Aliază-te cu focul divin al transformării (III)

de instructor yoga Adina Stoian

Citiţi aici partea a doua a acestui articol


8. Tehnici de masaj special al zonei abdominale


Pentru început este necesar ca acest tip de masaj să fie efectuat de un specialist care să ne înveţe mişcările corecte – apoi putem recurge şi singuri la această metodă. O altă soluţie este folosirea aparatelor speciale de masaj. 

9. Presopunctura şi acupunctura

Este indicat să recurgem la specialişti şi să le cerem să creeze un program special destinat activării focului subtil al fiinţei şi centrului de forţă MANIPURA CHAKRA.

Împrieteneşte-te cu cristalele

10. Lucrul cu cristale şi alte pietre semipreţioase care trezesc şi dinamizează prin energiile lor specifice acest foc sublim interior

Acestea sunt: citrinul – folosit în principal pentru trezirea şi armonizarea centrului de forţă MANIPURA CHAKRA precum şi a aspectului solar rafinat; piatra Soarelui activează de asemenea solaritatea; aquamarinul (secundar activează şi VISHUDDHA CHAKRA); chihlimbarul şi ochiul de tigru. Pentru femei se mai indică şi carneolul – o variantă microcristalină a calcedoniei, un mineral din grupa cuarţului – de culoare roşie; el facilitează trezirea şi activarea simultană a centrilor SWADHISTHANA CHAKRA şi MANIPURA CHAKRA, curgerea liberă a energiilor subtile între aceşti doi centri de forţă şi amplificarea încrederii în sine pe fondul conştientizării şi controlului energiei creatoare (aspecte necesare în special femeilor).

Pentru a lucra cu cristalele şi cu pietrele semipreţioase se recomandă următoarea metodă: mai întâi cristalul va fi purificat (fiind păstrat în sare pentru cel puţin 7 zile), apoi va fi ţinut în mâna stângă în timp ce se realizează o meditaţie de identificare cu energiile subtile specifice cu care acesta ne pune în rezonanţă în mod spontan. Meditaţia ar trebui reluată zilnic o perioadă suficient de lungă de timp pentru a se observa efecte remarcabile.
Opţional se poate recurge la purtarea cristalului ce se încarcă astfel treptat şi e oarecum conectat subtil cu posesorul lui – îl punem pe un fir de mătase şi îl legăm în jurul taliei sau folosim cristalul ca rezonator în timpul nopţii, atunci când ne odihnim şi îl putem fixa cu o bandă adezivă chiar în zona buricului.

Unele tratate despre puterea magică a cristalelor recomandă ca meditaţiile de comuniune cu energiile subtile specifice pe care le atrag în universul nostru lăuntric să se facă aşezând sub limbă piatra aleasă, de o mărime potrivită.

Dă culoare vieţii tale; descoperă extazul dansului

11. Cromoterapia pentru dinamizarea focului sublim lăuntric
A.
Putem angrena ca metodă de cromoterapie expunerea zilnică a trupului gol şi relaxat pentru o durată de timp de cel puţin 30 de minute la lumina generată de o lampă specială de cromoterapie, reglată să emită una dintre următoarele nuanţe (în funcţie de ceea ce dorim să obţinem):
– roşu strălucitor (pentru activarea intensă a focului subtil – TEJAS TATTVA);
– verde (pentru armonizarea energiilor la nivelul lui MANIPURA CHAKRA şi pentru efecte generale de vindecare);
– galben lămâie (pentru efecte remarcabile de îmbunătăţire a metabolismului, a digestiei şi a activităţii ficatului).
Pe durata expunerii, vom conştientiza trezirea şi asimilarea în universul său lăuntric a energiei subtile vehiculate de nuanţa aleasă.

B. Meditaţia de vizualizare a curentului subtil colorat ales (roşu strălucitor, verde, galben lămâie): după consacrarea prealabilă a fructelor acestei tehnici, practicantul va vizualiza ferm şi constant la nivelul centrului de forţă AJNA CHAKRA un izvor de lumină strălucitoare de nuanţa aleasă, care îi inundă întreaga fiinţă acumulându-se în aura sa şi producând transformări (minim 15-20 de minute zilnic).

C. Altă metodă de cromoterapie este respiraţia yoghină completă sau doar abdominală, însoţită de vizualizarea curentului subtil colorat ales. În acest caz se vizualizează cum nuanţa aleasă este vehiculată chiar de aerul inspirat, pătrunde în fiinţa practicantului, se acumulează în zona lui MANIPURA CHAKRA, activând focul sublim lăuntric şi producând expansiune la acest nivel, însoţită de efecte specifice. Vizualizarea continuă şi pe durata retenţiei pe plin. Se practică minim 15-20 de minute zilnic.

12. Muzicoterapie  pentru activarea focului sublim lăuntric
A.
Se poate folosi audierea zilnică preponderentă a unei muzici special alese pentru rezonanţele benefice de dinamizare a centrului de forţă MANIPURA CHAKRA.


