Inteligența artificială și supremația militară a Chinei. Pericolul asiatic și tranzacțiile fiului lui Joe Biden

Acumularea militară a Chinei amenință acum țările vecine și stabilitatea zonei Extremului-Orient. Pentru a-și sprijini politica de expansiune, Beijingul a construit cea mai mare flotă militară din lume, care se desfășoară în Marea Chinei de Sud și în zona Indo-Pacifică. De asemenea, China își consolidează capacitățile în domeniul rachetelor balistice.

Experiența Chinei în domeniul războiului cibernetic este atât bine stabilită, cât și temută. RPC a piratat calculatoare, a încălcat regulile de protecție a proprietății intelectuale și a comis diverse alte infracțiuni cibernetice.

La răscrucea capacităților cibernetice ale Chinei și a agresivității sale militare găsim inteligența artificială (AI) aplicată armelor și sistemelor de apărare.

Expansiunea militară pe mai multe fronturi

Sub conducerea Armatei Populare de Eliberare (PLA), strategia de expansiune militară a Chinei evoluează pe mai multe fronturi, iar inteligența artificială este parte integrantă a fiecăruia dintre obiectivele sale militare.

Din 2014, pentru tot ceea ce ține de modernizare, armata chineză a acordat prioritate inovației asupra acumulării de materiale.

PLA consideră că poate depăși armata SUA în timpul acestei transformări. Dar, spre deosebire de Statele Unite, China se confruntă cu obstacole specifice și numeroase pentru a dezvolta și implementa sisteme bazate pe inteligența artificială.

În primul rând, China nu are, ca și Statele Unite, acel fond de abilități tehnice diversificate pe care să se poată baza pentru a gestiona cantitățile enorme de date pe care se bazează sistemele de inteligență artificială.

Este posibil ca aceste persoane calificate să lipsească atât în timpul dezvoltării, cât și la începerea operațiunilor. Nu este surprinzător faptul că organizarea PLA este, de asemenea, o barieră în calea inovației în spațiul AI militar.

Sisteme inteligente de arme

În ciuda acestor provocări, China a demonstrat că poate concura cu Statele Unite. Nu mai are niciun scrupul în a fura sau a extorca ceea ce nu poate rezolva ea însăși.

În următorii 5-10 ani, echilibrul puterii dintre Statele Unite și China se va învârti în jurul dezvoltării sistemelor inteligente de arme. Statele Unite vor urmări să se asigure că mențin o poziție de conducere în ceea ce privește inovația și să își protejeze descoperirile de ochii și urechile Partidului Comunist Chinez (PCC).

China are determinarea, concentrarea și capitalul de a avansa rapid în multe domenii. Dar nici amenințarea pe care această țară o reprezintă și progresul pe care este capabilă să îl facă, datorită dimensiunii, resurselor sale și înclinației liderilor săi comuniști de a minți despre aproape orice, nu este cazul să fie supraestimate. În câmpul în continuă evoluție al AI, există motive pentru a fi prudent optimist. Pentru moment.

Big Brother cât China

Brevetele depuse de China în domeniul AI arată că majoritatea cercetărilor sale s-au concentrat pe tehnicile de supraveghere polițienească și de reprimare a propriilor cetățeni.

China a efectuat ample cercetări privind software-ul de recunoaștere facială pentru a-și urmări propriul popor, inclusiv minoritatea uigură pe care a închis-o în lagăre de concentrare. China a depus, de asemenea, numeroase brevete pentru prelucrarea datelor în limba chineză și recunoașterea vocală.

Statele Unite, prin comparație, au un avantaj decisiv în aplicarea inteligenței artificiale la problemele de afaceri și dezvoltarea de vehicule autonome. „Mașinile fără șofer” câștigă atenția presei dar avioanele militare autonome și dispozitivele și armele navale fără pilot plasează capacitățile militare ale SUA în pragul unui salt calitativ.

Dronele de supraveghere controlate de la distanță și avioanele pregătite pentru atac sunt deja o zonă de experiență considerabilă pentru armata SUA.

Ar fi extrem de periculos ca restricțiile impuse comercializării tehnologiilor duale să fie relaxate.

