Corupție majoră la Academia de Nutriție și Dietetică din SUA: Coca-Cola și companiile de alimente ultra-procesate printre principalii sponsori

Academia de Nutriție și Dietetică (AND) a acceptat milioane de dolari de la companii alimentare, farmaceutice și agro-alimentare, a avut politici bazate pe „prime” și a investit în acțiuni ale companiilor de produse alimentare ultra-procesate, potrivit unui studiu publicat pe 24 octombrie în Public Health Nutrition, prezentat în The Defender.

AND spune că este „cea mai mare organizație mondială de practicieni în domeniul nutriției și dieteticii”, reprezentând „peste 112.000 de practicieni acreditați”, inclusiv dieteticieni nutriționiști înregistrați și alți profesioniști în domeniul alimentației și nutriției.

Studiul a fost realizat de cercetători în domeniul sănătății publice și de U.S. Right to Know, un grup non-profit de investigație în domeniul sănătății publice care a obținut zeci de mii de pagini de documente interne ale AND prin intermediul unor cereri de înregistrări publice de stat.

Studiul descrie o „relație simbiotică” între AND și marile corporații și a constatat că AND acționează ca o „voce pro-industrială” cu poziții politice care uneori intră în conflict cu misiunea sa de a îmbunătăți sănătatea la nivel global.

Documentele dezvăluie un capitol deprimant al corupției în cadrul acestui influent grup de nutriție”, a declarat Gary Ruskin, director executiv al U.S. Right to Know și unul dintre coautorii studiului.

Dacă vrem să devenim mai sănătoși, să trăim mai mult și să reducem ratele noastre uluitoare de obezitate și diabet, este necesar să curățăm corupția din grupurile de sănătate precum AND.

Studiul relevă că AND a acceptat peste 15 milioane de dolari de la corporații în perioada 2011 și 2013-2017. Cei mai importanți contributori ai AND în 2011 și 2013-2017 au fost:

• Consiliul Național al Lactatelor: 1.496.912 dolari
• Conagra Inc.: 1.414.058 dolari
• Abbott Nutrition: 1.246.389 dolari
• Abbott Laboratories 824.110 dolari
• Fundația AND 801.261 dolari
PepsiCo Inc. 486.335 dolari
Coca-Cola Co. 477.577.577 dolari
• Hershey Co. 368.032 dolari
• General Mills Inc. 309.733 dolari
• Agenția pentru Cercetare și Calitate în Sănătate 296.495 dolari
• Aramark Co. 293.051 dolari
• Unilever Best Foods 276.791 dolari
• Kellogg USA 273.272 dolari

Documentele arată că AND și fundația sa au investit fonduri în companii producătoare de alimente ultraprocesate.

Portofoliul de investiții al AND în ianuarie 2015 includea 244.036 de dolari în acțiuni la Nestle S.A. și 139.545 de dolari la PepsiCo.

Portofoliul de investiții al fundației AND în iunie 2013 includea 209.472 de dolari în dețineri de acțiuni la Nestle S.A. și 125.682 de dolari la PepsiCo.

Grupurile de nutriție nu ar fi cazul să cumpere acțiuni de alimente ultraprocesate. Acestea reprezintă un conflict de interese flagrant”, a declarat Ruskin. Grupurile de sănătate publică nu ar fi cazul să investească în companii care fac produse care ne afectează sănătatea sau care intră în conflict direct cu misiunea lor.

AND pare să fi permis achiziții quid pro quo de drepturi și beneficii din partea sponsorilor corporativi. Comunicările interne arată că AND face distincție între „sponsori” și „susținători”. Sponsorii corporativi „plătesc o taxă și, în schimb, AND oferă un drept sau un beneficiu”… „Susținătorii” corporativi oferă „o contribuție caritabilă fără așteptări (explicite) privind un randament comercial”.

Studiul a constatat „asemănări izbitoare” între AND și „alte cazuri de instituții capturate de corporații, cum ar fi ILSI și Global Energy Balance Network, orchestrate de industria băuturilor răcoritoare pentru a-și promova agenda comercială în instituțiile științifice”.

Studiul notează că „deși AND a schimbat unele dintre politicile sale interne pentru a gestiona interferențele și finanțarea corporațiilor, continuă să promoveze interesele corporatiste în mai multe moduri și servește drept voce pentru sponsorii săi corporativi”.

Actualele politici și declarații publice ale AND/ANDF nu sunt suficiente pentru a explica de ce AND continuă să accepte contribuții financiare ale unor corporații ale căror produse (cum ar fi alimentele ultraprocesate și laptele praf) sunt asociate cu probleme de sănătate.

Studiul din Public Health Nutrition se intitulează „Captarea corporatistă a profesiei de nutriționist în Statele Unite: Cazul Academiei de Nutriție și Dietetică.

Citiți și:
Îndobitocirea insidioasă a populației prin școală, mass-media și alimente împănate cu E-uri, toxice…
Spectru tulburător. Va dispărea omenirea în câțiva ani? Impactul agrochimicelor toxice este devastator. Perturbatorii endocrini „subțiază turma umană”
În curând mulţi americani vor avea creierul atât de afectat încât nu vor mai putea nici măcar să pună în discuţie substanţele chimice din alimente

 

yogaesoteric
31 ianuarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More