Frica de recesiune: „efectul de ruj” asupra afacerilor

Volumul și mărimea fuziunilor și achizițiilor au înregistrat o scădere semnificativă în acest an, deoarece tensiunile macroeconomice au influențat în mod nefast piața globală.

Pentru prima dată după mai bine de trei ani, în trimestrul al treilea 2022 nu au existat mega tranzacții evaluate la peste 10 miliarde de dolari, potrivit unui raport privind fuziunile și achizițiile realizat de Willis Towers Watson.

Doar 49 de tranzacții mari evaluate la peste un miliard de dolari au avut loc în timpul acestui trimestru, comparativ cu 67 încheiate în aceeași perioadă a anului precedent.

În ciuda temerilor legate de recesiunea globală, a tensiunilor geopolitice și a așteptărilor ca inflația și ratele dobânzilor să continue să crească în 2023, WTW preconizează că activitatea de tranzacționare va continua.

Dar a prezis că frica de recesiune ar putea declanșa în acest an un „efect de ruj” („lipstick effect”) în care cumpărătorii se vor concentra din ce în ce mai mult pe tranzacții mai mici, mai degrabă decât pe cele de mare valoare.

Mediul operațional dificil va determina, de asemenea, companiile să vândă activele secundare. De exemplu, firmele din domeniul energiei ar putea continua să renunțe la activele cu emisii mari de carbon.

Sectorul tehnologic ar putea asista la un val de achiziții pe piețele de inteligență artificială și învățare automată în 2023, având în vedere tendința de accelerare a digitalizării în toate industriile.

Perturbările persistente ale lanțului de aprovizionare, de tip pandemic, ar putea determina companiile să se orienteze către fuziuni și achiziții pentru a spori rezistența operațională, însă la o „scară redusă”, se arată în raport.

Pe măsură ce trecem în 2023, incertitudinea economică va continua să definească și să provoace activitatea de fuziuni și achiziții, dar vor exista și oportunități”, a spus Massimo Borghello, șeful departamentului de consultanță al WTW.

De exemplu, în Asia Pacific, tranziția digitală, tranziția energetică și procesul de adaptare la impactul geopolitic vor continua să ofere un impuls pentru încheierea de tranzacții.

În Europa, companiile din domeniul bioștiințelor Novozymes și Chr. Hansen vor fuziona în cadrul celei mai mari tranzacții daneze până în al patrulea trimestru al anului 2023.

Citiți și:
Nepoata unui comisar bolșevic din guvernul lui Lenin, ajunsă șefa FMI, ne sperie cu previziuni planetare sumbre: Chiar și atunci când va fi creștere economică, se va simți ca o recesiune
Slavă Ucrainei! SUA au intrat oficial în recesiune

 

yogaesoteric
27 ianuarie 2023

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More