B.
Repetarea exemplificărilor realizate de-a lungul anilor de ghidul nostru spiritual, Grieg, în taberele de vacanţă yoghine, care au ca temă trezirea anumitor rezonanţe în legătură cu focul sublim lăuntric: „Starea de curaj triumfător în acţiune”, „Starea de entuziasm debordant”, „Starea de dinamism efervescent”, „Starea de încredere în sine”, „Starea de solaritate armonioasă”, „Starea de optimism”, „Starea de bunăvoinţă”, „Starea de umor şi veselie”, „Starea de pasionalitate elevată, sublimă”, „Comuniune cu Shiva în aspectul său de Lingam de Foc” etc.

Este de un real ajutor să utilizăm ca fond muzica folosită la respectivele exemplificări. După consacrarea meditației, realizăm o scurtă evocare a câmpului subtil de susţinere a exemplificării respective (câmp ce va fi evocat prin intermediul intenţiei şi aspiraţiei noastre spirituale) și abia apoi trecem la meditaţia propriu-zisă, urmată în final de conştientizarea efectelor sale în fiinţa noastră.

Dă focul la maxim în cuptorul gândurilor

13. Angrenarea ideilor forţă şi a sugestiilor benefice

Ne alegem ideile forţă/sugestiile benefice astfel încât să respectăm întru totul regulile de lucru cu subconştientul (pentru asta vom revedea conferinţele şi materialele cu această tematică, oferite de şcoala noastră de yoga).
Aceste sugestii trebuie să fie afirmative, formulate la timpul prezent, relativ scurte şi simple (pentru a le memora uşor). Spre exemplu: „Pe zi ce trece focul meu sublim interior este din ce în ce mai armonios şi mai activ; el produce purificarea, transformarea şi spiritualizarea constantă a întregii mele fiinţe.”
Astfel de idei/sugestii benefice trebuie repetate în minte, cu o convingere lăuntrică fermă, de cât mai multe ori pe zi, de preferat dimineaţa, imediat după ce ne-am trezit, seara înainte de a adormi şi în toate momentele în care este cu putinţă (aşa-zişii timpi morţi), până când reuşesc să ne impregneze subconştientul, care se va conforma, făcându-le să devină realitate.

14. Vizualizările constante, ferme, creatoare

La fel ca în cazul lucrului cu idei forţă benefice, durata acestor vizualizări şi repetarea lor zilnică o perioadă suficient de lungă de timp asigură succesul în obţinerea efectelor dorite. Există multe metode de vizualizare, dar iată una relativ simplă: alegem o poză de-a noastră în format digital care va fi transformată printr-un program de lucru cu imagini (de exemplu photoshop) astfel încât să ne înfăţişeze cu silueta ideală – talia zveltă, formele armonioase şi vitale pe care le dorim.

Obţinem apoi o fotografie color realizată după această imagine. Când dorim să angrenăm vizualizarea creatoare ne aşezăm într-o postură de meditaţie, plasăm fotografia la nivelul ochilor, în faţa noastră. Începem cu o consacrare a fructelor acestei activităţi de vizualizare lui Dumnezeu Tatăl. După consacrare ne centrăm în inimă (ANAHATA CHAKRA), urmărind să fim calmi, împăcaţi, destinşi. Odată obţinută această centrare ne concentrăm la nivelul centrului de forţă AJNA CHAKRA (rămânând secundar atenţi şi asupra lui ANAHATA CHAKRA), urmărind să obţinem o stare de focalizare mentală. Observăm dubla activare ANAHATA CHAKRA – AJNA CHAKRA (minte în inimă şi inimă în minte) care se manifestă ca o stare specifică de forţă lăuntrică spirituală realizatoare. Apoi deschidem ochii şi privim imaginea noastră ideală, admirându-i perfecţiunea pe fondul convingerii creatoare că reprezintă pentru noi REALITATEA. În timp ce privim imaginea, devenim conştienţi că prin intermediul lui AJNA CHAKRA se transferă în noi o energie subtilă care coboară în ANAHATA CHAKRA ca şi cum idealul vizualizat este trăit la nivelul sufletului.

Menţinem această concentrare un timp suficient (15-30 minute) conştientizând acumularea acelor calităţi pe care le dorim (structura fizică pe care dorim să o avem, de exemplu) sub forma unei energii subtile cu care ne identificăm transfiguraţi şi plini de aspiraţie. În final închidem ochii în timp ce continuăm procesul de vizualizare creatoare şi identificare pentru câteva minute, cu un viu sentiment de bucurie şi recunoştinţă faţă de Dumnezeu, ca şi cum acel ideal este real şi deja prezent în fiinţa noastră.

15. Puterea cea tainică a intenţiei, direcţionată pentru dinamizarea focului subtil lăuntric

Aspirantul îşi va formula clar şi explicit pe parcursul zilei intenţia de a trezi şi amplifica focul sublim lăuntric în fiinţa sa şi o va menţine constantă în câmpul conştiinţei sale pe durate cât mai lungi de timp, conştientizând totodată şi efectele acestei acţiuni spirituale. 

