8 cauze ale îngrășării. De ce nu scapi de kilogramele în plus

De ce vă îngrăşaţi? Nu vă grăbiţi să intraţi în panică. Poate că după ce veți parcurge informațiile cuprinse în acest articol veți putea determina cauza creşterii în greutate şi veți putea scăpa de ea.

Luaţi medicamente

Utilizarea regulată a unor cantităţi mari de antibiotice şi imunomodulatoare poate duce la o scădere a funcţiilor de detoxifiere, la fermentopatie, la o scădere a absorbţiei alimentelor, ceea ce contribuie inevitabil la creşterea în greutate. De asemenea, medicamente precum contraceptivele orale, agenţii hormonali, steroizii, beta-blocantele pentru bolile de inimă şi hipertensiunea arterială, antidepresivele şi antipsihoticele afectează, de asemenea, direct sau indirect creşterea în greutate.

Dacă observaţi o creştere în greutate în timp ce luaţi medicamente, consultaţi imediat medicul dumneavoastră. În nici un caz, medicamente pentru afecțiuni serioase nu este indicat să fie oprite sau să vi le auto-prescrieți – aceasta poate provoca afectări grave ale sănătăţii. Numai un medic poate prescrie corect medicația și dozele administrate.

Consumul de alimente sărate

De regulă, dacă o persoană abuzează de alimente care conţin o cantitate mare de sare, într-o singură zi săgeata cântarului îl poate speria cu o creştere bruscă de câteva kilograme. În primul rând, acest efect poate fi observat de către cei care au afectat metabolismul, existând o tendinţă de umflare a extremităţilor (în special picioarele, dar și mâinile).

Ceea ce se petrece este că excesul de sare reţine apa în trup (un ion de sodiu în plus „trage” după el 16-18 molecule de apă!). Iar un exces de apă din organism înseamnă edem, hipertensiune arterială, riscul de atac de cord şi accidente vasculare cerebrale, o întârziere în eliminarea toxinelor şi o încetinire a metabolismului grăsimilor. Pentru a evita retenția hidrică, este suficient să limităm consumul de sare la 2 g pe zi, care este norma noastră fiziologică. După ora 15, în general este mai bine să urmaţi o dietă fără sare, deoarece în produsele pe care le consumăm peste zi, având o dietă echilibrată, există suficientă sare.

Sensibilitatea la cazeina din lapte

Există o categorie de persoane care au intoleranţă la cazeină. Aceasta se poate manifesta nu numai prin prezența reacţiilor alergice atunci când se utilizează alimente care conţin cazeină (chefir, brânză, brânză de vaci), cât şi printr-o tendinţă de retenţie de lichide. Acest fenomen este observat la 8-12% din populaţie.

O observare atentă a efectelor diferitelor alimente asupra organismului poate conduce la identificarea și apoi la eliminarea alimentelor cu cazeină care sunt în mod clar asociate cu retenţia de lichide. Intoleranţa la cazeină poate fi determinată prin testul imunoglobulinei G4 (o metodă pentru diagnosticarea intoleranţei alimentare prin prezența anticorpilor specifici în sângele unei persoane, care face posibilă diagnosticarea chiar şi a formelor latente de alergii alimentare). Identificând aceste alimente şi excluzâdu-le din dietă, puteţi rezolva problema excesului de greutate.

Fluctuaţii în ciclul menstrual

Fluctuaţiile ciclului menstrual afectează cel mai direct fluctuaţiile în greutate. În prima jumătate a ciclului, greutatea trupească, de regulă, „dispare”. În zilele 5-7 ale ciclului menstrual, există o perioadă de greutate ideală. După ovulaţie (care survine în zilele 13-15 ale ciclului), greutatea începe să crească şi atinge apogeul până în zilele 26-28 (finalul ciclului).

Creşterea în greutate are loc datorită lichidelor acumulate în faza luteală, precum şi datorită grăsimilor şi sărurilor minerale. Dacă sarcina nu a avut loc, atunci odată cu începutul unui nou ciclu, excesul de greutate începe să dispară.

