Belt and Road Initiative revine în forță în 2023 după un puternic parteneriat geostrategic China-Rusia

Pe măsură ce proiectul Beijingului „Centura și Drumul” (Belt and Road Initiative, BRI, sau Noul Drum al Mătăsii) intră în cel de-al zecelea an de existență, un parteneriat puternic geostrategic ruso-chinez a revitalizat BRI în Sudul Global.

Anul 2022 s-a încheiat cu un apel pe Zoom pentru a pune capăt tuturor apelurilor Zoom: președinții Vladimir Putin și Xi Jinping au discutat toate aspectele parteneriatului strategic Rusia-China în cadrul unei videoconferințe exclusive.

Putin i-a povestit lui Xi cum „Rusia și China au reușit să asigure rate de creștere record a comerțului reciproc”, ceea ce presupune că „vom reuși să ne atingem obiectivul de 200 de miliarde de dolari până în 2024, înainte de termen”.

În ceea ce privește coordonarea lor pentru „formarea unei ordini mondiale echitabile bazate pe dreptul internațional”, Putin a subliniat cum „împărtășim aceleași opinii cu privire la cauzele, cursul și logica transformării în curs a peisajului geopolitic global”.

Confruntându-se cu „presiuni și provocări fără precedent din partea Occidentului”, Putin a remarcat cum Rusia-China nu își apără doar propriile interese „ci și pe toți cei care susțin o ordine mondială cu adevărat democratică, precum și dreptul țărilor de a-și determina în mod liber propriul destin.”

Anterior, Xi anunțase că Beijingul va organiza cel de-al treilea Forum Belt and Road în 2023. Acest fapt a fost confirmat, neoficial, de surse diplomatice. Inițial, forumul a fost conceput pentru a fi organizat la doi ani, mai întâi în 2017 și apoi în 2019. Cel din 2021 nu a avut loc din cauza crizei covid-19.

Revenirea forumului semnalează nu doar un impuls reînnoit, ci și un reper extrem de important, întrucât Inițiativa Belt and Road (BRI), lansată la Astana și apoi la Jakarta în 2013, va sărbători a zecea aniversare.

BRI versiunea 2.0

Aceasta a dat tonul pentru 2023 în întregul spectru geopolitic și geoeconomic. În paralel cu amploarea și raza sa de acțiune geoconomică, BRI a fost gândită ca un concept general de politică externă a Chinei, până pe la jumătatea secolului. Acum este timpul pentru ajustarea elementelor. Proiectele BRI 2.0, de-a lungul celor mai multe coridoare de conectivitate, vor fi redimensionate pentru a se adapta la mediul post-covid, la reverberațiile războiului din Ucraina și la o lume profund îndatorată.

O hartă a BRI

Apoi, există o interconectare a eforturilor de conectivitate prin intermediul BRI cu eforturile de conectivitate prin intermediul Coridorului internațional de transport nord-sud (INTSC), ai cărui principali actori sunt Rusia, Iran și India.

Extinzând impulsul geoeconomic al parteneriatului Rusia-China, așa cum au discutat Putin și Xi, faptul că Rusia, China, Iran și India dezvoltă parteneriate comerciale interconectate, ar fi de așteptat să stabilească faptul că membrii BRICS, Rusia, India și China, plus Iranul ca unul dintre viitorii membri ai BRICS+ extins, sunt acel „Quad” (grupul celor patru) care contează cu adevărat în Eurasia.

Noul Comitet permanent al Politburo de la Beijing, care este total aliniat cu prioritățile lui Xi, se va concentra cu precădere pe solidificarea sferelor concentrice de influență geoeconomică în întregul Sud global.

Cum joacă China „ambiguitatea strategică”

Acest aspect nu are nimic de-a face cu echilibrul de putere, un concept occidental, care în plus nu are legătură cu istoria de cinci milenii a Chinei. Nu este nicio altă inflexiune a „unității centrului” – reprezentarea geopolitică potrivit căreia nicio națiune nu este capabilă să amenințe centrul, China, atâta timp cât aceasta este capabilă să mențină ordinea.