Cum să renaşti din lumină

16. Urinoterapia

Consultând tratatul fundamental Damar Tantra, în care această practică secretă este expusă pe larg, se poate alege una dintre variantele prezentate, în care elixirul auriu al fiinţei este combinat cu plante de leac specifice dinamizării focului subtil lăuntric, pentru a obţine şi activa armonios MANIPURA CHAKRA.
Damar Tantra, sutra 40, spune de pildă: „Dacă la elixirul auriu proaspăt colectat (SHIVAMBU – apa lui SHIVA) adeptul adaugă un amestec de pulbere de rădăcină de lotus în părţi egale cu pulbere de seminţe de muştar şi miere şi apoi îl savurează – trupul lui devine excepţional de puternic, plin de energie şi strălucitor”.

17. Lucrul cu vocale pentru dinamizarea armonioasă a focului sublim interior

Aşa cum este expusă în şcoala noastră de yoga, această metodă implică (după consacrare), să fim aşezaţi relaxat într-o postură de meditaţie, să inspirăm profund şi complet, iar la expiraţie să emitem vocal, sonor, melodios şi cât mai lung posibil (în funcţie de dozarea aerului expirat) una dintre următoarele vocale: Ă – acţionează la nivel general asupra activării armonioase a plexului solar şi regiunii abdominale, O – acţionează asupra zonei diafragmei şi asupra zonei mediene a toracelui, U – acţionează asupra ficatului, stomacului, abdomenului inferior (intestine) şi zona genitală. Metoda constă în emiterea repetată a unei vocale pentru cel puţin 15-20 de minute, urmată de o perioadă de conştientizare a efectelor şi eventual urmată de altă perioadă de 15-20 de minute de lucru cu altă vocală şamd.

18. Metoda de regenerare şi reîntinerire care a fost revelată în cadrul acestei şcoli spirituale în conferinţa despre atributul divin al regenerării

Pe lângă informaţiile pe care le puteţi afla audiind această conferinţă, Grieg a adăugat că în cazul unei fiinţe umane care datorită greşelilor, a păcatelor, a viciilor şi a gândurilor rele se confruntă deja cu probleme grave de sănătate, metoda poate fi realizată cu 49 de lumânări zilnic (cu consacrarea specifică) pentru o perioadă suficient de lungă de timp, până când apare în trupul şi în universul lăuntric al fiinţei umane respective o stare considerabilă de regenerare, de refacere şi chiar de vindecare. Toate acestea sunt posibile doar în cazul fiinţelor umane care cred profund şi sincer în Dumnezeu.    

19. Cultivarea umorului şi a bunei dispoziţii

Deşi nu poate fi considerată o practică propriu-zisă, merită menţionat, în finalul acestei enumerări, că a recurge zilnic la partide de râs stenic, benefic, pentru 5-10 minute, poate deveni un mijloc de armonizare a focului subtil lăuntric. Putem recurge la colecţii de glume bune şi cu miez, la vizionarea unor filmuleţe umoristice inspirate sau a unor comedii spumoase. Important este ca în noi să se trezească această stare de umor manifestată prin râsul din toată inima!

Pentru a ne asigura succesul rapid în dinamizarea focului subtil sublim lăuntric putem alege şi practica în simultaneitate una, două, trei, cinci sau chiar toate modalităţile perfect naturale şi sigure prezentate. Aceasta ne va permite să ne acordăm şi apoi să ne menţinem neîncetat într-un proces de rezonanţă ocultă cu energia specifică a focului sublim interior. Doar după ce am ajuns deja în această etapă, vom putea să recurgem apoi numai la una sau două dintre modalităţile foarte eficiente şi puternice care ne vor menţine într-o formă excelentă şi ne vor dinamiza focul sublim interior, esenţial atât pentru sănătatea noastră, cât şi pentru transformarea noastră spirituală.
Vom reuşi astfel să activăm lăuntric misterioasa forţă gigantică KUNDALINI SHAKTI, care reprezintă în realitate focul sublim ce se trezeşte şi apoi arde neîncetat. Ea poate fi făcută să ascensioneze şi să se fixeze la nivelurile superioare ale fiinţei noastre, generând astfel transformarea noastră spirituală, definitivă, profundă şi totală.

Şi în cazul trezirii şi dinamizării acestui foc sublim interior un gram de practică adecvată şi perseverentă care vizează trezirea şi dinamizarea lui valorează cât tone de teorie.

Articol preluat de pe www.yogamagazin.ro


Citiţi şi:

Urinoterapia, o terapie milenară redescoperită recent de ştiinţă

«Yoga» râsului pentru începători şi avansaţi

Căldura amoroasă: cum să găsim sau să regăsim dimensiunea dătătoare de bucurie şi fericire plenară a erosului sacru

yogaesoteric
14 octombrie 2013

 
 

Also available in: English Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More