Explozia „neelucidată” de la Teheran: am intrat în noul război mondial – WW 3.0?

Este posibil să fi asistat deja la un prim act a ceea ce numește WW 3.0, o schimbare totală a paradigmei confruntării, incident care a demonstrat că nu doar o țintă strategică poate fi lovită – ci și o zonă civilă, mult mai puțin conectată la rețele cibernetice.

Printre știrile banale de zi cu zi, exagerate de presă pentru a trezi interesul, este posibil să fi trecut în grabă, neatenți, pe lângă un mare semnal de alarmă. Sau, poate, chiar pe lângă un prim act a ceea ce se poate numi „WW 3.0” – World War 3.0. Traducerea nu se face simplu – „al Treilea Război Mondial”, ci presupune o schimbare totală a paradigmei confruntării.

Este vorba de o cu totul altă bătălie, în care distrugerile sunt făcute pe cale cibernetică, virtuală – dar sunt cât se poate de reale.

Este un conflict bazat pe noua epocă în care am intrat – aceea a Internetului obiectelor (Internet of Things), a controlului celor mai multe obiecte electronice și electro-casnice, practic a tot ceea ce ne înconjoară, prin intermediul Internetului.

Evident, în această situație sunt de mai mulți ani unitățile industriale, energetice și mai ales militare.

Pe scurt, prin Internet este controlată o bună parte din activitatea statelor – iar acum și a cetățenilor, mai ales din zonele dezvoltate.

Ei bine, în data de 10 iulie a apărut în mass-media mondiale știrea că o explozie cu cauze necunoscute s-a produs în Teheran – la câteva ore după un atac cibernetic masiv.

Atenție la un detaliu important: NU au fost victime. Și, în completare – explozia a avut loc într-un loc public, un parc, foarte aproape de societatea de radiodifuziune de stat.

Sursele locale au fost destul de rezervate, admițând producerea deflagrației, dar nedând alte informații până la finalizarea unei anchete.

Presa străină a transmis cam aceleași informații în privința exploziei, dar a introdus mici și semnificative variațiuni.

Agenția turcă Anadolu a scris că o explozie a fost auzită la Teheran sâmbătă [10 iulie] devreme – și a citat televiziunea de stat iraniană.

Turcii scriau că există ipoteza folosirii unor… bombe sonice și că nu au fost raportate victime. Anadolu Agency l-a citat pe adjunctul guvernatorului Teheranului, Hamid Reza Goudarzi, care a declarat că „este în curs o anchetă pentru a determina cauza exactă a exploziei”.

Agenția chineză Xinhua a relatat despre incident, subliniind că „pompierii nu au găsit nicio urmă după explozia raportată în capitala iraniană”, conform declarației unui purtător de cuvânt al Departamentului de Pompieri.

Respectivul pompier spune însă că „dimineața devreme, oamenii au alertat Departamentul de Pompieri, anunțând că au auzit un zgomot teribil în partea de nord a Teheranului”.

Cea mai completă a fost relatarea presei din Israel (Times of Israel, Haaretz), arătând că în ziua precedentă, mai devreme, sistemul feroviar iranian a intrat sub atac cibernetic, „hackerii postând mesaje false despre presupuse întârzieri sau anulări ale trenurilor pe panourile de afișare din stațiile din toată țara”, ceea ce a dus la dus la „haos fără precedent” în gări, conform unor surse iraniene ale Times of Israel.

Citiți și:
Urmează o pandemie cibernetică – Cyber Poligon 2021 și simularea atacurilor cibernetice asupra lanțurilor de aprovizionare
În SUA, hackerii au început războiul împotriva camerelor de supraveghere. Lovitura grupării Arson Cats

 

yogaesoteric
18 noiembrie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More