectează la nivelul trupului în zona gâtului. Acesta este centrul subtil al hrănirii cu lumină, cunoaştere spirituală şi intuiţie înaltă. Auzul subtil, receptivitatea la vibraţiile benefice ţin de asemenea de centrul subtil de forță VISHUDDHA CHAKRA. A învăţa să auzi este unul dintre darurile pe care ni le face practica yoga, deschizându-ne către lumile nemateriale, iar prin fenomenul enigmatic al rezonanţei, acordându-ne vibraţia lăuntrică la vibraţii elevate ale universului. De aceea a cunoaşte această lege cosmică înseamnă a avea acces la o cheie esoterică şi o cunoaştere infinită. Înseamnă să devii flautul prin care cântă zeii, aşa cum spunea Platon într-un dialog celebru. Și să-ţi cânţi propria partitură în simfonia existenţei.
Orice postură sau serie de posturi yoga se realizează întotdeauna respectând etapele unei ședințe practice. Este necesar să ne retragem într-un spațiu liniștit, curat, aerisit. Să avem la dispoziție un izopren sau o păturică, să ne îmbrăcăm cu haine lejere, care să nu ne strângă sau să ne incomodeze, să închidem telefonul mobil, să avem stomacul gol. Facem la început exercițiile de încălzire, iar la final relaxarea yoghină completă. Posturile yoga nu se realizează în grabă, nu forţăm trupul în vreun fel. Copiii vor face practica spirituală doar sub supravegherea unui adult. Este necesar ca posturile yoga complexe cu un grad mărit de dificultate, să fie exersate sub îndrumarea unui instructor yoga competent.
Posturile prezentate în această serie au multiple beneficii atât la nivelul trupului, cât și la nivel subtil energetic, psiho-emoțional, mintal și spiritual. Le-am ales pentru că au în comun activarea centrului subtil de forță VISHUDDHA CHAKRA, trezirea în ființă a rezonanței cu aspecte înalte, elevate ale Macrocosmosului, amplificarea intuiției și a stării de puritate.
ARDHA MATSYENDRASANA (variantă)
Execuția pe partea stângă
Fotografia reprezintă execuția posturii pe partea stângă
Poziția de plecare: La sol, cu picioarele întinse înainte, spatele drept, perpendicular pe sol.
Execuție: Piciorul stâng este întins în față. Îndoim piciorul drept și îl aducem peste cel stâng, cu talpa la sol, călcâiul drept atingând genunchiul stâng. Ne răsucim spatele spre dreapta și ne sprijinim mâinile la sol, pe linia umerilor. Capul se răsuceşte spre dreapta, privirea fiind orientată cât mai mult în partea dreaptă, către spate, cu ochii închiși.
Concentrare: Ne focalizăm în zona gâtului, pentru a percepe o stare de energizare specifică. Secundar, sesizăm relaxarea musculaturii coloanei şi urmărim în mod mental efectele pe care le are torsiunea la nivelul coloanei. Urmărim să menținem postura minim 3 minute.
Postura de conștientizare: La sol, cu picioarele întinse înainte, spatele drept, perpendicular pe sol.
Conștientizare: Percepem energizarea zonei gâtului, o stare de receptivitate superioară față de energiile subtile binefăcătoare din Macrocosmos.
Execuția pe partea dreaptă
Poziția de plecare: La sol, cu picioarele întinse înainte, spatele drept, perpendicular pe sol.
Execuție: Piciorul drept este întins în față. Îndoim piciorul stâng și îl aducem peste piciorul drept, cu talpa la sol, călcâiul stâng atingând genunchiul drept. Ne răsucim spatele spre stânga și ne sprijinim mâinile la sol, pe linia umerilor. Capul se răsuceşte spre stânga, privirea fiind orientată cât mai mult în partea stângă, către spate, cu ochii închiși.
Concentrare: Ne focalizăm în zona gâtului, pentru a percepe energizarea specifică. Secundar, sesizăm relaxarea musculaturii coloanei şi urmărim în mod mental efectele pe care le are torsiunea la nivelul coloanei. Urmărim să menținem postura minim 3 minute.
Postura de conștientizare: La sol, cu picioarele întinse înainte, spatele drept, perpendicular pe sol.
Conștientizare: Percepem energizarea zonei gâtului, o stare de deschidere față de energiile subtile binefăcătoare din Macrocosmos.
Conștientizare finală: Amplificarea intuiției, a rafinamentului, a purității, a armoniei, o stare de elevare în planul conștiinței.
