Cadrele medicale nu vor să se vaccineze anti-Covid

 

Anunțul președintelui Iohannis referitor la cadrele medicale care vor fi primele vaccinate anti-Covid nu prea are legătură cu realitatea. Și asta pentru că există o reticență foarte mare în rândul medicilor și asistentelor de a accepta administrarea unui vaccin insuficient testat, spune conducerea Federației Solidaritatea Sanitară.

Nu există o obligativitate de a se vaccina pentru cadrele medicale, spune președintele Federației Solidaritatea sanitară, Radu Vasile. Afirmația vine în contextul declarației președintelui Klaus Iohannis potrivit căreia România va primi peste 10 milioane de doze de vaccin anti-Covid în prima tranșă, iar primii vaccinați vor fi angajații din sănătate și persoanele aflate în situație de risc.

Mai mult, în campania de vaccinare va fi implicată și Armata, potrivit afirmațiilor ministrului Sănătății, Nelu Tătaru.

„În primul rând eu nu cred că vor veni milioane de doze, nici măcar vaccinul antigripal nu au reușit să-l producă în cantități suficiente, iar în al doilea rând nu ne poate obliga nimeni să ne vaccinăm. Dacă vor fi reacții adverse, pe cine vom da în judecată? Cine plătește? Vaccinul nu este suficient testat, este făcut pe repede înainte. Vor să ofere vaccinul cadrelor medicale, pe motiv că le protejează pentru că sunt în linia întâi, dar dacă medicii și asistentele vor refuza vaccinul îl vor da la alții. Obligatoriu nu se poate face. Este necesar să vină cu garanții științifice, nu doar cu autorizarea vaccinului. Și dacă este autorizat, este condiționat, cu semn de întrebare. Nu cred că cineva își asumă sută la sută, indiferent de unde este vaccinul ăla. Pentru că nu au trecut testele, este nevoie de timp pentru asta. Da, le faci pe un număr de voluntari, dar este necesar să aștepți luni de zile, să vezi ce reacții au, ce se petrece. Că nu îți face rău de azi pe mâine. În plus, este necesar să avem informațiile corecte și la zi despre viitorul vaccin. Mai mult, nici împotriva gripei nu acceptă să se vaccineze, de regulă, toate cadrele medicale, ci doar un procent de 35%. Deci și vaccinarea antigripală era benevolă. Ți se oferea această posibilitate și doar cine voia se vaccina”, a declarat Radu Vasile, președintele Federației Solidaritatea Sanitară.

Vaccinurile, produse fără autorizație

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, susține că vaccinurile au fost deja fabricate, chiar dacă nu au primit încă autorizație.

„Vaccinurile s-au produs în avans în cantități importante, iar în cazul în care vor fi aprobate, ele vor fi disponibile imediat. Cred că este vorba de cel puțin de zeci de milioane de doze. Este un risc foarte mare, așa se lucrează în situații de criză, pentru că este foarte posibil ca un produs să nu primească autorizația și atunci el este distrus și nu se mai utilizează pentru că nu poți, în condiții de criză majoră de sănătate publică, să aștepți să obții autorizația după care să începi producția. El practic se produce în cantități suficiente după studiile de fază 1 și 2, se cunoaște concentrația necesară, secvențialitatea dozelor și studiul de fază 3 consfințește. Dacă studiul de fază 3 eșuează, atunci tot vaccinul este distrus”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila.

De frică, oamenii vor accepta imunizarea

Reprezentanții Federației Solidaritatea Sanitară consideră că, din cauza fricii, oamenii vor accepta, până la urmă, să se vaccineze, având în vedere și evoluția pandemiei pe plan mondial.

„Toată lumea este speriată de ce se petrece acum în spitale. La ora actuală vorbim degeaba despre circuite, zonă roșie, zonă verde. Ordinul dat de Arafat a dat totul peste cap. Avem deja probleme cu ambulanțele, pentru că spitalele sunt obligate să preia toți pacienții la UPU. Când spitalul e plin, când paturile de la UPU sunt ocupate, unde să duci ceilalți pacienți? M-au sunat directorii medicali din spitale și mi-au spus cei de la Ambulanță au multiplicat Ordinul lui Arafat și fiecare ambulanțier are în mână ordinul când vine la spital cu pacientul. Și, chiar dacă nu au unde să-l primească, sunt obligați să facă aceasta. Asta au făcut cu ordinul acesta.

În Cluj există o singură Unitate de primiri Urgențe la Spitalul Județean de Urgență și toate ambulanțele aduc pacienții acolo. Spitalele sunt arhipline, în Cluj sunt patru spitale Covid și toate sunt pline, vă dați seama ce se petrece în alte orașe, care au mai puține spitale Covid? La Spitalul Județean de Urgență încă suntem spital general, cu pacienți non-Covid și pacienți Covid. În foarte scurt timp însă nu vor mai exista zone tampon, pentru că se vor umple toate cu pacienți Covid. Și așa ajungem să transformăm toate secțiile în Covid. Iar cei de la conducerea țării o țin pe a lor, că situația este sub control. Ce o fi sub control? Nu știu”, a mai precizat Radu Vasile, președintele Federației Solidaritatea Sanitară.

Citiţi şi:

Sinistra Agendă din spatele panicii COVID-19

La ce ne putem aștepta de la vaccinul anti Covid-19?

Dr. Vasile Astărăstoae: «Nu mă voi vaccina împotriva coronavirusului»


 

yogaesoteric
21 noiembrie 2020


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More