Hunter Biden: Ce făcea în China și în Ucraina?

Notă: Articolul a apărut pe site-ul BBC News pe 6 aprilie 2021. Chiar dacă BBC e considerată o instituție mass-media globalistă, foarte grijulie în a-i proteja pe liberali (implicit pe Joe Biden și familia), textul spune multe în contextul așa-zisului război din Ucraina.

Hunter Biden, al doilea fiu al președintelui american Joe Biden, este investigat de Departamentul de Justiție în legătură cu finanțele sale. Inclusiv, potrivit presei americane, în conexiune cu unele dintre afacerile sale din China.

În timpul campaniei electorale din 2020, Hunter și tatăl său au fost frecvent acuzați de Donald Trump de fapte ilegale în ceea ce privește China și Ucraina. Acuzații pe care amândoi le-au negat.

New York Post a relatat despre un presupus e-mail în care un consilier de la o companie energetică ucraineană, Burisma, i-ar fi mulțumit lui Hunter pentru că l-a invitat să se întâlnească cu tatăl său, Joe Biden.

Întrebat despre acuzații, Joe Biden a declarat unui reporter că este vorba de o „campanie de defăimare”. Nu a fost dovedită nicio activitate infracțională și nu a apărut nicio dovadă că Joe Biden ar fi făcut ceva pentru a-l avantaja în mod intenționat pe fiul său.

Într-un interviu acordat BBC, la câteva luni după ce tatăl său a fost învestit în funcția de președinte, Hunter Biden a pretins că avea competențe pentru postul de la compania Burisma, dar a adăugat că, în retrospectivă, „am ratat… percepția pe care aș fi creat-o”.

Afirmațiile privind traficul de influență sunt frecvente la Washington DC, iar copiii lui Trump au fost, de asemenea, acuzați de conflicte de interese în afaceri profitabile în străinătate. Aceștia neagă, de asemenea, să fi comis vreo infracțiune.

Ce știm despre ancheta federală?

Departamentul de Justiție investighează finanțele lui Hunter Biden, inclusiv prin examinarea unora dintre afacerile sale din trecut în China și a altor tranzacții, după cum a declarat, pentru The Associated Press, o „persoană familiarizată cu această chestiune”.

Ancheta fiscală a fost lansată în 2018, dar Hunter Biden a declarat că a aflat pentru prima dată în decembrie 2020.

Întrebat despre investigație de către CBS în luna aprilie a acestui an, fiul președintelui a declarat: „Cooperez, în totalitate. Și sunt absolut sigur, 100% sigur, că, la sfârșitul anchetei, voi fi exonerat de orice abatere”.

De ce a fost acuzat Biden în China?

New York Post a citat un presupus e-mail trimis de Hunter Biden în august 2017, care indica faptul că primea o taxă anuală de 10 milioane de dolari de la un miliardar chinez doar pentru „prezentări”, deși nu este clar cine a fost implicat în presupusele prezentări. Un alt presupus e-mail, confirmat de Fox News, se pare că se referă la o afacere urmărită de Hunter care implică cea mai mare firmă privată de energie din China. Acesta ar include o mențiune criptică despre „10 deținute de H pentru tipul cel mare”.

Fox News a citat surse anonime: „tipul cel mare” din presupusul e-mail ar fi o referire la Joe Biden. Se spune că mesajul ar fi din mai 2017. Ambele e-mailuri ar data din perioada în care fostul vicepreședinte al SUA era un cetățean privat.

Un fost asociat de afaceri al lui Hunter Biden a ieșit la înaintare pentru a spune că poate confirma acuzațiile. Tony Bobulinski a declarat pentru Fox News că, spre deosebire de declarațiile lui Joe Biden potrivit cărora nu a avut nimic de-a face cu afacerile fiului său, Hunter ar fi făcut „frecvent referire la faptul că i-a cerut semnătura sau sfatul pentru diverse potențiale afaceri” în China. Bobulinski, un veteran al marinei americane, i-a declarat separat lui Tucker Carlson de la Fox News că s-a întâlnit de două ori cu Joe Biden pentru a discuta afaceri cu China. Prima dată în mai 2017, când fostul vicepreședinte al lui Barack Obama nu era la Casa Albă. El spune că l-a întrebat pe fratele lui Joe Biden, James, dacă familia era îngrijorată de o eventuală verificare a implicării fostului vicepreședinte într-o potențială afacere cu o entitate chineză. Bobulinski a declarat pentru Fox News că James Biden i-a răspuns: „Negarea plauzibilă”.

