Eliud Kipchoge – un campion exemplar. Fabuloasa poveste a omului care a spulberat recordul mondial de maraton

Kenyanul de 33 de ani a alergat fiecare kilometru din totalul de 42 în mai puţin de trei minute. Povestea sa este de-a dreptul fascinantă: deşi este o vedetă cu renume mondial, el se antrenează într-o bază simplă din ţara sa unde face şi munca de jos.

Ca să înţelegeți performanţa realizată de Eliud Kipchoge la Maratonul Internaţional din Berlin, din septembrie 2018, este indicat să citiți cât mai atent, de mai multe ori, următoarele date: a alergat cei 42 de kilometri şi 195 de metri în 2 ore, 1 minut şi 40 de secunde. Viteza cu care a alergat acest „extraterestru” a fost setată pe o bandă, iar mai mulţi sportivi amatori au încercat să vadă cât rezistă în acest ritm. Toţi au cedat în mai puţin de un minut, cu excepţia unui bărbat care a reuşit să alerge cu viteza kenyanului timp de… un minut şi 25 de secunde! Nu degeaba, ziariştii elveţieni de la Neuse Züricher Zeitung au catalogat astfel rezultatul lui Kipchoge: „Un maraton alergat în 2 ore, 1 minut şi 40 de secunde echivalează cu aterizarea primului om pe Marte”.

Site-ul de specialitate flotrack.org a venit cu o previziune: „Cursa lui Kipchoge a fost printre cele mai mari spectacole oferite de sport şi, probabil, acest record va rămâne în picioare pentru mulţi ani de acum înainte”.

La fel de fascinantă ca performanţa kenyanului de 33 de ani este şi povestea sa. Într-o lume în care ne-am obişnuit să-i vedem pe sportivii de performanţă, mai ales pe fotbalişti, ducând o viaţă de lux, la bordul unor supermaşini, trăind în vile somptuoase şi pregătindu-se în baze de cinci stele, Kipchoge este o raritate. E considerat cel mai bun maratonist al tuturor timpurilor, neînvins din 2013 şi, mai nou, deţinător al recordului mondial – a înregistrat cea mai mare îmbunătăţire a timpului pentru maraton din ultimii 67 de ani!

Eliud duce o viaţă spartană, de neimaginat aproape pentru un sportiv de talia sa. Aleargă 210 kilometri pe săptămână. În perioada de pregătire pentru o cursă, Kipchoge se antrenează în ţara sa natală, într-o bază situată în satul Kaptagat. Aici, luxul lipseşte cu desăvârşire, iar un campion mondial precum Eliud locuiește într-o cameră foarte mică, alături de un alergător anonim, aflat la început de carieră. Pentru Kipchoge, trezirea se dă la 5 dimineaţa, iar prima alergare începe la 5.50, când afară e încă întuneric, cot la cot cu alţi sportivi care visează să ajungă, cândva, la fel ca idolul lor.

Programul include, periodic, şi alergări de 32 kilometri la o altitudine în care aerul e atât de rarefiat, încât un om normal ar gâfâi şi la un jogging simplu! Per total, Kipchoge aleargă săptămânal aproximativ 210 kilometri! Iar când nu e pe teren, Eliud munceşte cot la cot cu ceilalţi sportivi în cantonamentul de la Kaptagat. Sarcinile sale includ tăierea legumelor pentru cină şi, periodic, spălarea WC-ului. „Această bază a fost gândită, în primul rând, pentru atleţii care n-au niciun fel de finanţare. Iniţial, ne-am gândit că sportivii care vor ajunge mari, care vor deveni vedete, se vor antrena în alte locuri. Dar oameni ca Eliud n-au vrut aşa ceva. Ei sunt de părere că cel mai sofisticat lucru e să trăieşti simplu”, a explicat unul dintre administratorii bazei de la Kaptagat, această „fabrică” de alergători de talie mondială.

„Mă pregătesc aici, fiindcă îmi menţine motivaţia. În plus, în felul acesta, îi învăţăm pe cei tineri că este bine să trăim şi să ne pregătim împreună în aceste condiţii simple”, a spus Eliud.

Secretul succesului? Motivaţie + Disciplină = Consistenţă

„Mereu le spun oamenilor: dacă munceşti din greu, dacă îţi stabileşti bine priorităţile, atunci nu mai ai nevoie de scurtături, nu mai ai nevoie de substanţe interzise. Eu sunt testat de două ori pe lună.”

Citeşte trei cărţi motivaţionale pe lună iar între cele două antrenamente zilnice, Kipchoge doarme o oră. Când se trezeşte, îşi spală hainele de mână, iar de la ora 16.00 are a doua alergare a zilei. După cină, urmează discuţiile de grup cu ceilalţi alergători, plus activităţi de recreere, însă stingerea nu se dă niciodată mai târziu de ora 21.00.

În ciuda acestui program spartan, Eliud nu este doar un simplu sportiv de elită. „Atletismul nu e doar despre picioare. E şi despre inimă şi pregătirea mentală”, este de părere kenyanul de 33 de ani. Tocmai de aceea, el pune mare preţ pe lectură. În fiecare lună, citeşte două, trei cărţi motivaţionale şi îl citează des pe John Mason, autorul cărţilor Imposibilul e posibil şi Imitaţia înseamnă limitare.

Un mare fan al surorilor Williams, Venus şi Serena, Kipchoge deţine o diplomă în Resurse Umane şi intenţionează să-şi continue studiile după retragere. Planurile sale de business includ şi deschiderea unui magazin de echipamente sportive. Totuşi, nu strângerea unei averi cât mai mari reprezintă principalul obiectiv pentru Eliud. „Când am ajuns la 500.000 de dolari, mi-am promis că nu voi lăsa ca banii să-mi schimbe caracterul. Vreau să fiu o legendă a atletismului, dar şi un bun exemplu pentru copii. Vreau să călătoresc în jurul lumii şi să-i conving pe copii că este important să facă mişcare”, a spus Kipchoge.

A câştigat 10 din cele 11 maratoane alergate în carieră.

Citiți și:

O echipă de fotbal formată din sportivi vegani a ajuns în Liga Profesionistă a Angliei

Tenacitatea şi perseverenţa, două calităţi esenţiale în practica spirituală

 

yogaesoteric
17 aprilie 2019

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More