Iată cum pot alimentele fermentate să susțină sănătatea creierului
Alimentele fermentate sunt cunoscute pentru faptul că sunt extrem de nutritive. Conform cercetărilor, procesul de fermentare îmbunătățește nu doar durata de viață a alimentelor pe bază de plante, dar și calitatea lor nutrițională, prin creșterea biodisponibilității nutrienților și reducerea conținutului de antinutrienți. De asemenea, facilitează eliberarea polifenolilor din complexe de antinutrienți, sporind astfel potențialul antioxidant al acestor alimente. Această transformare chimică, care modifică și gustul alimentelor, făcându-le mai plăcute, are loc datorită unei game diverse de microorganisme care descompun zaharurile și amidonul în alcool și acizi. Cunoscuți și sub denumirea de probiotice, introducerea acestor microorganisme în microflora intestinală umană se spune că aduce multiple beneficii pentru sănătate, inclusiv o sănătate digestivă mai bună, o funcție imunitară mai puternică și o funcție cerebrală îmbunătățită.
Rolul fermentației în evoluția creierului uman
Un articol interesant publicat în revista Communications Biology sugerează că progresele în procesarea alimentelor au jucat un rol important în dezvoltarea creierului uman. Pe parcursul evoluției umane, care a durat aproximativ două milioane de ani, creierul uman s-a triplat ca dimensiune. Cercetătorii au emis ipoteza că o modificare în dieta celor mai timpurii oameni a fost ceea ce a stimulat creșterea dimensiunii creierului uman.
„Țesutul cerebral este costisitor din punct de vedere metabolic”, afirmă Erin Hecht, unul dintre autorii studiului. „Necesită multă energie pentru a-l menține activ, iar la majoritatea animalelor, obținerea unei cantități suficiente de energie pentru a supraviețui este o problemă constantă.” Aceasta înseamnă că, pentru ca speciile umane cu creiere mai mari să fi supraviețuit, era necesar să fi existat o transformare în modelele lor alimentare care să susțină expansiunea capacității creierului lor.
Mulți au crezut că gătitul a introdus modificarea dietetică necesară pentru a elimina constrângerile metabolice asupra dimensiunii creierului uman, însă dovezile plasează apariția gătitului cu aproximativ 1,5 milioane de ani mai târziu decât momentul în care creierul uman a început să evolueze. Conform lui Hecht și colegilor săi, fermentația, mai degrabă decât gătitul, pare să fi fost declanșatorul creșterii creierului uman.
În articolul lor, Hecht și echipa sa au lansat ipoteza că oamenii timpurii au învățat accidental cum să consume alimente fermentate, iar aceste „alimente pre-digerate” „au oferit o formă de hrană mai accesibilă”, ceea ce le-a permis să dezvolte creiere mai mari și să prospere prin evoluție. Acest impact masiv al alimentelor fermentate asupra creierului uman, dacă este adevărat, ar putea explica beneficiile cognitive asociate cu consumul lor regulat.
Alimente fermentate care pot îmbunătăți sănătatea creierului
Intestinul și creierul sunt conectate printr-o rețea de nervi care permite celor două organe să comunice. Cunoscută sub denumirea de axa intestin-creier, această rețea permite creierului să trimită semnale către intestin și să influențeze activitățile microflorei intestinale.
În același timp, axa intestin-creier permite microbiotei intestinale să trimită semnale direct către creier, prin anumite substanțe chimice pe care le produce. Aceasta, conform experților, poate declanșa activități cerebrale capabile să modifice starea de spirit, comportamentul, memoria și alte funcții cognitive.
Datorită existenței acestei axe intestin-creier, consumul de alimente fermentate poate avea un impact semnificativ asupra funcției creierului, prin efectul lor asupra microbiotei intestinale. Conform științei, consumul următoarelor șase alimente fermentate poate ajuta la îmbunătățirea sănătății și performanței creierului:
Iaurtul
Într-un studiu recent publicat în revista Nutrients, cercetătorii au descoperit că consumul regulat de alimente probiotice, cum ar fi iaurtul, are un impact benefic asupra funcției cognitive. Persoanele care consumau iaurt și alte produse lactate zilnic au obținut scoruri mai mari la testele cognitive decât cele care nu includeau alimente probiotice în dietă. Potrivit cercetătorilor, aceasta sugerează că consumul de alimente fermentate, cum ar fi iaurtul, ar putea fi o „modalitate ieftină de a proteja populațiile în vârstă de declinul cognitiv și de a le îmbunătăți calitatea vieții”.
