Există o memorie karmică
La început, chiar şi diamantul este şi el întocmai ca o simplă piatră de pe drum, amalgamat cu alte minereuri. Numai atunci însă când el va fi şlefuit şi tăiat armonios de un meşter priceput, el va împrăştia strălucirea sa de foc încântător peste tot în jur. Nu vă împotriviţi deci unui astfel de tratament şi, drept rezultat, va dispare grabnic din voi întunecata ignoranţă. Acţionând mereu astfel, în final veţi răspândi atunci lumina ca un diamant.
Un aspect important al KARMA-ei este acela că ea ne ajută să ne armonizăm şi să echilibrăm lumea interioară cu cea exterioară nouă. Modul în care îi tratăm pe ceilalţi reprezintă, într-un ultim stadiu, însuşi felul în care ne tratăm pe noi înşine. Ralph Waldo Emerson a spus: „Dacă veţi atârna un lanţ de gâtul unui sclav, celălalt capăt al lanţului vă va înconjura propriul vostru gât”. „Lumea în care trăim este o lume a compensaţiei; prin urmare, cel care nu este sclav, trebuie să accepte să nu aibă nici un sclav” – spunea la rândul său Abraham Lincoln.
Toată KARMA unui individ este conţinută permanent în el însuşi. Acţiunile KARMA-ice bune sau rele nu trebuie neapărat să se reîntoarcă de la aceeaşi persoană asupra căreia, anterior, ele au fost săvârşite. Putem ajuta o persoană şi putem fi ajutaţi la rândul nostru de o alta. Putem face rău unui om şi, la rândul nostru, putem primi răul corespunzător de la un cu totul alt individ. Putem iubi o fiinţă umană şi ceva mai târziu o altă fiinţă umană să ne dăruie dragostea oferită de noi cândva altcuiva. Întrucât mintea noastră nu este îndeajuns de puternică încât să penetreze în sferele înalte ale fiinţei în care sălăşluieşte memoria existenţelor trecute, va trebui, deocamdată, să acceptăm pur şi simplu, faptul că există o lege justă, perfect dreaptă şi echitabilă, care determină exact rezultatele eforturilor noastre în viaţă.
Un înţelept, care poate vedea foarte clar atât în trecut, cât şi în viitor, percepe imediat situaţia KARMA-ică a fiecărei fiinţe ce îl vizitează. El este capabil să înţeleagă foarte bine relaţia între cauză şi efect, capacitate care lipseşte, deocamdată, minţilor comune slabe.