Categoria „Fereastra Overton”: Human Meat Project este artă conceptuală, nu un serviciu real

Un videoclip șocant care avertizează asupra unui proiect ce își propune să valorifice carnea umană a intrat în atenția verificatorilor de fapte de la USA Today. Însă concluzia acestora este la fel de șocantă ca videoclipul în sine:

Verificarea faptelor – Afirmația: The Human Meat Project folosește trupuri donate pentru „carne alternativă”

Un videoclip distribuit de mii de ori pe Facebook arată o femeie care își alertează telespectatorii cu privire la un site care ar colecta trupuri umane decedate și le-ar folosi la obținerea unor produse alternative din carne.

Videoclipul din 11 decembrie începe cu o femeie care privește la cameră cu un text suprapus pe care scrie – „carne umană?!”.

Ați auzit vreodată despre așa ceva?”, întreabă ea. „Am crezut că este o glumă până când am început să sap mai mult și mi-am dat seama că este real. Și devine mult mai rău.

Femeia continuă citind din capturi de ecran luate de pe un site web numit Human Meat Project.

Un trup uman poate hrăni până la 40 de persoane”, spune ea. „Împreună putem pune capăt foametei mondiale, suprapopulării și schimbărilor climatice”.

De asemenea, femeia citește de pe pagina De ce să donăm a site-ului, care informează vizitatorii că „prin donarea de trupuri și/sau organe putem face o schimbare prin crearea unor opțiuni alternative în ceea ce privește consumul de carne, abordând în același timp valoarea trupului unei persoane”.

Deși site-ul Human Meat Project există, postarea, care a fost distribuită de peste 3.000 de ori conține informații greșite. Site-ul nu caută trupuri donate pentru a produce produse „alternative” din carne. Este un „proiect de artă conceptuală”, se arată pe site.

USA Today a contactat utilizatorul de pe rețelele de comunicare virtuală care a distribuit postarea, pentru a face un comentariu.

Human Meat Project este un proiect de artă

Pe pagina de termeni și condiții a site-ului, Human Meat Project este numit „operă de artă conceptuală”. Creatorii săi sunt descriși ca fiind interesați să producă „o operă de artă care să rezoneze cu publicul”.

Human Meat Project este un proiect de artă conceptuală pentru a oferi o înțelegere a importanței acceptării politicii și acordurilor oricărui serviciu”, se arată pe site.

Muzeul de Artă Modernă din New York descrie arta conceptuală ca fiind arta care pune accentul pe „idei în detrimentul obiectelor și materialelor”. Aceasta este adesea asociată cu arta spectacolului.

Site-ul Human Meat Project include o pagină care permite oricui să se înregistreze, furnizând informații personale, însă conform termenilor și condițiilor site-ului, aceste informații sunt menite să ajute artistul „să obțină mai multe informații și să livreze o operă de artă conceptuală mai tangibilă, care ar putea rezona cu publicul larg, indiferent de cunoștințele sale anterioare despre artă”.

Cei care se înregistrează sunt informați că datele lor vor fi „salvate pentru dezvoltarea ulterioară a operelor de artă de către artist și în niciun caz nu vor fi folosite în realitate”.

USA Today a contactat Human Meat Project prin intermediul site-ului său, dar nu a primit niciun răspuns.

PolitiFact și Associated Press au dezmințit, de asemenea, informațiile din videoclip.

Evaluarea noastră: Fals

Sursele noastre de verificare a faptelor:

Activitatea noastră de verificare a faptelor este susținută în parte de o subvenție din partea Facebook.

**********

Comentariu:

Așadar, este vorba de artă conceptuală! Iar arta conceptuală este ceva de bine. Ca atare, utilizatorii Facebook se pot întoarce liniștiți la pozele cu cești de cappuccino.

Iată însă cum este definită arta conceptuală, conform Wikipedia.

Sub această denumire de «artă conceptuală», la mijlocul anilor ’60 ai secolului al XX-lea, încep să fie prezentate diferite manifestări și lucrări artistice în care pe primul plan se situează ideea («idea art»), concepția, procesul operei, considerate mai semnificative decât forma concretă, ultimă, a unei anumite creații.

[…]

Așa cum apare în prezent, arta conceptuală este o modalitate de autoanaliză, de prezentare a laboratorului de creație, într-un amestec de imagini pictate, fotografii, inscripții și instalații. Forma care se va naște se află încă în gestație, poate fi anunțată de o schiță, de o însemnare, dar păstrează un grad de imprevizibilitate.

Artistul ne oferă «spectacolul» lucrului său, ceea ce conform tradiției era de regulă ascuns receptorului de artă, căruia i se ofereau doar opere finite.

Deci, pe site-ul Human Meat Project ni se prezintă o idee, forma care se va naște aflându-se încă în gestație. Și care va fi oare opera finită?

Vorbim, de fapt, despre o etapă din Fereastra Overton:

Fereastra OVERTON sau cum prin inginerie sociala se ajunge de la „ilegal – de neacceptat” la „legal – interzis de criticat”

Iar canibalismul pare a interesa extrem de mult pe păpușarii sistemului:

The New York Times: a sosit timpul pentru canibalism

Richard Dawkins ne îndeamnă cu insolență să consumăm carne umană pentru a depăși «tabu-ul» canibalismului

Un film despre doi canibali îndrăgostiți a avut cele mai lungi ovații din istoria Festivalului de Film de la Veneția

Vorbim deja despre o goană spre CANIBALISM. Iată ce au ajuns să spună … academicienii

SFINȚII PĂRINȚI spun că, CANIBALISMUL se va generaliza în VREMURILE DIN URMĂ. De aceea a început de pe acum obișnuirea maselor cu ideea mâncării cărnii de om

Starețul Antonie: Oamenii vor fi vânați pentru a fi mâncați

Citiți și:
Oroarea canibalismului
Insectele ca hrană? Un fleac. Vom fi nevoiți să mâncam cadavre umane, susține cât se poate de serios un cercetător suedez

 

yogaesoteric
16 februarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More