Doar studenții vaccinați sau cu test negativ pot susține examenele la UMF Iași. Ce se petrece cu cei care nu vor să se imunizeze

Vrei să fii doctor? Trebuie să te vaccinezi! Asta a decis conducerea UMF Iași, care le permitere susținerea examenelor doar studenților care s-au vaccinat.

Ce se petrece cu studenții care refuză vaccinul?

Teoretic, studenții care refuză vaccinul nu riscă să piardă anul, pentru că mai au și alte opțiuni pentru a participa la examene. Viorel Scripcaru, rectorul Universității, spune că le-a dat patru variante studenților: să se vaccineze, fie să aducă dovada că au trecut prin boală, sau rezultatul negativ al unui test antigen de 24 de ore sau a unuia PCR, nu mai vechi de 72 de ore. Cam variantele trecute și pe certificatul verde, care îți va permite să călătorești fără restricții.

Ce spun studenții?

Opiniile sunt împărțite. Unii acceptă decizia, spunând că așa este în pandemie, alții o contestă. 2.000 dintre ei au semnat deja o petiție prin care cer abrogarea deciziei. Mai ales că, dacă aleg varianta testului PCR, au de plătit până la 1.500 de lei pentru toată sesiunea. Cei nemulțumiți sunt susținuți și de Liga Studenților.

Din păcate încalcă în mod grav, în această situație, nu numai drepturile studenților la educație și faptul că Universitatea de Medicină și Farmacie și-a asumat să impună o restricție care în momentul de față nu este reglementată legal. Nu îi poate fi absolut nimănui interzis accesul într-o instituție publică, la un serviciu public, cu atât mai mult la un serviciu privat, de această condiție a vaccinării contra covid-19 tocmai pentru că, raportat la normele legale aflate în vigoare, cât și la tratatele internaționale la care România este parte, nu poate fi impusă o asemenea obligativitate, cu atât mai mult cu cât vaccinurile nu au trecut printr-o fază îndelungată de testare și de verificare”, a spus Emilian Man, președintele Ligii Studenților.

Cosmin Cotos, avocat în Baroul Iași, este de părere că dacă se va ajunge în instanță, studenții contestatari sunt cei care vor avea câștig de cauză. Dar rămâne de văzut dacă se va petrece aceasta sau dacă rectorul va ceda presiunii și va anula decizia. Cert este că de voie, de nevoie, unii dintre studenții nevaccinați spun că vor merge să primească serul, iar alții vor plăti teste, ca să fie primii în examene.

Citiţi şi:
Jurnalistul Tucker Carlson spune: „Şi dacă ne lăsăm forţaţi să ne vaccinăm, ce urmează? Urmează orice! Acesta este răspunsul la această întrebare. Vor avea o putere totală asupra trupului şi a conştiinţei tale, pentru totdeauna”
Adolescent de 17 ani din Utah, injectat cu prima doză de vaccin, internat în spital cu cheaguri de sânge la creier

 

yogaesoteric
23 mai 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More