Așa cum ar fi greșit de redus presiunea pe care o exercită contraspionajul asupra încercărilor Chinei de a mitui mediul academic sau de a lăsa garda jos cu privire la infiltrarea cetățenilor chinezi legați de PLA (Armata de Eliberare a Poporului) în centrele de cercetare americane.

Aceste două exemple ilustrează perfect dorința Beijingului de a juca un joc pe termen lung în ceea ce privește furtul proprietății intelectuale cu potențiale aplicații militare.

Hunter Biden, afaceri tulburi cu firme tulburi

În cartea sa Secret Empires and Profiles in Corruption (Imperii secrete și profile de corupție) scriitorul și consultantul politic american Peter Schweizer a arătat cum Hunter Biden, fiul președintelui SUA Joe Biden, s-a implicat în vânzarea Henniges Automotive, o companie din Michigan, către Aviation Industry Corporation (AVIC), o companie chineză legată de Armata Populară de Eliberare.

Identitatea cumpărătorului a fost ascunsă de o cascadă de societăți-paravan și vânzarea de tehnologii duale (pentru aplicații civile și militare) dezvoltate de Henniges a fost aprobată de Comitetul pentru investiții străine din Statele Unite (CFIUS) sub administrația Obama.

Schweizer a urmărit și modul în care firma de investiții a lui Hunter Biden a luat o participație la China General Nuclear Power Corp., o companie care în 2016 a fost acuzată că a spionat Statele Unite. Investiția inițială a fost aprobată și de administrația Obama.

Numele Megvii apare mecanic atunci când vine vorba de progresele chinezești în recunoașterea facială via inteligența artificială.

Această companie chineză a dezvoltat o aplicație software de supraveghere AI numită Face ++, care este protejată de numeroase brevete. Cine este acționar la această companie? Bohai Harvest RST, compania de investiții creată de Hunter Biden și partenerii săi de afaceri.

Strategia chineză de „Priceling” dă roade

Acum că Joe Biden este președintele Statelor Unite, aceste tranzacții tulburi este necesar să fie luate în considerare cu atenție.

China excelează în strategia „Princeling”, care constă în îmbogățirea asociaților sau a membrilor familiilor unor politicieni de seamă pentru a unge diferite rotițe ale unor acorduri care, dacă ar fi fost luate în considerare pentru ceea ce sunt, probabil că nu ar fi fost autorizate de serviciile de securitate responsabile să prevină ca prețioase tehnologii militare americane să intre în mâinile țărilor inamice ale Statelor Unite.

Experiența arată că este imperativ să se facă lumină în colțurile întunecate în care se elaborează și se dezvoltă acest tip de amiciție. Chinezii, dar și rușii și alte țări, au dezvoltat o expertiză pentru a obține indirect ceea ce nu ar putea obține niciodată în mod direct.

Unele companii tehnologice chineze au fost puternic sancționate de administrația Trump, iar gigantul telecom Huawei, de exemplu, a fost plasat pe „lista de entități” a Departamentului Comerțului, care a împiedicat vânzarea produselor sale în Statele Unite.

Ar fi bine dacă administrația Biden ar înțelege amenințarea la adresa rețelelor de comunicații americane. Când a fost întrebată recent dacă Joe Biden va menține Huawei pe lista neagră, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a spus că tehnologia se află încă în centrul competiției SUA-China: „China a arătat că este pregătită să facă orice pentru a obține un avantaj tehnologic – să fure proprietatea intelectuală, să sporească operațiunile de spionaj industrial și să forțeze transferul de tehnologie.

Punctul nostru de vedere – punctul de vedere al președintelui – este că este necesar să fim mai buni în apărare și să facem China răspunzătoare pentru practicile sale neloiale și ilegale și să acționăm astfel încât tehnologiile americane să nu faciliteze consolidarea militară a Chinei.”

Inteligența artificială militară va determina rezultatul următorului război și este strategic ca securitatea națională a SUA să nu-și întoarcă niciodată privirea, nici măcar pentru o clipă, de la pericolele pe care le reprezintă Partidul Comunist Chinez”, afirmă Peter Schweizer.

Citiți și:
Milioane de dolari, prostituție, trafic de carne vie, Rusia, China…
China, Rusia şi SUA sunt într-o cursă a înarmării cu armament militar dotat cu inteligenţă artificială

 

yogaesoteric
12 decembrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More