30% dintre instituțiile financiare accelerează adoptarea Inteligenței Artificiale, pe fondul creșterii fraudelor cauzate de contextul covid-19

Agenda din spatele covid

O treime dintre instituțiile financiare accelerează procesul de integrare a tehnologiilor Artificial Intelligence (AI) și Machine Learning (ML) în procesele lor de combatere a fraudei și spălării banilor (AML), ca răspuns la contextul covid-19, care a cauzat o creștere fulminantă a fraudei și criminalității financiare. Tendințele din industrie sunt prezentate într-un nou studiu despre tehnologiile AML, realizat de SAS, KPMG și Asociația Specialiștilor Certificați în Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (ACAMS).

Conform studiului, peste jumătate dintre instituțiile financiare declară că au implementat deja sau intenționează să integreze sisteme de Inteligență Artificială în procesele lor de combatere a spălării banilor. Pe de altă parte, aproape 40% dintre profesioniștii în compliance au declarat că planurile de adopție AI/ML vor continua conform obiectivelor stabilite, în ciuda perturbării pandemice.

Raportul, care poate fi descărcat gratuit aici, examinează informații furnizate de la peste 850 de membri ACAMS din întreaga lume. Aceștia au oferit răspunsuri despre modul în care angajatorii lor utilizează tehnologia pentru a detecta acțiuni de spălare a banilor. Se estimează că acest fenomen cauzează pierderi anuale între 800 mdl. USD și 2 trilioane USD, respectiv 2% până la 5% din PIB-ul global.

În contextul covid-19, instituțiile financiare și-au dat seama rapid că vechile metode și sisteme de detectare a infracțiunilor financiare nu mai sunt suficiente. Din fericire, tehnologia reușește să țină pasul cu vremurile, iar sistemele de Inteligență Artificială dinamice se adaptează rapid la schimbările pieței și la riscurile emergente. În plus, acestea oferă sprijin și în acțiunile de conformitate pe care organizațiile financiare, unele dintre cele mai reglementate industrii, este nevoie să le întreprindă periodic”, a declarat Ștefan Baciu, Country Manager SAS România.

AI și ML au devenit tehnologii esențiale pentru profesioniștii în compliance, care urmăresc să-și eficientizeze procesele de conformitate AML (Anti-Money Laundering) pentru a combate infracțiunile financiare și de spălare a banilor. Mai mult de jumătate (57%) dintre respondenți fie au implementat AI/ML până în prezent, fie se află în stadiul de probă al diverselor soluții sau intenționează să le implementeze în următoarele 12-18 luni. De altfel, 28% dintre instituțiile financiare de mari dimensiuni (cele evaluate la peste 1 miliard de dolari) și 16% dintre instituțiile financiare mai mici se consideră inovatori și mizează pe integrarea tehnologiei AI.

Indiferent de dimensiunea instituției, presiunea sub care s-au aflat băncile în contextul covid-19, concomitent cu nevoia de creștere a preciziei și productivității, a reprezentat impulsul necesar pentru accelerarea utilizării soluțiilor advanced analytics pentru AML. Potrivit respondenților, cei doi principali factori determinanți în integrarea AI și ML sunt:
• Îmbunătățirea calității investigațiilor și a documentelor de reglementare (40%);
• Reducerea falsurilor pozitive și costurilor operaționale rezultate (38%).

În ciuda acestor argumente contextuale, implementarea extinsă în tot mai multe domenii a sistemelor care au la bază Inteligența Artificială, digitalizarea de care se vorbește obsesiv, oferă numeroase dovezi că în realitate nu este vorba de soluții la problemele care au apărut odată cu pandemia, ci despre fundamentarea unui sistem centralizat de control asupra populației. Visul orwelian al celor care conduc din umbră este împachetat și servit într-o aparență doctă, „științifică”, pentru amăgirea celor creduli.

Citiți și:
Sinistra Agendă din spatele panicii COVID-19
Big Data, o creatură omniprezentă, atotștiutoare și atotputernică

 

yogaesoteric
23 octombrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More