Acești factori culturali care, în trecut, ar fi putut împiedica China să accepte o alianță sub conceptul de paritate, au dispărut acum când vine vorba despre parteneriatul strategic Rusia-China.

În februarie 2022, cu câteva zile înainte de evenimentele care au dus la Operațiunea militară specială (OMS) a Rusiei în Ucraina, Putin și Xi, în persoană, anunțaseră că parteneriatul lor nu are „nicio limită” – chiar dacă au abordări diferite cu privire la modul în care Moscova ar fi necesar să trateze un Kiev instrumentalizat letal de către Occident, pentru a amenința Rusia.

Pe scurt: Beijingul nu va „abandona” Moscova din cauza Ucrainei – pe cât de mult nu își va arăta în mod deschis sprijinul. Chinezii joacă propria lor interpretare subtilă a ceea ce rușii definesc drept „ambiguitate strategică”.

Conectivitatea în Asia de Vest

În Asia de Vest, proiectele BRI vor avansa deosebit de rapid în Iran, ca parte a acordului pe 25 de ani semnat între Beijing și Teheran, precum și a dispariției definitive a Planului Comun și Cuprinzător de Acțiune (Joint Comprehensive Plan of Action – JCPOA) – sau acordul nuclear iranian – care se va traduce prin lipsa investițiilor europene în economia iraniană.

Iranul nu este doar un partener BRI, ci și un membru cu drepturi depline al Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS). Acesta a încheiat un acord de liber schimb cu Uniunea Economică Eurasiatică (EAEU), care este formată din statele post-sovietice Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan și Kârgâzstan.

Iar Iranul este, astăzi, fără îndoială, interconectorul cheie al INSTC, deschizând Oceanul Indian și dincolo de acesta, interconectându-se nu numai cu Rusia și India, ci și cu Asia de Sud-Est, China, și chiar, potențial, cu Europa – presupunând că liderii UE vor vedea într-o zi în ce direcție bate vântul.

O hartă a INSTC

Așadar, iată că Iranul, puternic sancționat de SUA, profită simultan de BRI, INSTC și de acordul de liber schimb cu EAEU (Uniunea Economică Euroasiatică). Cei trei membri esențiali ai BRICS – India, China, Rusia – vor fi interesați în mod special de dezvoltarea coridorului de tranzit transiranian – care este cea mai scurtă rută între cea mai mare parte a UE și Asia de Sud și de Sud-Est, și care va asigura un transport mai rapid și mai ieftin.

Adăugați la aceasta inovatorul coridor de energie electrică planificat Rusia-Transcaucazia-Iran, care ar putea deveni legătura de conectivitate definitivă capabilă să spargă antagonismul dintre Azerbaidjan și Armenia.

În lumea arabă, Xi a rearanjat deja tabla de șah. Călătoria lui Xi din decembrie în Arabia Saudită se intenționează să fie proiectul diplomatic privind modul în care se poate stabili rapid un quid pro quo postmodern între două civilizații vechi și mândre pentru a facilita o renaștere a Noului Drum al Mătăsii.

Lansarea petro-yuanului

Este posibil ca Beijingul să fi pierdut piețe de export uriașe în cadrul occidentului colectiv – așa că era nevoie de un înlocuitor. Liderii arabi care s-au aliniat la Riyadh pentru a se întâlni cu Xi, au văzut zece mii de cuțite ascuțite (occidentale) apropiindu-se brusc, și au calculat că era timpul să găsească un nou echilibru.

Asta înseamnă, printre altele, că prințul moștenitor saudit Mohammad bin Salman (MbS) a adoptat o agendă ceva mai multipolară: gata cu înarmarea salafismului jihadist în toată Eurasia și o ușă larg deschisă pentru parteneriatul strategic Rusia-China. Hubrisul lovește puternic în inima Hegemonului.