Pentru a reduce creşterea în greutate din a doua jumătate a ciclului, urmăriți să reduceţi consumul de dulciuri. De exemplu, vă puteţi „proteja” cu alimente bogate în crom sau puteţi înlocui un dulce „agresiv” cu produse care au un gust dulce (în loc de tort sau prăjituri – fructe uscate, în loc de zahăr – miere). Şi nu mâncaţi fructe după ora 16 (înainte de această oră pancreasul este activ şi poate răspunde în mod adecvat cu secreţia de insulina). După ora 16, numai 30 g de ciocolată neagră sunt permise.

Sensibilitate la gluten

Glutenul este un grup de proteine care se găsesc în seminţele de cereale: grâu, secară, ovăz. La fel ca făina, glutenul provoacă a creştere necontrolată în greutate – pentru cei care au o intoleranţă la gluten.

Pentru a determina sensibilitatea la gluten, este necesar, ca în cazul cazeinei din lapte, să se facă testul pentru imunoglobulina G4. Durata studiului este de 5-7 zile. Dacă analiza exclude un grup mare de alimente care conţin gluten, se recomandă efectuarea unui studiu de urmărire după 4 luni. În mod obişnuit, se efectuează un studiu de control după 6 luni. Se recomandă repetarea analizei în primii doi ani, la fiecare şase luni sau un an.

Lipsa unui somn adecvat

Studiile ştiinţifice au arătat că, dacă o persoană nu doarme suficient în fiecare noapte timp de o săptămână, atunci nivelul său de insulină din sânge este constant mai mare decât în mod normal. Acest fapt creează condiţii pentru dezvoltarea rezistenţei la insulină (o scădere a sensibilităţii ţesuturilor la acţiunea insulinei), iar în viitor poate duce la diabet zaharat de tip II.

Dacă adormiţi după miezul nopţii sau aveţi un somn inadecvat şi intermitent pe fondul stresului cronic, atunci de la 23.00 la 02.00 faza de descompunere activă a grăsimilor este scurtată. Ca urmare, lipsa recuperării în timpul somnului reduce procesele metabolice. Şi aceasta nu numai că împiedica normalizarea greutăţii, ci contribuie şi la achiziţionarea de kilograme în plus.

Nu beți suficiente lichide

Apa este principalul element implicat în eliminarea toxinelor şi a produselor de descompunere a grăsimilor din organism. Şi este nevoie de multă. Organismul uman are nevoie de 30 de grame de apă pură (fântâna, izvor) pe kilogram de greutate trupească pe zi. Este necesar să beţi apă în mod regulat pe tot parcursul zilei şi în niciun caz să nu uitaţi de ea.

Dacă nu există suficientă apă în spaţiul intercelular, atunci eliberarea de produse reziduale din celulele adipoase devine dificilă. Procesele metabolice încetinesc, descompunerea grăsimilor este blocată. Aceasta înseamnă că pierderea în greutate devine imposibilă. Vă rugăm să reţineţi că nicio băutură nu poate înlocui apa naturală pură. Ceaiul, sucurile şi alte băuturi conţin calorii şi, prin urmare, nu sunt lichide pentru noi, ci mâncare.

Starea de stress

O situaţie stresantă poate duce la dezechilibre hormonale şi la creşterea în greutate. Prin urmare, este important să vă menţineţi nu numai sănătatea fizică, ci şi pe cea psiho-mentală. La urma urmei, motivul creşterii în greutate în majoritatea covârşitoare a cazurilor este o tulburare în suflet.

Conflictul intern creează tensiune şi anxietate la nivel celular. Prin urmare, este important să identificaţi cauza psihologică a creşterii în greutate (poate fi nemulţumirea faţă de mediul înconjurător, relaţiile cu familia, prietenii şi colegii; nemulţumirea faţă de locul de muncă; o problemă bruscă care este necesar să fie rezolvată) şi să urmăriți să eliminați această cauză. Amintiţi-vă – totul este în mâinile voastre!

Citiți și:
Dr. Henry G. Bieler – Greutatea dumneavoastră: prea mare sau prea mică? (I)
5 alimente naturale care te ajută să arzi grăsimile din jurul abdomenului
Mâncarea fără măsură ne poate fi fatală

yogaesoteric
23 noiembrie 2021

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More