Alertă pentru părinți: Mâncatul în fața ecranului poate avea efecte nefaste asupra dezvoltării limbajului la copii

Tot mai multe familii se folosesc de ecranul televizorului sau al unui device pentru a-i convinge pe cei mici să mănânce.

Din păcate, această practică, uzitată pe scară largă, are efecte nefaste asupra copilului, după cum arată un studiu francez dat publicității la începutul lunii iunie.

Copiii de vârste mici expuşi la televizor pe durata mesei în familie au în medie un limbaj mai slab dezvoltat, arată studiul francez, care invită la reflecţie mai mult pe tema utilizării ecranelor, decât a timpului de expunere.

Constatăm că implicarea părinţilor şi modul în care aceştia utilizează ecranele este foarte importantă, nu este oportun să ne concentrăm exclusiv pe cantitate”, a subliniat Jonathan Bernard, cercetător în cadrul Institutului Naţional de Sănătate şi cercetare medicala (INSERM) şi autor principal al studiului, în cadrul unui interviu acordat AFP, citat de Agerpres.

Autorii cercetării au monitorizat timp de mai mulţi ani 1.500 de copii, întrebând părinţii dacă cei mici servesc masa cu televizorul pornit, cât de des se petrece aceasta, precum şi care este durata totală petrecută de copii în faţa televizorului, computerului sau jocurilor video.

Cercetătorii au evaluat în paralel dezvoltarea limbajului copiilor participanţi: în cazul copiilor în vârstă de doi ani, părinţii au indicat cuvintele pe care cei mici ştiu să le pronunţe spontan, de pe o listă de 100. Apoi, la trei ani şi la cinci ani jumătate, un psiholog le-a măsurat „coeficientul intelectual verbal”, parte din testele de IQ care se referă la aptitudinile legate de schimburile verbale (fluiditatea limbajului, înţelegerea, capacitatea de repetare a unor fraze, de a descrie o imagine etc).

Potrivit rezultatelor studiului, nu s-a descoperit o legătură între timpul total de expunere în faţa televizorului şi nivelul limbajului la copii.

În schimb, „expunerea la televizor în timpul meselor în familie este asociată în mod sistematic cu rezultate mai slabe în ceea ce priveşte dezvoltarea limbajului” în cazul tuturor vârstelor studiate, potrivit cercetării publicate în Scientific Reports.

Astfel, copiii în vârstă de doi ani care servesc masa cu televizorul pornit „mereu” au în medie un scor inferior cu 5,9 puncte (dintr-un total de maximum 100) în comparaţie cu cei pentru care micul ecran nu este „niciodată” pornit în timpul meselor. Iar aceasta se constată „independent de perioada petrecută zilnic în faţa ecranelor” per ansamblu.

„Obstacol în calea interacţiunilor”

Câţiva ani mai târziu, coeficientul intelectual verbal evaluat la vârsta de cinci ani şi jumătate s-a dovedit mai mic cu 3,2 puncte la copiii care au fost expuşi în permanenţă ecranului televizorului în timpul meselor pe când aveau doi ani, în comparaţie cu cei care nu au fost expuşi niciodată.

Studiul pune în evidenţă o corelare statistică şi nu o legătură de cauză-efect între expunerea la ecranul televizorului şi dezvoltarea limbajului.

Televizorul în timpul servirii meselor poate constitui un obstacol în ceea ce priveşte interacţiunile verbale ale copilului, diminuând atât calitatea, cât şi cantitatea schimburilor între copii şi adulţi”, distrăgându-i pe primii, iar pe ceilalţi făcându-i să fie neatenţi, propune Jonathan Bernard ca explicaţie posibilă.

Echipa cercetătorului continuă să monitorizeze copiii care au luat parte la studiu, astăzi aflaţi la vârsta adolescenţei, pentru a vedea „dacă aceste efecte asupra limbajului persistă sau au repercusiuni asupra nivelului şcolar”, a adăugat specialistul în sănătate publică.Oamenii de ştiinţă sunt totodată interesaţi de „impactul altor feluri de ecrane, smartphone-uri şi tablete, la care aceşti copii au acces în ultimii ani”.

Copiii cu vârsta cuprinsă între trei şi şase ani petrec în medie 1 oră şi 45 de minute în faţa ecranelor, iar această durată depăşeşte trei ore în cazul a 17% dintre ei, potrivit datelor publicate în 2017 de Agenţia pentru Alimentaţie, Sănătate, Securitate Profesională şi Sănătate din Franţa (ANSES).

Înaintea vârstei de trei ani, evitaţi să lăsaţi copilul într-o cameră unde este pornit televizorul, chiar dacă nu se uită la el”, este recomandarea din 2018 a autorităţilor sanitare în „sfaturile” pentru părinţi, difuzate totodată şi pe carnetele de sănătate.

Joaca şi interacţiunea” cu un copil sunt cele „mai bune modalităţi de a contribui la dezvoltarea acestuia”, au mai precizat autorităţile.

Citiţi şi:
Obiceiul alimentar al copiilor care poate duce la autism virtual
Cum afectează în rău televizorul creierul copilului
Modul insidios în care îți îndobitocește tehnologia digitală copilul, chiar dincolo de orice speranță

 

yogaesoteric
13 iulie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More