Ciocolata Kinder ar conține unele ingrediente cancerigene, iar jeleurile reprezintă un pericol nebănuit pentru creierul copiilor

„Ciocolata Kinder conține substanțe posibil cancerigene, susține o organizație nonguvernamentală din Germania”, relatează The Independent.co.uk.

Potrivit Foodwatch, ciocolățelele Kinder s-au clasat pe primul loc în topul produselor cu cele mai multe substanțe potențial periculoase. Acestea conțin 1,2 mg/kg de uleiuri minerale saturate (MOAH) – substanțe ce sunt create atunci când uleiul este rafinat. Organizația a testat 20 de tipuri de produse aparținând printre altele mărcilor Kinder și Ferrero. Uleiurile minerale saturate (MOAH) au fost depistate în minibatoanele Kinder Riegel, Sun Rice Classic Schokohappen și în bomboanele Nougat Minis.

Organizația a solicitat, printr-o scrisoare către producători, retragerea de pe piață a acestor dulciuri destinate în special copiilor. Comisia Europeană pentru Siguranța Alimentelor descrie uleiurile minerale MOAH ca fiind „posibil cancerigene și cu potențial de mutații genetice”.

Pericolul nebănuit din jeleuri pentru creierul copiilor. Unul din două produse sunt de fapt colorate cu un extract obținut dintr-o specie de gândaci

Asociația Pro Consumatori (APC) a analizat 44 de sortimente de jeleuri din hipermarketuri/supermarketuri, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății micilor consumatori. Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Jeleurile sunt adevărate cocteiluri chimice nocive pentru creierul copiilor, potrivit concluziilor studiului APC:
– 1 din 2 produse sunt colorate cu roșu coșenilă, obținut dintr-o specie de gândaci;
– conțin între 7 și 14 lingurițe de zahăr într-o sută de grame de jeleu industrial;
– 1 din 4 produse conțin albastru briliant FCF (aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici obţinut din gudron de huilă);
– 3 din 4 produse conțin proteină animală;
– 9 din 10 produse conțin acid citric.

Ingredientele regăsite în compoziția jeleurilor analizate sunt următoarele: sirop de glucoză, zahăr, sirop de zahăr invertit, dextroză, fructoză, apă, concentrat de fructe și plante, extract de soc, suc de portocale, suc concentrat de morcov negru, suc de mere fabricat din concentrat, adaos de vitamine, concentrat de hibiscus și morcov, extract de rădăcină de turmeric, gelatină, gelatină de porc, gelatină de vită, pectine, ulei vegetal de cocos, ulei vegetal de palmier, ulei de shea, amidon din porumb, amidon din grâu, substanțe de aromatizare, făină de grâu, ceară vegetală, arome și aditivi.

La 91% dintre produsele analizate s-au identificat arome artificiale în compoziția acestora. Numai la 4% dintre produsele analizate s-au folosit arome identic naturale, iar la 5% dintre produse s-au folosit substanțe de aromatizare, fără a se preciza natura acestora.

Un alt aspect examinat în cadrul studiului a fost și analiza produselor din punct de vedere al primelor 3 ingrediente din compoziția acestora:
– La 64% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de siropul de glucoză, iar la 36% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de către zahăr;
– La 59% dintre produsele analizate, zahărul este cel de-al doilea ingredient, urmat de siropul de glucoză cu 25%, făina de grâu cu 12% și apa cu 4%;
– La 36% dintre produsele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de către apă, urmat de gelatină cu 27%, siropul de glucoză cu 11%, pectine cu 9%, suc de fructe cu 7%, dextroză cu 5% și amidon de porumb cu 5%.

Studiul trage un semnal de alarmă asupra pericolelor pe care zahărul adăugat în alimentele destinate copiilor cu vârste mici îl are asupra sănătății acestora. La toate produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarată de către producători depășește cantitatea de 15 grame zahăr per 100 grame de produs. Cantitatea de zahăr adăugat în sortimentele de jeleuri analizate variază între 7 și 14 lingurițe de zahăr per 100 grame produs, adică între 43 de grame zahăr și 85 de grame zahăr per 100 grame produs.

Una dintre cele mai controversate teme de discuție din ultima vreme este obezitatea la copii. Dacă până acum americanii erau în primul rând cei afectați de obezitate, în prezent problema a început să se manifeste și în rândul europenilor și, din păcate, afectează din ce în ce mai mulți copii.

În cele 44 de produse analizate s-au identificat 34 aditivi alimentari, după cum urmează: acid citric, albastru briliant FCF, antocianine, albastru patent V, acid malic, acid lactic, acid ascorbic, agar-agar, beta-apo-8 carotenal, beta caroten, briliant blue, bicarbonat de sodiu, ceară de albine, ceară de carnauba, complexe de cupru ale clorofilinelor, curcumină, carmin, citrat de sodiu, caramel sulfit de amoniu, caramel simplu, citrat trisodic, carbon vegetal, dioxid de titan, extract de ardei roșu, gelatină, glicerol, gumă gellan, mono și digliceride ale acizilor grași, roșu allura, luteina, sunset yellow, sorbitol și şelac.

La 47% dintre produsele analizate s-au folosit coloranți sintetici. Coloranții sintetici (caramel cu sulfit de amoniu, albastru patent V, albastru briliant FCF, roșu allura, sunset yellow) pot provoca reacții alergice, modificări cromozomiale, tulburări de respirație, dermatite și au potențial cancerigen. Produsele alimentare care conțin coloranți sintetici nu sunt recomandate copiilor.

În ceea ce privește prezența aditivilor de mai sus în jeleurile analizate, situația se prezintă astfel:
– 93% din jeleurile analizate conțin acid citric (E330);
– 59% din jeleurile analizate conțin curcumină (E100);
– 50% din jeleurile analizate conțin carmin (E120);
– 45% din jeleurile analizate conțin ceară de carnauba (E903);
– 25% din jeleurile analizate conțin albastru briliant FCF (E133);
– 20% din jeleurile analizate conțin ceară de albine (E901);
– 8% din jeleurile analizate conțin complexe de cupru ale clorofilinelor (E141);
– 18% din jeleurile analizate conțin sorbitol (E420);
– 16% din jeleurile analizate conțin citrat de sodiu (E331);
– 11% din jeleurile analizate conțin mono și digliceride ale acizilor grași (E471).


Citiţi şi:

E-urile fac parte din tehnologia de ucidere în masă a secolelor XX-XXI

Consecinţele teribile ale consumului de zahăr asupra sănătăţii (I)

Ciocolata este sau nu benefică organismului?

Carmin, E 120, coşenilă, acid carminic sau despre insecte în alimentaţie

 

yogaesoteric
15 octombrie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More