De ce eșuează toate protestele din România. Un mesaj din America de la muzicianul Adrian Ilie

Muzicianul Adrian Ilie, care a făcut parte din formațiile Iris, Voltaj, Incognito ș.a., scrie din America:

Condiționarea colectivă

În 1956, filozoful german Günther Anders a scris această reflecție, nu știm dacă a fost premonitorie sau programatică:

«Pentru a înăbuși orice revoltă în avans, este important să nu o faceți violent. Metodele arhaice precum cea a lui Hitler sunt în mod clar depășite.
Este suficient să creați o condiționare colectivă atât de puternică încât însăși ideea de revoltă să nu existe. Vor veni și mai multe. Pentru conștiința oamenilor. Ideal ar fi formarea oamenilor de la naștere prin limitarea aptitudinilor lor biologice înnăscute.

Apoi, am continua să condiționăm prin reducerea drastică a nivelului și calității educației, pentru a o readuce la o formă de integrare profesională.
Un om needucat are doar un orizont de gândire limitat și cu cât gândul lui se limitează mai mult la preocupări materiale, mediocre, cu atât se poate revolta mai puțin.

Este necesar să ne asigurăm că accesul la cunoaștere devine din ce în ce mai dificil și mai elitist, că decalajul se mărește între oameni și știință, că informațiile destinate publicului larg sunt anesteziate de orice conținut subversiv.
Mai ales fără filosofie. Din nou, este necesar să folosim persuasiunea și nu violența directă: vom difuza masiv, prin intermediul televiziunii, divertisment uluitor, mereu măgulind emoționalul, instinctivul.

Vom ocupa spiritele cu ceea ce este zadarnic și jucăuș. Este bine cu vorbărie neîncetată și muzică, pentru a împiedica omul să se întrebe, să gândească, să reflecteze.

Vom pune sexualitatea pe primul plan al intereselor umane. Ca anestezic social, nu există nimic mai bun. În general, vom avea grijă să alungăm seriozitatea din existență, să ne batem joc de tot ce are o valoare ridicată, să menținem o apologie constantă pentru lejeritate; astfel încât euforia reclamei, a consumului să devină standardul fericirii umane și modelul libertății.

Condiționarea va produce astfel o integrare a omului, încât singura teamă (care va fi menținută constant) va fi aceea de a fi exclus din sistem și deci de a nu mai putea accesa condițiile materiale necesare fericirii.
Omul de masă, astfel produs, va urma să fie tratat ca ceea ce este: un produs, un vițel și să fie supravegheat așa cum ar fi necesar să fie o turmă. Orice aspect care îi permite lucidității să adoarmă gândirea lui critică este bun din punct de vedere social, tot ceea ce ar risca să-l trezească este nevoie a fi combătut, ridiculizat, înăbușit.
Orice doctrină care contestă sistemul este nevoie mai întâi să fie catalogată drept subversivă și teroristă, iar apoi, cei care o susțin să fie tratați ca atare

Günther Anders – Obsolescența Omului (The Outdatedness of Human Beings), 1956

Cu mult bine,
Adrian George Ilie”

Citiți și:
James Corbett: Controlul conştiinţei devine o realitate
De la cibernetică la Littleton: tehnici pentru controlul conştiinţei (I)
Controlul conștiinței prin „formare în masă” este folosit pentru a institui în lume un stat polițienesc totalitar

 

yogaesoteric
11 ianuarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More