Bobulinski a fost invitat de Trump la ultima dezbatere prezidențială din Nashville, Tennessee, pe 22 octombrie.

Ce se știe despre afacerile lui Hunter în China

În 2013, Hunter a zburat la bordul Air Force Two împreună cu tatăl său, pe atunci vicepreședinte, într-o vizită oficială la Beijing, unde tânărul Biden s-a întâlnit cu bancherul Jonathan Li. Hunter a declarat pentru New Yorker că s-a întâlnit cu Li doar pentru „o ceașcă de cafea”, dar la 12 zile după această călătorie un fond de private equity, BHR Partners, a fost aprobat de autoritățile chineze. Jonathan Li era director executiv, iar Hunter membru al consiliului de administrație. El urma să dețină o participație de 10%.

BHR Partners este susținută de unele dintre cele mai mari bănci de stat din China și de guvernele locale, potrivit presei americane. Avocatul lui Hunter Biden a declarat că acesta s-a alăturat consiliului de administrație într-o poziție neplătită (sic!) „pe baza interesului său de a căuta modalități de a aduce capital chinezesc pe piețele internaționale”.

De asemenea, avocatul a mai spus că Hunter nu a dobândit participația financiară în BHR până în 2017, după ce tatăl său a părăsit funcția în SUA. Hunter a demisionat din consiliul de administrație al BHR în aprilie 2020, dar a păstrat în continuare participația sa de 10% în BHR, potrivit raportului companiei.

Ce a spus New York Post despre Hunter Biden și Ucraina

New York Post a raportat un e-mail din aprilie 2015, în care un consilier al Burisma, Vadym Pozharskyi, i-ar fi mulțumit lui Hunter Biden pentru că l-a invitat să se întâlnească cu tatăl său la Washington. Hunter a fost director în consiliul de administrație al Burisma – o companie energetică privată deținută de ucraineni, în timp ce Joe Biden era omul de legătură al administrației Obama pentru relațiile dintre SUA și Ucraina. Hunter a fost unul dintre cetățenii străini din consiliul de administrație al firmei.

Articolul din New York Post nu a furnizat dovezi că întâlnirea ar fi avut loc vreodată. Cei din staff-ul de campanie electorală a lui Biden au declarat că nu există nicio înregistrare a unei astfel de întâlniri în „programul oficial” al fostului vicepreședinte de la acea vreme. Dar, într-o declarație pentru Politico, campania a recunoscut, de asemenea, că Joe Biden ar fi putut avea o „interacțiune informală” cu consilierul companiei Burisma, care nu a apărut în programul său oficial. Deși a precizat că orice astfel de întâlnire ar fi fost „superficială”.

Investigațiile efectuate de presă în timpul procedurii de destituire și chiar de către două comisii din Senat conduse de republicani, a căror activitate a fost criticată ca fiind nelegitimă și politică, au ajuns toate la aceeași concluzie: că Joe Biden a dus la îndeplinire politica oficială a SUA față de Ucraina și nu s-a implicat în nicio faptă ilegală”, a declarat Andrew Bates, un purtător de cuvânt al lui Joe Biden.

Ce știm despre acuzațiile de corupție dintre Biden și Ucraina

Echipa lui Biden a denunțat, de asemenea, articolul din New York Post drept „dezinformare rusească”, deși nu a spus că e-mailurile ar fi false.

Articolul din New York Post a fost popularizat de președintele Trump și de aliații săi. Doi dintre foștii săi consilieri, Steve Bannon și Rudy Giuliani, s-ar fi implicat în furnizarea către mass-media a poveștii și a hard disk-ului ce conținea presupusele e-mailuri.

Giuliani spune că mesajele au fost găsite pe un laptop pe care Hunter l-a lăsat la un atelier de reparații din Delaware, în aprilie 2019. Scepticii au remarcat că Giuliani a călătorit în decembrie 2019 la Kiev, unde s-a întâlnit cu deputatul ucrainean Andriy Derkach, pe care Trezoreria SUA l-a desemnat ca fiind un prieten al Kremlinului. Rudy Giuliani a recunoscut că a încercat să scoată fapte compromițătoare despre familia Biden, în Ucraina. Dar directorul Serviciului Național de Informații al SUA, John Ratcliffe, a declarat pentru Fox Business că presupusele e-mailuri nu au legătură cu un efort de dezinformare din partea Rusiei.

