HPV şi vaccinarea anti-HPV. Reacţii adverse şi reacţii ale autorităţilor (II)

 

Citiți prima parte a articolului


Reacții adverse produse de vaccinarea antiHPV

1. Scurt sumar al reacţiilor adverse

Trăsăturile specifice ale reacţiilor adverse raportate după vaccinul antiHPV sunt diversitatea de simptome şi dezvoltarea lor într-o manieră multi-stratificată pe o perioadă extinsă de timp. Reacţiile adverse după vaccinarea antiHPV includ simptome multi-sistem precum:
– convulsii;
– perturbări ale conştienţei;
– dureri sistemice (care apar peste tot în organism) – dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, dureri de spate sau alte tipuri de dureri;
– disfuncţii motorii precum paralizii, slăbiciune musculară, epuizare şi mişcări involuntare;
– stare confuzională şi perturbări senzoriale;
– simptome ale sistemului nervos autonom incluzând ameţeli, hipotensiune, tahicardie, greaţă, vomă, diaree;
– disfuncţii respiratorii – dispnee, manifestări astmatiforme;
– disfuncţii endocrine – probleme menstruale, hipermenoree;
– hipersensibilitate la lumină şi sunet;
– simptome psihologice precum anxietate, frustrare, halucinaţii şi supraalimentare;
– disfuncţii ale sistemului nervos central şi afectări cognitive, incluzând probleme ale memoriei, dezorientare şi pierderea concentrării;
– probleme de somn, incluzând hipersomnie şi atacuri bruşte de somn.

În anumite cazuri, aceste simptome afectează învăţarea şi conduc la o oboseală extremă şi scăderea motivaţiei, având un impact nefast asupra vieţii zilnice.

Situaţia din Japonia este similară cu cea din alte ţări care au raportat grupări specifice de simptome serioase şi complexe care apar în multe sisteme ale organismului, pe o perioadă extinsă de timp.

2. Rezultate în urma studiilor

Trei medici din cadrul Institutului Naţional de Cardiologie din Mexic, Manuel Martinez-Lavin, Laura Aline Martinez-Martinez, de la Departamentul de Reumatologie, şi Reyes-Loyola Paola de la Departamentul de Imunologie au arătat în 2015, realizând o amplă investigare a fenomenelor apărute după vaccinare la persoanele vaccinate antiHPV, apariţia unui sindrom dizabilitant de durere neuropatică cronică, oboseală şi disfuncţie autonomică severă după vaccinarea antiHPV.

Chestionarul pus la punct de aceşti medici a inclus criteriile de diagnostic 2010 ale fibromialgiei conform Colegiului American de Reumatologie, chestionarul COMPASS31 pentru sindroame disautonomice şi formularul S-LANSS pentru durere neuropatică. Acest chestionar şi un formular pentru descrierea „afecţiunii prezenteˮ au fost trimise persoanelor care au declarat apariția unei probleme care a devenit cronică după vaccinarea antiHPV. Timp de o lună au fost adunate răspunsuri de la persoane aflate în 13 țări diferite. Vârsta medie la vaccinare a acestora era de 14±5 ani.

Rezultatele au arătat că la aproape o treime dintre persoane problema de sănătate a apărut în 24h de la vaccinare. Acuzele menționate au fost: durere musculo-scheletală (66% cazuri), oboseală (57% cazuri), dureri de cap (57% cazuri), ameţeală/vertij (43% cazuri) şi parestezii/alodinie (senzaţie dureroasă resimţită la nivelul unei zone normale de tegument) (36% cazuri).