Strategul de la Credit Suisse, Zoltan Pozsar, în două buletine informative succesive remarcabile, intitulate War and Commodity Encumbrance (Războiul și grevarea de mărfuri) (27 decembrie) și War and Currency Statecraft (Războiul și politica monetară de stat) (29 decembrie), a arătat mesajul scris pe perete.

Pozsar a înțeles pe deplin ce a vrut să spună Xi atunci când a afirmat că țara lui este „pregătită să lucreze cu Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG)” pentru a stabili o „nouă paradigmă de cooperare energetică pe toate dimensiunile” într-un interval de timp de „trei până la cinci ani”.

China va continua să importe mult țiței, pe termen lung, din țările CCG, și mult mai mult gaz natural lichefiat (GNL). Beijingul va „consolida cooperarea noastră în sectorul din amonte, în serviciile de inginerie, precum și în cel de depozitare, transport și rafinare [în aval]. Platforma Shanghai Petroleum and Natural Gas Exchange va fi utilizată pe deplin pentru decontarea în yuani în comerțul cu petrol și gaze naturale… și am putea începe cooperarea în domeniul schimburilor valutare”.

Pozsar a sintetizat totul, astfel: „petrolul CCG care curge spre est + facturarea în yuani = zorii petro-yuanului”.

Și nu doar atât. În paralel, BRI primește un impuls reînnoit, deoarece modelul anterior – petrol pentru arme – va fi înlocuit cu petrol pentru dezvoltare sustenabilă (construcția de fabrici, noi oportunități de locuri de muncă).

Și iată cum BRI răspunde Viziunii 2030 a prințului moștenitor saudit Mohammad bin Salman.

În afară de Michael Hudson, Poszar este probabil singurul analist economic occidental care înțelege restructurarea globală a puterii: „Ordinea mondială multipolară”, spune el, „este construită nu de șefii de stat din G7, ci de un «G7 al Estului» (șefii de stat din BRICS), care este de fapt un G5.” Din cauza mișcării către un BRICS+ extins, el și-a permis să rotunjească numărul.

Iar puterile globale în ascensiune știu și ele cum să își echilibreze relațiile. În Asia de Vest, China joacă cu filiere ușor diferite ale aceleiași strategii de comerț/conectivitate BRI, una pentru Iran și alta pentru monarhiile din Golful Persic.

Parteneriatul strategic global al Chinei cu Iranul este un acord pe 25 de ani în cadrul căruia China investește 400 de miliarde de dolari în economia iraniană în schimbul unei aprovizionări constante cu petrol iranian la un preț foarte redus. În timp ce se afla la summitul său cu CCG, Xi a pus accentul pe „investiții în proiecte petrochimice în aval, în producție și în infrastructură” în schimbul plății energiei în yuani.

Cum este bine să fie jucat Noul Mare Joc

De asemenea, BRI 2.0 a fost deja în plină desfășurare în timpul unei serii de summituri din Asia de Sud-Est din noiembrie. Atunci când Xi s-a întâlnit cu prim-ministrul thailandez Prayut Chan-o-cha la summitul APEC (Cooperarea Economică Asia-Pacific) de la Bangkok, cei doi s-au angajat să conecteze în sfârșit calea ferată de mare viteză China-Laos, aflată în funcțiune, la sistemul feroviar thailandez. Este vorba despre un proiect de 600 km, care leagă Bangkok de Nong Khai, la granița cu Laos, și care urmează să fie finalizat până în 2028.

Iar în cadrul unui impuls suplimentar al BRI, Beijingul și Bangkok au convenit să coordoneze dezvoltarea Zonei Mari a Golfului Shenzhen-Zhuhai-Hong Kong din China și a Deltei Râului Yangtze cu Coridorul Economic Estic (CEE) al Thailandei.

