6 îngrășăminte bio pe care le ai deja acasă – Stropește roșiile cu cenușă, lapte sau drojdie pentru a le scăpa de boli

 

Cu ce stropim roşiile pentru o cultură bio? Este întrebarea sezonului pentru grădinari. Administrarea de îngrăşăminte este esenţială pentru o dezvoltare armonioasă a tomatelor din grădină şi pentru un rod bogat. Pentru o producţie bună, roşiile au nevoie în special de azot, fosfor şi potasiu, însă la fel de importante sunt şi celelalte elemente precum magneziu, calciu, fier, bor, cupru şi zinc.

Pentru că mulţi dintre noi ne dorim recolte bio sau eco, fără chimicale, este important să ştim că putem hrăni plantele de tomate cu soluţii preparate din elemente pe care le avem prin casă. Iar pe lângă hrănire, în felul acesta vom alunga şi cei mai mulţi dăunători şi cele mai multe boli de pe plante.

Iată câteva soluţii pe care le puteţi prepara în casă pentru a avea roşii din abundenţă în grădină:

Apa de cenuşă

Unul dintre cele mai populare îngrăşăminte pentru tomate, dar nu numai, este apa de cenuşă. Într-o găleată, punem 500 de grame de cenuşă la care adăugăm 5 litri de apă clocotită. Lăsăm să se aşeze cenuşa la fund şi apoi punem apa într-un alt vas. Adăugăm peste ea încă 5 litri de apă, preferabil de ploaie sau de la puţ şi soluţia este gata. Putem stropi cu ea atât tomatele, cât şi alte plante din grădină.

Soluţia de urzici
Urzicile se găsesc pe toate şanţurile, iar majoritatea dintre noi le apreciem pentru gustul delicios al preparatelor culinare care le au la bază. Este bine să ştiţi însă că urzicile sunt vedete în cultura ecologică, ajutând atât pe post de îngrăşământ cât şi ca insecticid şi chiar fungicid. Aşadar, culegeţi o mână bună de urzici, pe care le tocaţi şi le puneţi în pământ în jurul plantei de tomate. Sau preparaţi următoarea soluţie, cu care stropiţi roşiile pe frunze şi pe tulpină:
Într-o găleată de 10 litri puneţi cam până la jumătate urzici fără flori şi rădăcini şi apoi turnaţi peste ele apă călduţă, până umpleţi găleata. Lăsaţi la macerat în soare timp de 7-10 zile, după care soluţia este gata. Din această soluţie concentrată, diluaţi 1 litru la 10 litri de apă şi stropiţi întreaga plantă de tomate. Pentru un efect maxim, puteţi adăuga şi o mână de cenuşă. Soluţia concentrată rămasă o puteţi folosi la stropiri ulterioare.

Drojdia de bere

Drojdia de bere este folosită pentru stimularea creşterii plantelor, dacă urmaţi această reţetă:
Într-un vas de 3 litri dizolvaţi o jumătate de pahar de zahăr, la care adăugaţi 100 de grame de drojdie de bere. Acoperiţi vasul şi lăsaţi să dospească timp de o săptămână. Din soluţia rezultată, puneţi un pahar la 10 litri de apă şi stropiţi roşiile. Poate fi folosită şi la alte culturi precum cele de vinete sau ardei. Şi această soluţie poate fi folosită la fertilizarea pe frunze, dar şi direct la rădăcină.

Soluţia cu lapte

Laptele, chiar şi cel cumpărat de la magazin, laptele degresat sau chiar zerul vă vor fi de mare folos în grădina de legume, atât pe post de îngrăşământ, cât şi pentru combaterea unor boli micotice. Astfel, puneţi un litru de lapte la 9 litri de apă, la care adăugaţi aproximativ 30 de picături de tinctură de iod. Stropiţi în întregime planta cu această soluţie o dată la 7-10 zile.

Soluţia de bicarbonat

Bicarbonatul de sodiu are o mulţime de întrebuinţări mai puţin ştiute în gospodărie. Una dintre ele este în grădina de legume. Puneţi 1-2 linguriţe într-un litru de apă călduţă şi stropiţi cu această soluţie plantele. Apoi pudraţi frunzele cu cenuşă.

Cojile de banană

Cojile de banană sunt bogate în potasiu şi magneziu, elemente necesare dezvoltării optime a plantelor. Cum procedaţi cu ele? Foarte simplu. Mărunţiţi bine cojile de banană şi încorporaţi-le în sol în jurul plantelor. Magneziul şi potasiul conţinut de acestea vor hrăni tomatele dar şi alte plante din grădina dvs.


Citiți și:

Util! Grădina fără apă! Cultivarea BIO cu chips pentru a economisi apă, combustibil și effort 
Francezii au conceput o seră inteligentă, de mici dimensiuni, în care oricine își poate cultiva propriile legume bio

 

yogaesoteric
26 iunie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More