SETU BANDHASANA (variantă)
Podul în tensiune
Caracteristicile deosebite ale acestei posturi provin din combinarea armonioasă a două tipuri importante de energie din ființa umană – energiile voinței și cele ale intuiției.
Poziția de plecare: Întinși la sol, cu fața în sus, în SHAVASANA.
Execuție: Se îndoaie genunchii, astfel încât călcâiele să ajungă cât mai aproape de bazin, plasându-se de o parte și de alta a acestuia. Tălpile vor rămâne paralele pe sol, pe întreaga durată a execuției acestei posturi. Se apucă apoi cu mâinile partea exterioară a gleznelor. Umerii rămân pe sol. Bărbia se plasează în furca sternului și se împinge bazinul cât mai sus cu putință. Se trag gleznele cu brațele, astfel încât extensia spatelui să devină amplă. Mușchii spatelui și ai coapselor se contractă, creându-se astfel o tensiune binefăcătoare specifică. Respirația devine calmă și profundă. Unim palmele între ele, brățară, sub trunchi, lăsându-le așezate pe sol.
În această postură, trunchiul este partea activă, înălțându-se, pentru ca bărbia să preseze ferm în scobitura gâtului. Respirația devine gradat predominant abdominală, fapt ce va ușura priza de conștiință la nivelul zonei abdominale și energizarea plexului solar.
Concentrare: Această postură realizează activarea simultană a energiilor voinței, dinamismului, efervescenței, precum și a energiilor intuiției, purității, elevării.
Postura de conștientizare: Întinși la sol, cu fața în sus, în SHAVASANA.
Conștientizare: Sesizăm o stare complexă de voință mărită, forță interioară și totodată elevare, rafinament, intuiție, puritate. Stare de armonie globală.
ARDHA SETU BANDHASANA
Postura realizată la jumătate a podului în tensiune
Este o postură yoghină unică din punctul de vedere al regenerării profunde și al reîntineririi organismului.
Poziția de plecare: Întinși la sol, cu fața în sus, în SHAVASANA.
Execuție: Ne ridicăm picioarele și trunchiul în SARVANGASANA (Postura lumânării). Plasăm mâinile sub bazin, degetele mari fiind orientate înspre exterior. Îndoim piciorul stâng, de exemplu, și apoi aducem genunchiul aproape de trup; acest picior va servi drept contra-greutate în timpul coborârii la sol. Plecând din această poziție, coborâm lent piciorul neîndoit (cel drept, în exemplul nostru) și, controlând astfel mișcarea, așezăm încet talpa la sol. Pentru a crea apoi Podul este suficient să aducem piciorul îndoit alături de cel care atinge solul. În această poziție, respirăm profund și lent o jumătate de minut.
Apoi urmărim să intrăm în postura finală (Podul în tensiune), împingând cât mai departe picioarele, cu vârfurile atingând solul. Tălpile este necesar să fie complet pe sol. Continuăm să respirăm cât de lent putem. Din varianta Podul în tensiune, ridicăm lent piciorul stâng și îl îndreptăm către în sus. Atenție! Înainte de a crea această nouă tensiune, poziția mâinilor este necesar să fie modificată: pentru aceasta le plasăm în zona lombară, cu degetele mari îndreptate spre coloana vertebrală. Dacă ar rămâne în poziția din timpul coborârii, nu ar permite o flexie accentuată a coloanei vertebrale. Respirația va tinde să se accelereze, însă vom urmări, printr-un control conștient, să respirăm cât mai lent cu putință timp de 10 respirații. Toți mușchii piciorului ridicat, ca și ai celuilalt, vor fi puternic contractați. Aducem încet piciorul la sol. Realizăm exercițiul simetric cu celălalt picior.
Concentrare: Conștientizăm plenar energizarea foarte intensă a zonei lombare și a zonei gâtului.
Postura de conștientizare: Revenim în poziția întins la sol, cu fața în sus, în SHAVASANA și ne odihnim timp de 3 minute. Relaxăm cât mai bine zona lombară.
Conștientizare: Simțim o stare de fuziune cu energiile subtile benefice din Macrocosmos. Percepem în mod global starea pregnant euforică pe care această postură o generează în ființa noastră.
Contraindicații: Această postură este complet interzisă persoanelor care suferă de lordoză lombară accentuată.
DVI PADA VIPARITA DANDASANA
Postura inversată
Poziția de plecare: La sol, cu fața în sus, în SHAVASANA.
