Cauză şi efect

Pentru orice acţiune, gând, intenţie, există desigur şi o reacţiune proporţională şi corespunzătoare. Pentru fiecare rezultat există şi o cauză. Fiecare impuls trebuie, mai devreme sau mai târziu, să se reîntoarcă la cel care l-a generat prima dată. Nimic din ceea ce ni se petrece în viaţă nu este urmarea simplă a unei şanse sau a întâmplării.
 
Orice experienţă, plăcută sau neplăcută, reprezintă fidel reflexia gândurilor şi acţiunilor noastre trecute, a cuvintelor şi intenţiilor noastre. De aceea, nu putem vorbi niciodată de nedreptate şi nu putem avea nici o scuză pentru stările de amărăciune, răutate, gelozie ori mândrie, căci nu primim niciodată decât ceea ce am înfăptuit noi înşine mai demult.
 
Să vedem în continuare cum are loc acest proces. În YOGA SUTRAS, Patanjali explică faptul că mulţimea acţiunilor KARMA-ice generează toate experienţele avute în vieţile trecute şi în cele viitoare. Acest depozit KARMA-ic, menţionat de Patanjali, este corpul cauzal al fiinţei umane. Corpul cauzal acţionează ca un fel de computer cosmic, înregistrând fidel fiecare acţiune, gând, intenţie, cuvânt sau experienţă a tuturor încarnărilor pe care spiritul le-a proiectat pe Pământ. Aceste activităţi sunt depozitate sub forma unor impresii subtile, numite SAMSKARAS. La fel cum un sunet audibil este înregistrat magnetic pe o bandă de magnetofon, tot astfel şi acţiunile, dorinţele şi experienţele noastre sunt înregistrate fidel şi simultan ca SAMSKARA-uri subtile în corpul cauzal, iar aceste SAMSKARA-uri trebuie ulterior să se exprime în viaţa prezentă, sau eventual în cele viitoare.
 
Acest proces are loc până când în final vom învăţa să acţionăm în mod detaşat. Atunci când nu mai există ataşament egotic nu se mai înregistrează nimic, iar atunci când nu mai există SAMSKARA-uri, nu mai este nevoie de o altă reîncarnare. Banda a fost ştearsă complet şi noi suntem perfecţi liberi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More