Glutationul – de ce este bine să consumi acest super antioxidant
Cu toţii am auzit despre antioxidanţi, pentru că este un termen folosit foarte des în reclame. Multe produse sunt prezentate ca având un conţinut „bogat în antioxidanţi”, însă ştim cu adevărat ce înseamnă aceasta?
Antioxidanţii previn sau împiedică deteriorarea celulară cauzată de oxidanţi. Oxigenul este un atom mult prea reactiv şi poate face parte din molecule cu potenţial nociv, numite generic „radicali liberi”. Aceste molecule pot ataca celulele sănătoase din trup şi pot cauza cancer, boli cardiace şi multe alte probleme de sănătate. Vestea bună este că antioxidanţii pot combate radicalii liberi, chiar înainte ca deteriorarea să se producă!
Glutationul, unul dintre aceşti antioxidanţi puternici, are rol esenţial în menţinerea sănătăţii, precum şi a nivelului de toxine în trup, putând preveni cancerul, îmbătrânirea, bolile neurologice, boala cardiacă şi multe altele.
Ce este glutationul?
Glutationul este un tripeptid alcătuit din trei blocuri de proteine sau aminoacizi: glutamina, cisteina şi glicina. Glutationul este produs în mod constant de trup. În forma sa redusă, glutationul călătoreşte prin celule, colectând toxine precum mercur, radicali liberi şi metale grele, pe care apoi le elimină din trup.
Într-o lume în care expunerea la toxine este constantă, fie că este vorba de apă, aer, mediu, alimente, produse de îngrijire sau orice altceva, este crucial să recurgem din plin la antioxidanţi precum glutationul.
Deşi trupul produce în mod natural glutation, este important să apelăm şi la surse din exterior, în funcţie de nivelul de toxine la care ne expunem în mod regulat. }n mod natural, glutationul se poate găsi în unele legume, fructe şi condimente.
Oamenii de ştiinţă au fost iniţial de părere că administrarea pec ale orală de glutation nu este eficientă din cauza procesului de digestie, însă un studiu din 2015 a dovedit că suplimentele orale cu glutation sunt foarte eficiente. Studiul menţionează că „un consum zilnic de suplimente cu glutation s-a dovedit eficient pentru creşterea stocurilor naturale de glutation ale organismului”.
Care sunt sursele natural de glutation?
Înainte de a le enumera, este important să subliniem motivul pentru care este bine să asimilăm glutation şi din surse exterioare trupului.
Producţia de glutation în organism atinge nivelul maxim în jurul vârstei de 18-20 de ani. Rezervele de glutation încep să scadă pe măsură ce acesta neutralizează toxinele din mediu cu care ne confruntăm zi de zi. Acestea se găsesc în alimentaţie, aer, substanţele chimice folosite în gospodărie, alcool etc.
De aceea este important ca rezervele de glutation să fie suplimentate de la o vârstă cât mai fragedă.
Iată câteva surse naturale de glutation:
– Cruciferele (broccoli, kale, varza de frunze sau orice altă legumă din familia Brassica oleracea, varza, conopida, năsturelul etc.).
– Varza de Bruxelles
– Fructele de avocado
– Piersicile
– Pepenele verde
– Scorţişoara
– Cardamomul
– Turmericul (Curcumina)
– Roşiile
– Mazărea
– Usturoiul
– Ceapa
– Ardeii graşi roşii
Toate aceste legume este necesar să fie organice. Dacă au fost stropite cu pesticide, atunci când le consumăm acestea rămân în trup şi nu fac decât să mărească nivelul de toxine!
O altă metodă foarte bună prin care poţi mări nivelul de glutation din organism este prin suplimente naturale.
Cu toate acestea, nu poţi lua un supliment cu glutation şi să te aştepţi ca nivelul de toxine să scadă brusc! Este important ca, în paralel, să reduci expunerea prin măsuri specifice.
Sportul stimulează şi el producţia de glutation, întărind sistemul imunitar, îmbunătăţind procesul de detoxifiere şi mărind capacitatea de apărare antioxidantă a trupului. În plus, toxinele sunt eliminate şi prin transpiraţie, sportul având astfel o eficienţă dublă.
