Consumul de semințe de in poate reduce mortalitatea în cancerul de sân cu până la 70 %

 

Prof. Adina David, Iaşi
Medicina alopată continuă să determine femeile să efectueze mamografii anual ca o modalitate de a se apăra împotriva epidemiei de cancer de sân, prin diagnosticarea şi tratarea precoce a eventualelor cazuri. Cu toate acestea, mamografiile în sine nu fac nimic pentru a preveni boala sau pentru a îmbunătăți rata de supraviețuire. În schimb, micile semințe de in au acest efect uimitor.

Zeci de studii au evidențiat deja efectele anticancerigene ale semințelor de in. Cercetătorii de la Universitatea din Toronto au urmărit să răspundă la întrebări cu privire la compușii găsiți în semințele de in, cât și la întrebări despre cât de eficiente sunt acestea pentru reducerea riscului de cancer de sân și pentru a stopa creșterea tumorilor. Aceștia au publicat rezultatele studiilor realizate in vitro, ale celor realizate pe animale și ale studiilor clinice privind uleiul de in și semințe de in, precum și lignanii care se găsesc în semințele de in.

Lignanii sunt o clasă de fitoestrogeni sau estrogeni din plante care acționează, de asemenea, şi ca antioxidanți. Alte alimente ce conțin lignani sunt: susanul, floarea soarelui și semințele de dovleac, cerealele (secară, orz, grâu și ovăz), broccoli și fasolea. Însă, semințele de in conțin de sute de ori o cantitate mai mare de lignani decât oricare dintre celelalte alimente.

Rezultatele publicate de Universitatea din Toronto arată puterea uimitoare pe care o au semințele de in pentru prevenirea apariției și încetinirea creșterii tumorilor canceroase la sân.

Iată ce ne spun studiile despre semințele de in:

• Majoritatea studiilor pe animale arată că o dietă având între 2,5% și 10% semințe de in, sau cantitatea echivalentă de lignani sau ulei de in, reduce creșterea tumorii.
• Dietele ce includ 10% semințe de in și o cantitate echivalentă de lignani nu interferează negativ, ci cresc eficacitatea Tamoxifenului (medicament folosit în tratarea cancerului de sân).
• Lignanii reduc mortalitatea în cancerul de sân cu 33%-70%. De asemenea, lignanii reduc mortalitatea din toate cauzele cu 40%-53%.
• Studiile clinice arată că administrarea de 25 de grame pe zi de semințe de in (care conțin 50 mg lignani) timp de 32 de zile, reduce creșterea tumorii la pacientele cu cancer de sân.
• Administrarea a 50 mg de lignani timp de un an reduce riscul de cancer de sân la femeile aflate la premenopauză.

Semințele de in pot proteja femeile de cancerul de sân printr-o varietate de moduri. Iată câteva dintre aceste mecanisme:

1. Semințele de in reduc proliferarea celulelor tumorale. Când consumăm semințe de in, lignanii din semințe sunt metabolizaţi, în funcție de bacteriile din intestin, în doi compuși estrogenici care intră apoi în circulaţia sistemică. Studiile pe animale au arătat că acești compuși ajută la prevenirea cancerului de sân prin împiedicarea creșterii tumorii.

2. Lignanii blochează alimentarea cu sânge a tumorii. Tumorile au nevoie de angiogeneză – crearea de noi vase de sânge – pentru a obţine oxigen și substanțe nutritive pentru creștere, din circulaţia generală. Semințele de in inhibă factorul de creștere necesar pentru a stimula angiogeneza tumorală, conform studiilor efectuate pe animale.

3. Lignanii scad producția de estrogen prin blocarea aromatazei, enzima implicată în producerea de estrogeni. Nivelurile ridicate de estrogen au fost corelate cu dezvoltarea cancerului de sân.

4. Lignanii blochează receptorii de estrogen.
Fitoestrogenii precum lignanii s-a estimat că sunt de sute de ori mai slabi decât estrogenii umani. Dar acești fitoestrogeni se fixează pe receptorii de estrogen și astfel previn stimularea puternică, ce poate conduce la apariția cancerului, a excesului de estrogeni umani și a celor din mediu, sau xenoestrogenii. În acest fel, efectul lor este similar cu medicamentul Tamoxifen utilizat pentru tratarea cancerului de sân.

5. Lignanii ajută la generarea estrogenilor protectori.
Estrogenul este metabolizat în ficat, dând naştere la trei metaboliți. Doi dintre aceşti metaboliți sunt implicaţi în creșterea celulelor cancerului de sân. Dar al treilea tip – 2-OH-estrona – nu susţine dezvoltarea cancerului și este considerat a avea rol de protecție. Lignanii influențează modul în care ficatul descompune estrogenul și încurajează mai mult producerea metabolitului de protecție, 2-OH-estrona, și mai puțin a celorlalţi metaboliți care favorizează dezvoltarea cancerului.

6. Consumul de semințe de in reduce riscul de metastazare.
Semințele de in pot scădea substanțial numărul de metastaze. Într-un studiu pe animale s-a observat că o dietă bogată în semințe de in reduce incidența metastazelor cu 82%, comparativ cu grupul de control.


Citiţi şi:

Rozmarinul ajută la vindecarea cancerului de sân cauzat de excesul de estrogen

Acizii graşi esenţiali, oxigenarea şi prevenirea cancerului
 

yogaesoteric
28 iulie 2017

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More