Descoperire medicală de importanță majoră: Plămânii pot produce sânge! Cum funcționează această funcție ce era necunoscută până acum

 

Cercetătorii au descoperit faptul că plămânii joacă un rol mult mai complex în trupul nostru decât știam până acum. Noi dovezi arată că aceștia nu facilitează doar respirația, ci joacă un rol cheie și în producția de sânge.

În mai multe experimente care implică șoareci de laborator, echipa a constatat că plămânii produc mai mult de 10 milioane de trombocite (celule mici de sânge) pe oră. Acest lucru „merge” împotriva ipotezei susținute de lumea științifică timp de decenii, conform căreia măduva osoasă produce toate componentele sângelui.

„Această constatare sugerează cu siguranță o viziune mai sofisticată a plămânilor. Aceștia nu sunt doar pentru respirație, ci joacă un rol cheie în formarea aspectelor esențiale ale sângelui“, susține cercetătorul Mark R. Looney de la Universitatea din California, unul dintre principalii autori ai studiului.

Aspectele descoperite în timpul acestor teste vor trebui observate și la om, înainte de a putea ști sigur că acest proces are loc în cadrul propriilor noastre trupuri, însă cercetătorii par a nu se îndoi de acest fapt, fiind doar o chestiune de timp pentru a aduce dovezi în acest sens. Pe viitor, cel mai probabil studiile se vor concentra pe înțelegerea modului în care măduva osoasă și plămânii lucrează pentru a produce și aproviziona organismul cu sânge.

Trombocitele sunt celule sangvine cu rol în procesul complex de hemostază, participând la formarea trombusurilor, precum și o sursă a factorilor de creștere. Există aproximativ 150-400×109 trombocite per litru de sânge, fiind produse în fiecare zi circa 1011 trombocite. O treime din trombocite se găsesc la nivelul circulației splenice, restul găsindu-se ȋn fluxul sanguin. Durata de viață a unui trombocit este de aproximativ 8 zile. Distrugerea lor are loc la nivel splenic și hepatic, dar și la nivelul circulației generale.


Citiţi şi:

Oamenii de ştiinţă au inventat particula de oxigen care, dacă este injectată, permite continuarea vieţii în absența respirației

Apa de ocean, un substitut natural al sângelui?

Trei zile consecutive de post pot regenera întregul sistem imunitar
 

yogaesoteric
10 ianuarie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More