Pe termen lung, China urmărește, în esență, să reproducă în Asia de Vest strategia sa în Asia de Sud-Est. Beijingul face mai multe schimburi comerciale cu ASEAN decât cu Europa sau cu SUA. Prăbușirea în curs, dureroasă și cu încetinitorul, a Occidentului colectiv, ar putea răvăși câțiva fulgi într-o civilizație care a văzut, de la distanță, ascensiunea și căderea grecilor, romanilor, parților, arabilor, otomanilor, spaniolilor, olandezilor, britanicilor. Hegemonul, la urma urmei, este doar ultimul dintr-o listă lungă.

În termeni practici, proiectele BRI 2.0 vor fi acum supuse unei examinări mai amănunțite: acesta va fi sfârșitul propunerilor nepractice și al costurilor irecuperabile, cu linii de salvare extinse către o serie de națiuni aflate în dificultate. BRI va fi plasată în centrul expansiunii BRICS+, pornind de la un panel de consultare din mai 2022, la care au participat miniștrii de externe și reprezentanți din America de Sud, Africa și Asia și care a arătat, în practică, gama globală de posibile țări candidate.

Implicații pentru Sudul Global

Noul mandat al lui Xi de la cel de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist a semnalat instituționalizarea ireversibilă a BRI, care este de fapt politica sa emblematică. Sudul Global trage rapid concluzii serioase, mai ales în contrast cu politizarea flagrantă a G20, vizibilă la summitul său din noiembrie de la Bali.

Așadar, Poszar este o bijuterie rară: un analist occidental care înțelege că BRICS sunt noul G5 care contează, și că acestea conduc drumul spre BRICS+. El înțelege, de asemenea, că Quad-ul care contează cu adevărat este format din cei trei parteneri BRICS-plus-Iran.

Decuplarea acută a lanțului de aprovizionare, crescendo-ul isteriei occidentale cu privire la poziția Beijingului în legătură cu războiul din Ucraina și regresele serioase în ceea ce privește investițiile chinezești în Occident, toate acestea joacă asupra dezvoltării BRI 2.0. Beijingul se va concentra simultan pe mai multe noduri din Sudul Global, în special pe vecinii din ASEAN și din întreaga Eurasie.

Gândiți-vă, de exemplu, la calea ferată de mare viteză Jakarta-Bandung, finanțată de Beijing, prima din Asia de Sud-Est: un proiect BRI inaugurat anul acesta, în timp ce Indonezia găzduiește președinția rotativă a ASEAN. China construiește, de asemenea, legătura feroviară East Coast Rail Link în Malaezia și a reluat negocierile cu Filipine pentru trei proiecte feroviare.

Apoi, există interconexiuni suprapuse. EAEU va încheia un acord privind o zonă de liber schimb cu Thailanda. În marja revenirii epice a lui Luiz Inácio Lula da Silva la putere în Brazilia, oficiali din Iran și Arabia Saudită s-au întâlnit printre zâmbete pentru a discuta – ce altceva – despre BRICS+. O alegere excelentă a locului de desfășurare: Brazilia este considerată de aproape toți actorii geopolitici drept un teritoriu neutru de primă mână.

Din punctul de vedere al Beijingului, miza nu ar putea fi mai mare, deoarece scopul BRI 2.0 în Sudul Global este de a nu permite Chinei să fie dependentă de piețele occidentale. O dovadă în acest sens este abordarea sa combinată față de Iran și lumea arabă.

Pierderea simultană a cererii de piață din SUA și UE de către China ar putea sfârși prin a fi doar un obstacol în drumul (multipolar), chiar dacă prăbușirea Occidentului colectiv pare suspect de bine sincronizată pentru a doborî China.

Anul 2023 va continua cu China jucând Noul Mare Joc profund în interior, elaborând o globalizare 2.0 care este susținută instituțional de o rețea care cuprinde BRI, BRICS+, SCO și, cu ajutorul partenerului său strategic rus, EAEU și OPEC+, de asemenea. Nu e de mirare că suspecții obișnuiți sunt amețiți și confuzi.

Citiți și:
Petroyuanul, compromisul lui Putin la sprijinul Chinei. SUA, cu spatele la colț!
Cum și-a făcut China, fără zgomot, un imperiu?

 

yogaesoteric
16 februarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More