România ‒ cea mai mare creștere a prețului la electricitate și a doua creștere a prețului la gaze din UE

România a avut cea mai mare creștere a prețului la electricitate și a doua creștere a prețului la gaze în a doua jumătate a anului trecut, comparativ cu al doilea semestru din 2021, conform datelor analizate de Profit.ro.

În a doua jumătate a anului 2022, prețurile medii ale energiei electrice pentru consumatorii casnici din UE au continuat să înregistreze o creștere puternică în comparație cu aceeași perioadă din 2021, de la 23,5 euro/100 kWh la 28,4 euro/100 kWh. Prețurile medii la gaze au crescut, de asemenea, în comparație cu aceeași perioadă din 2021, de la 7,8 euro/100 kWh la 11,4 euro/100 kWh în a doua jumătate a anului 2022. Aceste prețuri sunt cele mai ridicate din evidențele Eurostat.

În context, amintim că România se află la cel mai scăzut consum de gaze din ultimii 20 de ani.

După o creștere semnificativă a prețurilor care a început înainte de invazia rusă în Ucraina, dar care s-a accentuat puternic până în al doilea semestru din 2022, prețurile la electricitate și gaze naturale au dat recent semne de stabilizare, parțial datorită politicilor și intervențiilor guvernelor UE. Țările UE au optat pentru diverse măsuri, cum ar fi reducerea impozitelor și taxelor, scutirea temporară de taxe pentru consumatori, plafonarea prețurilor, acordarea de sprijin forfetar sau alocarea de vouchere pentru consumatorii finali, iar unele țări au aplicat prețuri reglementate, notează Eurostat. Între a doua jumătate a anului 2021 și a doua jumătate a anului 2022, prețul gazelor a crescut în toate cele 27 de țări ale UE. Prețul gazelor (în monede naționale) a crescut cel mai mult în Cehia (+231%), România (+165%), Letonia (+157%), Lituania (+112%) și Belgia (+102%). Au existat doar două creșteri sub 20%: Croația (+14%) și Slovacia (18%).

Prețurile la energia electrică pentru gospodării au crescut în toate statele membre ale UE, cu excepția Maltei (-3%, în monedă națională) și a Olandei (-7%), în a doua jumătate a anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021. În Malta, prețurile sunt reglementate, în timp ce guvernul olandez sprijină consumatorii prin sume forfetare și reducerea taxelor. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în România (+112%), Cehia (+97%), Danemarca (+70%), Lituania (+65%) și Letonia (+59%), în timp ce cele mai mici au fost înregistrate în Luxemburg (+3%), Austria și Germania (ambele +4%), precum și în Polonia și Bulgaria (ambele +5%).

Citiți și:
Europa, condamnată la creșterea prețurilor gazelor. Mai mult decât duble în 2024!
Obiectivele Green Deal nu au nicio legătură cu realitatea, ci doar cu agenda politică a birocraților de la Bruxelles
Președintele Cehiei: Cauza crucială din spatele crizei energetice este „fanatismul verde”. Soluția e să nu cedăm în fața Green Deal și să urmăm o politică externă suverană

 

yogaesoteric
7 iunie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More