Alimentele bogate în cisteină pot contribui la detoxifierea organismului şi stimulează sinteza de glutation, în special când trupul are un nivel crescut de vitamine C şi E, pentru că acestea acţionează împreună pentru reciclarea glutationului.
Ca şi glutationul, acidul alfa lipoic este, de asemenea, un antioxidant puternic care poate regenera alţi antioxidanţi, inclusiv glutation, şi are şi o activitate de chelare a metalelor grele. Deşi trupul îl produce în mod natural, sunt factori de stres care pot contribui la epuizarea rezervelor acestuia.
Beneficiile glutationului
Aşa cum am menţionat deja, glutationul este un antioxidant puternic, care poate ajuta organismul să elimine toxine şi să prevină instalarea anumitor boli.
Glutationul şi metilaţia merg mână în mână. Un nivel optim de glutation este necesar pentru procesul de detoxifiere, iar o metilație optimă este necesară pentru repararea ADN-ului deteriorat de toxine şi radicali liberi.
Când radicalii liberii şi toxinele afectează moleculele din celule, procesul de metilație repară răul făcut prin introducerea de grupuri de metil neafectate în proteine şi ADN. Aici intră în acţiune versiunile de metil ale vitaminelor B12, B6, B2 şi ale folatului. Aşadar, cele două procese, de eliminare a toxinelor (detoxifierea) şi de reparaţie (metilaţia) sunt complementare.
Combate îmbătrânirea
Radicalii liberi sunt consideraţi principalii vinovaţi pentru îmbătrânire şi diferite afecţiuni asociate cu înaintarea în vârstă şi deteriorarea oxidativă. Pe parcursul vieţii unui organism, calitatea acesteia va scădea în urma acumulării progresive a deteriorării oxidative, după cum arată unele studii.
Previne diverse boli pulmonare
Scăderea glutationului din lichidul pereţilor pulmonari a fost observată în anumite afecţiuni inflamatorii. Carenţa de glutation este asociată cu multe boli, printre care boala pulmonară cronică, sindromul acut respirator, deteriorarea pulmonară neonatală şi astmul.
Îmbunătăţeşte funcţia cerebrală
Creierul foloseşte mult oxigen pentru a funcţiona la nivel optim şi are un conţinut foarte bogat în acizi graşi polinesaturaţi oxidabili şi metale redox-active (Cu, Fe), făcându-l extrem de vulnerabil la deteriorarea oxidativă.
Prevenirea şi remedierea deteriorării oxidative este principala funcţie a glutationului, de aceea acesta are un rol important în funcţionarea optimă a creierului. În consecinţă, glutationul poate preveni şi dezvoltarea anumitor tulburări neurologice.
Îmbunătăţeşte funcţia ficatului
Ficatul este cel mai important organ din trup cu rol de detoxifiere, de aceea nu este deloc surprinzător că acesta conţine o cantitate mare de glutation! Datorită funcţiei de detoxifiere, glutationul poate reduce stresul la care este supus ficatul.
Actualmente, în cazurile de supradoză cu acetaminofen, tratamentul clinic administrat este cel cu N-acetilcisteină, un precursor al glutationului, care poate reface rezervele de glutation la nivel celular şi poate îmbunătăţi funcţia hepatică.
Îmbunătăţeşte metabolismul celular, sănătatea celulară şi nivelul de energie
Mitocondriile sunt responsabile de producerea de energie în celule şi joacă un rol important în sănătatea acestora, influenţând comunicarea, dezvoltarea şi moartea celulară, iar glutationul afectează în mod direct sănătatea mitocondriilor. Glutationul este necesar pentru repararea şi exprimarea ADN-ului şi pentru protejarea acestuia de orice deteriorare. Sănătatea celulelor noastre depinde de sănătatea ADN-ului, astfel că glutationul contribuie şi la sănătatea celulară!
Cu cât trupul tău este mai sănătos, cu atât vei fi mai radios, vei emana o vibraţie stenică, armonioasă, te vei simţi şi vei arăta mai bine!
Citiţi şi:
Drojdia de bere – un remediu miraculos
Antioxidanţii care îţi prelungesc viaţa (I)
yogaesoteric
16 martie 2020
Also available in: English