Ceea ce au observat medicii a fost că mai mult de jumătate dintre persoanele chestionate îndeplineau criteriile de fibromialgie. De asemenea, răspunsurile la criteriile COMSPASS31 au arătat că aproape jumătate prezentau disfuncţie autonomică avansată (disfuncţia autonomică se referă la afectarea sistemului nervos autonom – denumit anterior sistem nervos vegetativ, fiind o diviziune a sistemului nervos periferic care inervează muşchi netezi şi glande, influenţând activitatea organelor interne). S-a mai observat că majoritatea (83%) persoanelor care prezentau dureri cronice, conform răspunsurilor la chestionar, prezentau o componentă neuropatică. După o perioadă de aproximativ 2-7 ani de la vaccinare, marea majoritate (93%!) dintre persoanele chestionate continuau să aibă simptome invalidante, fiind incapabile să meargă la şcoală sau la serviciu.

Dr. Goldenberg (2009) de la Departamentul de Reumatologie din cadrul spitalului Newton-Wellesley (Newton, Massachusetts) a arătat că după vaccinarea antiHPV a apărut un sindrom dureros complex regional, sindromul de tahicardie posturală ortostatică şi fibromilagie. Aceste aspecte deseori sunt dificil de diagnosticat.

Un grup de cercetători condus de dr. Lisa Jeffs de la Universitatea de Medicină Umană şi Veterinară din Adelaide (Australia) a pus în evidenţă faptul că disfuncţia sistemului nervos simpatic, sub forma sindromului disautonomic sesizat post-vaccinare, joacă un rol important în patogenia acestor sindroame.
De asemenea, aceştia au demonstrat că prezenţa acizilor nucleici virali (ADN HPV) poate determina fenomene autoimune. Amplitudinea acestora poate fi crescută de adjuvanţii care se pun în vaccinuri. Un adjuvant vaccinal este de obicei utilizat pentru a creşte răspunsul imun faţă de antigen, dar din nefericire se poate transforma în substanţă alergenă. Astfel, s-a observat că adjuvanţii din vaccinuri pot determina sindromul autoimun/inflamator indus de adjuvanţi – ASIA (Autoimmune/inflammatory Syndrome Induced by Adjuvants). Cele mai obişnuite manifestări clinice pentru acest sindrom sunt: febră, dureri musculare şi dureri articulare sau artrită. S-a estimat că rata ASIA este de 3,6 cazuri la 100.000 de doze de vaccin antiHPV.

Un studiu recent avertizează asupra unor efecte adverse mult mai extinse în cazul vaccinului nonavalent, faţă de cel bivalent. Mai mult, există o raportare de trombocitopenie autoimună cu anticorpi antifosfolipidici după vaccinarea antiHPV.

De asemenea, absenţa simptomelor nu exclude prezenţa unui fenomen inflamator post-vaccinal, la toate femeile vaccinate antiHPV în Japonia şi examinate după vaccinare fiind descoperită epifaringită. Acest fenomen este mult mai sever dacă pacientul are predispoziţia de a dezvolta boli autoimune, precum lupus.

Un alt sindrom raportat după vaccinarea antiHPV este sindromul punctelor albe multiple evanescente, o retinopatie rară de origine necunoscută. Răspunsul favorabil apărut după terapie imunosupresivă sugerează un proces autoimun, sau cel puţin un dezechilibru al funcţiei imune.

De asemenea, studiile au arătat că apariţia demielinizării după vaccinare este severă şi apare des. Această complicaţie a fost raportată nu doar după vaccinul antiHPV, ci şi după vaccinurile antigripal, antiHep A sau B, antirabic, antirujeolos, antirubeolic, anti-febră galbenă, antiantrax, antimeningococic, antitetanic.

Fără a se vrea a fi o evaluare completă a RA la vaccinul antiHPV, din studiile trecute în revistă mai sus se poate concluziona că vaccinarea antiHPV poate produce:
– sindrom dizabilitant de durere neuropatică cronică, oboseală şi disfuncţie autonomică severă – sindrom dureros complex regional;
– sindromul de tahicardie posturală ortostatică;
– fibromilagie;
– ASIA (sindromul autoimun/inflamator indus de adjuvanţi), care cel mai frecvent se prezintă prin febră, dureri musculare şi dureri articulare sau artrită;
– epifaringită;
– trombocitopenie autoimună cu anticorpi antifosfolipidici;
– demielinizare;
– sindromul punctelor albe multiple evanescente;
– deces.