Alte media americane spun că nu au putut verifica autenticitatea e-mailurilor. Hunter nu a confirmat și nici nu a negat că a lăsat un laptop în locația respectivă. Fiul lui Joe Biden s-a alăturat companiei Burisma în 2014 și a rămas în consiliul de administrație până în aprilie 2019, când a decis să plece.

Vorbind pentru BBC, el a declarat că Burisma a văzut numele său „ca fiind de aur”, iar faptul acesta a jucat un rol important în numirea sa în consiliu.

De ce sunt acuzați soții Biden în Ucraina

Donald Trump și aliații săi l-au acuzat pe Joe Biden de nereguli pentru că a făcut presiuni, în timp ce era vicepreședinte, pentru ca guvernul ucrainean să-l concedieze pe procurorul care investiga compania Burisma. În 2016, Joe Biden a cerut demiterea procurorului ucrainean Viktor Shokin, al cărui birou avea sub investigație Burisma și alte companii.

Cu toate acestea, și alți lideri occidentali și organisme importante care acordă sprijin financiar Ucrainei au dorit demiterea procurorului, întrucât considerau că Shokin nu era suficient de activ în combaterea corupției.

Ce a mai spus campania lui Biden

Cu puțin timp înainte de ultima dezbatere prezidențială de anul trecut [2020, n.n.], tabăra democratului a publicat o declarație prin care a negat orice abatere. „Joe Biden nu a luat niciodată în considerare posibilitatea de a fi implicat în afaceri cu familia sa și nici în vreun fel de afaceri în străinătate”, se arată în declarație. „El nu a deținut niciodată acțiuni în astfel de aranjamente de afaceri și niciun membru al familiei sau o altă persoană nu a deținut vreodată acțiuni pentru el”.

Pe de altă parte, Tony Bobulinski a recunoscut în mod oficial pentru Breitbart că este supărat că nu a fost capabil să intre în afaceri cu Hunter și James Biden (fratele lui Joe Biden).

Ce legătură are acest fapt cu punerea sub acuzare?

În 2019, au apărut detalii despre o convorbire telefonică pe care Trump, pe atunci președinte, a avut-o cu președintele Ucrainei. Trump l-a îndemnat pe liderul ucrainean să îi investigheze pe Joe și Hunter Biden.

Drept consecință, democrații l-au acuzat pe Trump că a încercat să facă presiuni ilegale asupra Ucrainei pentru a contribui la prejudicierea rivalului său electoral. Inițiativa lui Trump a dus la punerea sa sub acuzare de către Camera Reprezentanților. Trump a negat că ar fi făcut ceva greșit, iar ulterior a fost achitat de Senatul SUA, controlat de republicani.

S-a dovedit ceva împotriva familiei Biden?

Deși nu a fost dovedită nicio activitate infracțională, s-au ridicat întrebări cu privire la potențiale conflicte de interese. Un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat a exprimat astfel de îngrijorări încă din 2015.

Parlamentarii republicani au lansat o investigație și au constatat anul trecut că activitatea lui Hunter pentru firma ucraineană a fost „problematică” – dar nu existau dovezi că politica externă a SUA ar fi fost influențată de aceasta. Nici împotriva firmei Burisma nu s-au dovedit acuzații penale. Compania a emis o declarație în 2017 în care spunea că „toate procedurile legale și acuzațiile penale în curs” împotriva sa au fost închise.

Anul trecut, Iuriy Lutsenko, procurorul din Ucraina care i-a succedat lui Viktor Shokin, a declarat pentru BBC că nu există niciun motiv pentru a-i investiga pe Joe și Hunter Biden în conformitate cu legislația ucraineană. Nu există nimic ilegal în a face parte din consiliul de administrație al unei companii în timp ce membrii familiei servesc în guvern. Avocații lui Hunter Biden au declarat în octombrie 2019 că fiul președintelui a întreprins „aceste activități de afaceri în mod independent. Nu a considerat oportun să le discute cu tatăl său și nici nu a făcut-o”.

Hunter a declarat pentru revista New Yorker că în singura ocazie în care a menționat Burisma, tatăl său i-a spus: „Sper că știi ce faci”. În toiul controverselor, Joe Biden a promis anul trecut [2020, n.n.] că, dacă va fi ales președinte, nimeni din familia sa nu va avea un loc de muncă sau o relație de afaceri cu o corporație străină sau cu un guvern străin.

Citiți și:
Milioane de dolari, prostituție, trafic de carne vie, Rusia, China…
Inteligența artificială și supremația militară a Chinei. Pericolul asiatic și tranzacțiile fiului lui Joe Biden

 

yogaesoteric
5 aprilie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More