Eficacitatea vaccinului anticovid împotriva variantei Delta scade după trei luni, arată un studiu britanic. Cursa vaccinării fără sfârșit…

Un studiu britanic arată că protecția oferită de două dintre cele mai frecvent utilizate vaccinuri anticovid împotriva variantei Delta, care este acum dominantă, scade în termen de trei luni.

De asemenea, cei care se infectează după ce au primit două doze ale unuia dintre vaccinurile Pfizer/BioNTech sau AstraZeneca pot prezenta un risc mai mare de răspândire decât în cazul variantelor anterioare ale coronavirusului.

Pe baza a mai mult de trei milioane de teste prelevate în Marea Britanie, studiul Universității Oxford constată că, la 90 de zile după a doua doza a vaccinurilor Pfizer sau AstraZeneca, eficacitatea lor în prevenirea infecțiilor scade la 75%, respectiv 61%.

Eficacitatea a scăzut de la 85%, respectiv 68%, observată la două săptămâni după a doua doză. Scăderea eficacității a fost mai pronunțată în rândul celor cu vârsta de 35 de ani și peste decât pentru cei sub vârsta menționată.

Ambele vaccinuri, după administrarea primelor două doze, au un răspuns destul de bun împotriva variantei Delta”, spune Sarah Walker, profesor de statistică medicală la Oxford și anchetator șef al studiului.

Încărcătura virală

Cei care se infectează deși sunt complet vaccinați tind să aibă o încărcătură virală similară cu cei nevaccinați, o deteriorare clară față de varianta Alpha, potrivit studiului.

Israelul a început să administreze a treia doză de Pfizer în luna august și mai multe țări europene au anunțat că vor începe să ofere stimulente persoanelor în vârstă și persoanelor cu sistem imunitar slăbit.

Faptul că observăm o mai mare încărcătură virală sugerează că, într-adevăr, imunitatea de grup ar putea deveni o țintă mai dificilă”, spune co-autorul Koen Pouwels, de la Universitatea Oxford.

Pentru a compara perioadele anterioare cu cele în care varianta Delta a devenit predominantă, cercetătorii de la Oxford au analizat aproximativ 2,58 milioane de teste prelevate de la 380.000 de adulți aleși aleatoriu între 1 decembrie 2020 și 16 mai 2021 și rezultatele a 810.000 de teste realizate pe 360.000 de participanți în perioada 17 mai – 1 august.

Studiul a fost realizat în parteneriat cu Oficiul Național de Statistică al Marii Britanii (ONS) și Departamentul pentru Sănătate și Asistență Socială (DHSC).

O comparație esențială este însă între vaccinați și cei care au dobândit imunitate pe cale naturală. Iată două studii relevante pe această temă, care nu mai au nevoie de niciun comentariu:
Un studiu constată că imunitatea naturală la covid-19 este de 27 ori mai puternică decât cea după vaccinare, la 3 luni
Un studiu din Israel arată că imunitatea naturală este de 13 ori mai eficientă decât vaccinurile în a combate varianta Delta

Citiți și:
Te-ai întrebat de ce autoritățile medicale nu ne învață cum să amplificăm imunitatea naturală?
Nu cumva lăcomia companiilor va prelungi pandemia?

 

yogaesoteric
23 octombrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More