3. Raportări ale reacţiilor adverse şi atitudinea autorităţilor în diferite ţări şi a OMS faţă de vaccinarea antiHPV

În Marea Britanie, MHRA (Medicines and Healthcare Products Regulator Agency – Agenţia de Reglementare a Medicamentelor şi Produselor de Îngrijire a Sănătăţii), care este răspunzătoare de siguranţa medicamentelor, vaccinurilor etc. pentru populaţie, şi care gestionează raportările de reacţii adverse la medicamente/vaccinuri, este probabil responsabilă de o lipsă a informării publicului şi a celor din sistemul medical asupra reacţiilor adverse ale vaccinului antiHPV. MHRA a declarat că „nu există riscuri serioase asociate cu niciun vaccin antiHPV în Marea Britanie şi că siguranţa vaccinurilor rămâne sub continuă supraveghereˮ.

Au fost formulate întrebări referitoare la acest subiect către Parlamentului Marii Britanii şi cereri conform Legii Libertăţii de Informare (Freedom of Information Act – FOIA) referitoare la reacţiile adverse ale vaccinului antiHPV, iar răspunsurile obţinute au fost discrepante. Parlamentul a spus (având ca sursă MHRA) că au existat doar 8.835 de raportări de efecte adverse la vaccinul antiHPV, din care 3.038 sunt reacţii adverse severe (34%). Iar răspunsurile FOIA (având ca sursă tot MHRA) indică peste 22.000 de reacţii adverse raportate, incluzând 6 decese.

De asemenea, în perioada 2012-2015, statisticile guvernamentale britanice pentru cancer cervical au înregistrat o creştere continuă a cazurilor de CC la grupul de vârstă 20-24 de ani. În Scoţia, numărul de CC înregistrat la aceeaşi grupă de vârstă pe aceeaşi perioadă aproape s-a triplat faţă de perioada 2006-2008, înainte ca vaccinul să fi fost introdus. De asemenea, fete/femei vaccinate antiHPV, cu vârsta de 18 ani, au fost diagnosticate cu cancer cervical.

Așadar în Marea Britanie există raportări de mii sau zeci de mii de reacții adverse și decese, precum și o creștere clară a numărului de cancer cervical la grupul de vârstă care, teoretic, ar fi trebuit să fie protejat de vaccinul antiHPV. Atunci cum se poate afirma (de către autoritatea medicală responsabilă de protejarea sănătăţii populaţiei) că „nu există riscuri serioase asociate cu niciun vaccin antiHPV în Marea Britanieˮ???

Extinzând căutările în ceea ce priveşte raportarea de reacţii adverse, se descoperă că baza de date pentru reacţii adverse a Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA – European Medicines Agency) include reacţiile adverse pentru fiecare tip de vaccin antiHPV în parte (Gardasil, Cervarix etc.), iar cazurile de deces sunt trecute în diferite categorii, de cele mai multe ori la „Probleme generaleˮ:
– pentru Gardasil sunt înregistrate 212 decese la „Probleme generaleˮ și încă 22 de decese înregistrate la „Probleme cardiaceˮ.
– pentru Cervarix sunt înregistrate 12 decese la categoria „Probleme generaleˮ şi alte patru trecute la „Probleme cardiaceˮ.
– Gardasil 9, pe piață din 2015, a produs deja 26 de decese care au fost înregistrate la categoria „Probleme generaleˮ.
Aceasta arată un total de 276 de decese determinate de vaccinul HPV în Europa şi raportate la EMA!


Citiți a treia parte a articolului


Citiți și:

Reacții adverse la vaccinul împotriva virusului papiloma uman (HPV) – Studiu efectuat de cercetători de la o renumită universitate din Canada 
O adolescentă a murit în somn după ce s-a vaccinat împotriva virusului HPV. Un documentar recent arată cum au fost distruse vieţile a mii de fete 

 

yogaesoteric
27 iulie 2019


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More