Kimchi
Un studiu din 2018 realizat de cercetători sud-coreeni a descoperit că compușii bioactivi din kimchi ar putea ajuta la atenuarea simptomelor bolii Alzheimer.
Aceștia au raportat că șoarecii injectați cu beta-amyloid, un fragment de proteină despre care s-a crezut mult timp că provoacă probleme de memorie și cognitive la persoanele cu Alzheimer, au prezentat abilități îmbunătățite de învățare și memorie după tratamentul cu extracte de kimchi și compuși bioactivi. Aceleași componente din kimchi au crescut nivelele de enzime antioxidante, în timp ce au scăzut nivelele celor legate de inflamație, sugerând că beneficiile cognitive ale kimchi-ului ar putea proveni din capacitatea sa de a proteja împotriva inflamației cerebrale.
Kombucha
Un alt aliment probiotic care oferă neuroprotecție este kombucha, o băutură efervescentă obținută prin fermentarea ceaiului negru sau verde. Kombucha este bogată în antioxidanți precum polifenolii și vitamina C, care sunt cunoscuți pentru protecția împotriva daunelor oxidative și a inflamației. Mai multe studii pe animale arată că consumul de kombucha poate îmbunătăți memoria spațială și abilitățile de învățare, prin reducerea markerilor pentru stresul oxidativ și inflamația cerebrală. Conform cercetărilor, inflamația cerebrală afectează nefavorabil procesele cognitive, cum ar fi memoria, viteza de procesare și funcția cognitivă globală.
Miso
Pasta de soia fermentată cunoscută sub denumirea de miso este o parte importantă a dietei tradiționale japoneze – un model alimentar asociat cu longevitatea. Un studiu realizat pe adulți japonezi cu vârste cuprinse între 40 și 89 de ani a descoperit că femeile care urmează dieta tradițională japoneză au avut o reducere mai mică a dimensiunii creierului în comparație cu cele care urmează o dietă tipic occidentală. Acest beneficiu poate fi atribuit faptului că multe dintre alimentele din dieta tradițională japoneză, cum ar fi algele marine, ciupercile shitake și miso, sunt bogate în compuși bioactivi cu activități antioxidante și antiinflamatorii. Aceste proprietăți ajută la menținerea creierului sănătos și la funcționarea optimă a acestuia, protejând celulele cerebrale de daunele oxidative.
Tempeh
Tempeh este un aliment tradițional indonezian obținut prin fermentarea boabelor de soia. Versatil și hrănitor, tempeh este o sursă excelentă de proteine și alți nutrienți, cum ar fi fierul, calciul, vitaminele B2 și B3, magneziul, fosforul și manganul. Conform unui studiu publicat în Frontiers in Aging Neuroscience, pe lângă nutrienții săi, probioticele din tempeh pot îmbunătăți semnificativ funcțiile cognitive la persoanele vârstnice cu deficite cognitive. Suplimentarea cu probiotice derivate din tempeh timp de 12 săptămâni a dus la îmbunătățiri ale memoriei, limbajului, funcțiilor vizuale și spațiale și învățării în rândul participanților vârstnici, sugerând că un consum regulat de tempeh poate stimula performanța creierului.
Kefirul
Kefirul este o băutură tradițională obținută prin fermentarea laptelui de vacă, oaie sau capră folosind boabe de kefir, o cultură simbiotică de bacterii și drojdii. Conform unui test clinic necontrolat realizat pe pacienți cu Alzheimer cu deficite cognitive, consumul zilnic de kefir a ajutat la îmbunătățirea nu doar a funcției cognitive, ci și a funcției metabolice a pacienților. În ceea ce privește funcția cognitivă, cei care au consumat constant kefir au prezentat îmbunătățiri semnificative ale memoriei, ale funcțiilor executive, de limbaj și ale abilităților vizuale, spațiale și de abstractizare. Cercetătorii consideră că aceste beneficii sunt datorate capacității kefirului de a reduce stresul oxidativ, inflamația sistemică și daunele celulare sanguine – factori asociați cu boala Alzheimer.
În concluzie, putem spune că alimentele fermentate sunt superalimente pline de nutrienți, antioxidanți și alți compuși bioactivi care susțin creierul. Astfel, ne putem susține sănătatea funcțiilor cognitive în mod natural, prin adăugarea alimentelor fermentate într-o dietă bine echilibrată și urmând un stil de viață sănătos.
Citiți și:
Descoperire epocală: Care sunt alimentele care încetinesc îmbătrânirea creierului
Neurochirurgul Leon Dănăilă: Reguli de aur pentru a avea un creier sănătos la vârstă înaintată
yogaesoteric
10 ianuarie 2025