„Fact checking” („verificarea faptelor”) este, de fapt, doar o formă secretă a CIA de programare pentru spălarea creierului

Un nou raport, realizat de jurnalista de investigație Sharyl Attkisson, arată că așa-numita „verificare a faptelor” nu este altceva decât o campanie de propagandă guvernamentală creată de CIA.

În complicitate cu Big Tech, CIA reglementează strict fluxul de informații online pentru a se asigura că foarte puțin adevăr trece de cenzură. Partea de adevăr care se mai strecoară este etichetată în cele din urmă drept „dezinformare”.

Attkisson susține că practic tot ceea ce vedeți online este fie complet fals, fie un amestec cu destulă diversiune pentru a ține oamenii departe de adevăr. Narațiunile complet adevărate sunt rareori, sau chiar deloc, prezente online.

Mijloacele de informare în sine au fost, de asemenea, cooptate. Aproape toți jurnaliștii și reporterii adevărați au dispărut de mult, fiind înlocuiți de propagandiști plătiți care decid ce este „real” și ce este „fals”.

Aceștia folosesc adesea termeni precum „teoretician al conspirației” pentru a-i denigra pe cei care urmăresc să răspândească adevărul, în același timp numind acel adevăr „șarlatanie” (în cazul medicinei și al științei), ori „dezmințit” (în cazul a orice altceva).

Ori de câte ori auziți acești termeni aruncați cu ușurință, s-ar cuveni să fiți imediat atenți, spune Attkisson, deoarece ar putea fi ceva important în legătură cu orice aspect la care au fost atașați acești termeni.

Cei care se bazează exclusiv pe internet pentru a se informa, riscă serios să fie controlați”, avertizează Sean-Adl-Tabatabai, care scrie pentru Newspunch. „… puteți riposta făcând propriile cercetări, având încredere în disonanța voastră cognitivă și folosindu-vă bunul simț.”

Găsirea adevărului necesită gândire critică și bun simț

Vorbind recent cu Jan Jekielek, redactor-șef al publicației The Epoch Times și gazda emisiunii „American Thought Leaders”, Attkisson a explicat că este extrem de dificil să găsești adevărul online, sau cel puțin sub o formă preambalată.

Este necesar să înțelegem că aproape orice mod de informare a fost cooptat, dacă acesta poate fi cooptat de un grup”, a spus ea. „Nici verificarea faptelor nu este diferită. Au fost cooptate în multe cazuri, sau create cu scopul de a distribui narațiuni și propagandă.”

Iar bunul tău simț este precis atunci când îți spune că modul în care au ales această verificare a faptelor și cum au decis să o formuleze este astfel încât să poată spune că ceva nu este adevărat, când în esența sa chiar este adevărat, iar mesajul pe care urmăresc să îl transmită este că nu ar trebui să îl crezi; bunul tău simț este corect.”

Attkisson consideră că aproape tot conținutul preambalat online este „parte a unui efort de propagandă depus de cineva, undeva, ca parte a unei narațiuni care să fie distribuită publicului, astfel încât practic orice informație care poate fi cooptată este deja cooptată”.

Unii dintre cei mai răi infractori online sunt Wikipedia, Snopes și HealthFeedback.org, care pretind că dețin un „adevăr” verificat, așa cum a fost stabilit de Ministerul Adevărului. Facebook și aproape toate platformele majore de comunicare virtuală folosesc aceste trei surse pentru „verificarea faptelor”.

În ciuda faptului că se prezintă de obicei drept „oameni de știință” sau alți „experți”, verificatorii de fapte, spune Attkisson, „fac parte dintr-un peisaj foarte bine finanțat și bine organizat, care dictează și canalizează informațiile pe care vor să le avem”.

Înainte de începutul anilor 2000, cea mai mare parte a acestui efort era axată pe simpla modelare a informațiilor. După această perioadă, a început să se dezvolte cu adevărat o nouă agendă de tentativă de control și cenzură a conținutului.

Acest aspect a fost valabil în special pentru marile corporații farmaceutice, notează Attkisson, care au angajat firme de PR și parteneri guvernamentali pentru a modela tipurile de conținut care puteau fi partajate online. (Legat de acest subiect: Attkisson a compilat liste de leziuni cauzate de vaccinurile împotriva covid care au fost cenzurate de mass-media).

Citiți și:
Manipularea ideologică BigTech și anatomia fact-checking-ului (I)
Cine sunt cei care verifică informațiile din domeniul sănătății și al științei pe Facebook? Și cine îi verifică pe cei care verifică aceste informații?
Religia Covid și patru tipuri de actori cu interese convergente

 

yogaesoteric
12 aprilie 2022

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More