Execuție: Aducem picioarele către fese până când călcâiele sunt aproape de șolduri. Pe întreaga durată a realizării posturii păstrăm tălpile lipite paralele, ferm așezate pe sol. Așezăm mâinile de fiecare parte a trupului lângă umeri, cu degetele orientate spre picioare, cu palmele pe sol, îndoind brațele din coate. Podul fiecărei palme atinge solul. Ne ridicăm trupul ușor, sprijinindu-ne în palme și tălpi și ne arcuim gradat atât cât ne permite coloana. Evităm orice violentare sau tensiune excesivă la nivelul coloanei.
Așezăm coatele la sol și aplicăm fiecare palmă peste brațul opus. Prindem degetele în brățară și venim cu zona frunții la sol (granița dintre frunte și zona acoperită cu păr). Este interzis să realizăm postura stând pe creștet, deoarece o asemenea execuție ne expune unor pericole foarte grave. După ce capul este așezat în triunghiul format de brațe, împingem cât mai mult pieptul înainte și arcuim cât mai mult coloana, fără să forțăm. Greutatea trupului este susținută în brațe, zona frunții și tălpi.
Rămânem în această postură atât timp cât nu apar senzații dureroase.
Concentrare: Percepem vibrațiile care apar în zona coloanei vertebrale, circulația energiilor prin picioare, trunchi, brațe și focalizarea acestora în zona capului.
Poziția de conștientizare: Pentru a reveni, aducem picioarele în poziția intermediară, cu genunchii flexați. Ridicăm capul și ne înălțăm pe brațe și apoi ne lăsăm ușor la sol, întindem mâinile și picioarele pe lângă trup.
Conștientizare: Percepem energizarea intensă a zonei gâtului și a creștetului capului. Rafinarea energiilor, stare de transcendere, puritate, fericire. Sesizăm totodată energizarea intensă a întregului trup.
Contraindicații: Această postură are o acțiune benefică puternică asupra glandei tiroide. Nu se recomandă însă să fie realizată în perioadele de acutizare a problemelor legate de tiroidă.
BHADRASANA
Postura binecuvântată
Este o postură confundată adeseori cu BADRASANA – Postura Tronului, care se execută însă cu totul altfel. BHADRASANA este deosebit de valoroasă și conferă celui care o practică plin de aspirație realizări spirituale excepționale. Trezește sufletul și purifică nivelurile profunde ale conștiinței.
Poziția de plecare: În genunchi.
Execuție: Îndepărtăm cât mai mult cu putință călcâiele. Avem grijă ca degetele piciorului stâng să nu se atingă de degetele piciorului drept; lăsăm între degetele mari de la picioare o distanță de câțiva centimetri. Ne așezăm acum astfel încât fesele să stea în „albia” formată de labele picioarelor. Nu așezăm bazinul pe călcâie. Plasăm mâinile în joncțiunea dintre bazin și coapse, cu degetele mari îndepărtate la maxim de celelalte degete. Astfel, degetul mare al fiecărei mâini va fi orientat către exteriorul coapsei, iar celelalte spre interior. Menținem coloana și capul în linie dreaptă. Închidem ochii și urmărim să relaxăm cât mai bine mușchii centurii abdominale. Eliminăm orice tensiune din zona gâtului și relaxăm apoi tot spatele, coborând gradat spre regiunea sacrală. În acest fel, coloana vertebrală se va aranja în mod corect. Relaxăm întregul trup.
Când suntem pe deplin relaxați, aducem mâinile spre spate, astfel încât să prindem cu degetele mâinii stângi pe cele ale piciorului stâng și cu degetele mâinii drepte pe cele ale piciorului drept. Pieptul va fi împins în mod firesc înainte. Realizăm apoi o contracție moderată a tuturor mușchilor gâtului, în timp ce bărbia va fi presată în furca sternului. În BHADRASANA se realizează parțial contracția mușchilor gâtului, cunoscută sub numele de JALANDHARA BANDHA; execuția completă a acestei contracții este mult mai complexă.
Concentrare: Ne concentrăm simultan pentru a sesiza energizarea zonei pieptului și a zonei gâtului.
Postura de conștientizare: Venim cu picioarele întinse în față, spatele drept, sprijin pe palme.
Conștientizare: Conștientizăm stare lăuntrică de deschidere sufletească, iubire, amplificarea interiorizării, apariția unei stări de elevare lăuntrică, de purificare profundă în special în planul conștiinței.
Articol preluat din revista Yoga Magazin nr. 89-90
Citiți și:
Asana sau postura corporală în Yoga
Atingeţi Suprema Fericire prin practica YOGA
yogaesoteric
21 iunie 2019