De unde mai face România rost de motorină, după embargoul impus de UE Rusiei. Ce se va petrece cu preţurile de la pompă?

Embargoul Uniunii Europene asupra carburanților transportați din Rusia a intrat în vigoare la 5 februarie.

Aşadar, niciun stat membru nu va mai cumpăra benzină și motorină din Rusia pe cale maritimă, ceea ce va avea efecte asupra prețurilor.

În România, urmează scumpiri

În România, specialiștii nu exclud scumpiri, mai ales în cazul motorinei. Peste un milion de tone din acest carburant era importat până acum din această țară.

Aproximativ 63% din importurile de motorină veneau anual din Rusia, potrivit ministerului Energiei. Specialiștii spun că nu numai embargoul influențează prețurile finale.

România a importat, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), în primele 9 luni ale anului trecut, 1,85 milioane tone, din care 1,25 milioane tone direct din Federaţia Rusă. Comparativ, în primele 9 luni ale lui 2021, importurile de motorină din Rusia au fost de 1,3 milioane tone în primele 9 luni şi de 1,79 milioane tone pe întregul an.

Vom „trăi” din rezerve

Importurile ridicate din Rusia din 2022, dar şi cele din ianuarie 2023, efectuate de statele membre UE, implicit România, sunt menite să asigure stocurile necesare evitării unei penurii, în special de motorină.

Avertismentul Kremlinului

Embargoul european asupra produselor petroliere rafinate rusești exportate pe cale maritimă este o măsură „nefastă” care va „dezechilibra și mai mult” piețele, a denunțat Kremlinul.

Acest va dezechilibra și mai mult piețele internaționale de energie”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, asigurând că Rusia „ia măsuri pentru a-și acoperi interesele împotriva riscurilor care apar”.

Creșterea prețurilor la pompă în Europa

De la începutul lunii decembrie, UE a instituit un embargou asupra țițeiului rusesc transportat pe mare, dublat de o plafonare a prețului petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, două modalități, potrivit decidenților europeni, de a limita importantele resurse de hidrocarburi ale Rusiei.

În schimb, Moscova a interzis, de la 1 februarie, vânzarea petrolului său către țările care utilizează acest plafon de preț.

Potrivit președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, această sancțiune costă Rusia „aproximativ 160 de milioane de euro pe zi”.

Embargoul a fost extins și la achiziționarea de produse petroliere rafinate rusești, iar țările G7 vor plafona și prețul acestor produse. Practic, încărcăturile de parafină, benzină, bitum, păcură și motorină nu vor mai putea intra în Uniunea Europeană.

În pofida unei scăderi puternice în ultimul an, mai mult de un sfert din importurile de motorină din Europa veneau tot din Rusia la începutul anului 2023, potrivit datelor de urmărire a petrolierelor la nivel mondial analizate de S&P Global, informează Boursorama.

Aceasta reprezintă un volum zilnic de aproape 450.000 de barili, potrivit acestei companii specializate în analize financiare și de date.

Potrivit mai multor specialiști de pe piața petrolieră, embargoul european ar putea duce astfel la o creștere a prețurilor la pompă în Europa, deoarece țările europene vor fi nevoite să găsească rapid alte surse de aprovizionare pe o piață care este deja sub presiune.

Anticipând, unele țări, cum ar fi Marea Britanie, au început deja să se orienteze către SUA, dar și către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

UE a interzis navelor din blocul comunitar să transporte țiței rusesc (de la 5 decembrie 2022) și produse petroliere (de la 5 februarie 2023) către țări terțe. A interzis și furnizarea aferentă de asistență tehnică, de servicii de brokeraj, de finanțare sau de asistență financiară. Interdicția nu se aplică în cazul în care țițeiul sau produsele petroliere sunt achiziționate la un preț egal cu plafonul prețului petrolului sau inferior acestuia.

Citiți și:
Iată ce așa-zis „impact de mare amploare” au sancțiunile împotriva Rusiei. Comparați cu dezastrul pe care l-au produs în … Europa
Cum câștigă America din prăbușirea Europei. Criza energetică și cea alimentară, armele SUA?

 

yogaesoteric
1 martie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More