A fost creat cel mai mic cip implantabil din lume, de dimensiunea unui acarian de praf

A fost creat cel mai mic cip implantabil din lume care poate monitoriza condițiile medicale ale oamenilor. Cipul inovator este rezultatul studiilor realizate de inginerii de la Universitatea Columbia, New York.

Pe lângă monitorizarea unor parametri fiziologici ai organismului, cipul va putea avea multe alte funcţii. Potrivit universității, acest cip va fi capabil să susțină și să îmbunătățească funcțiile fiziologice și să trateze boli, îmbunătățind astfel calitatea vieții pacientului în general.

Cipuri aşezate în vârful unui ac hipodermic de seringă

Unii dintre parametri pe care cercetătorii speră să le poată monitoriza includ temperatura, tensiunea arterială, nivelul glucozei și respirația, atât pentru procedurile de diagnostic cât și pentru cele terapeutice.

Volumul total al cipului este mai mic de 0,1 mm3, având aproximativ aceeași dimensiune cu cea a unui acarian de praf, fiind vizibil doar printr-un microscop. Cercetătorii, al căror studiu a fost publicat pe 7 mai, au folosit energia ultrasunetelor pentru a comunica fără fir cu dispozitivul.

Ken Shepard, liderul studiului, profesor de inginerie electrică și de inginerie biomedicală, a declarat într-un comunicat de presă al universității:
Am vrut să vedem cât de departe am putea împinge limitele referitor la cât de mic ar putea să fie creat un cip funcțional. Aceasta este o nouă idee de «cip ca sistem» – este un cip care singur, fără nimic altceva, este un sistem electronic complet funcțional.

Acest cip este revoluționar pentru dezvoltarea dispozitivelor medicale implantabile fără fir, miniaturizate, care pot detecta diferiți parametrii, pot fi utilizate în aplicații clinice și, în cele din urmă, aprobate pentru uz uman.

În același comunicat de presă se mai spune că proiectarea cipului a fost făcută de doctorandul Chen Shi, înainte de a fi fabricat la Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, cu modificări suplimentare efectuate în Columbia Nano Initiative Cleanroom și în Centrul de Cercetare Științifică Avansată al Universității din New York (ASRC), Complexul de Nanofabricare.

Modelele actuale măsoară doar temperatura trupului, dar există „mult mai multe posibilități” la care lucrează echipa.

Citiți și:
Klaus Schwab, ‘părintele’ FEM, despre cipuri implantabile: Marea Resetare va duce la contopirea identității noastre fizice, digitale și biologice
Biosenzor de hidrogel: Nanotehnologia implantabilă care va fi utilizată în vaccinuri
Bill Gates, vaccinări, microcipuri şi brevet cu numărul 060606

 

yogaesoteric
19 septembrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More