În Cosmos viața ar putea fi… ceva comun


Astfel rezultă din examinarea urmelor lăsate de microorganismele care au trăit cu miliarde de ani în urmă pe Terra!

Un nou studiu, ce are ca obiect unele dintre cele mai vechi microorganisme fosile găsite pe planeta noastră, arată că viața în Univers nu este nici pe departe un fenomen excepțional. Studiul susține, de asemenea, ideea că pe numeroase alte planete ar mai exista forme de viață.

Microorganismele la care facem referire au trăit în urmă cu 3,465 miliarde de ani, iar urmele existenței lor (fosile) au fost descoperite în Australia de vest, în compoziția unor roci. Dintre speciile de microorganisme arhaice studiate, se arată în Proceedings of the National Academy of Sciences, două erau capabile să realizeze un proces primitiv de fotosinteză, una era capabilă să producă gaz metan, în vreme ce alte două consumau metanul și îl foloseau ca nutrient, pentru a-și construi pereții celulari.

Este îmbucurător să descoperim că în „tinerețea” planetei noastre, adică în urmă cu 3,465 miliarde de ani, exista deja o așa sporită diversitate a formelor de viață. Dacă la aceste informații adăugăm numărul imens de sisteme solare din Univers care ar putea deține planete favorabile vieții, rezultă că sunt șanse mari ca viața să fi apărut și în alte zone ale Galaxiei și ale Universului. De fapt, este greu de crezut, în aceste condiții, că viața nu a apărut și în alte părți ale Cosmosului!

Cercetătorii de la UCLA și University of Wisconsin-Madison arată că acestea sunt primele informații care indică neașteptata diversitate a formelor de viață din istoria timpurie a Planetei Albastre (vârsta planetei noastre fiind de aproximativ 4,57 miliarde de ani). Un studiu anterior a arătat că au existat microorganisme consumatoare de sulf în urmă cu 3,4 miliarde de ani.

Ca fenomen terestru, viața a debutat foarte devreme și s-a dovedit, pe căi științifice, că nu a avut prea mari dificultăți în a se diversifica și a evolua înspre organisme mai complexe. Acum, oamenii de știință ar dori să afle la cât timp după formarea planetei noastre au apărut, de fapt, primele forme de viață.

Microorganismele la care ne referim și ale căror urme au fost descoperite de cercetători în Australia au apărut într-o perioadă în care atmosfera planetei noastre conținea foarte puțin oxigen. Cu două miliarde de ani în urmă, cantitatea de oxigen din atmosferă a început să crească cu rapiditate.

În vreme ce recentul studiu oferă argumente solide ce susțin existența unei mari diversități de forme de viață primitive pe alte planete din Univers, este posibil să existe și forme de viață mai complexe – înzestrate cu inteligență (sau chiar cu conștiință de sine), însă este de așteptat ca acestea din urmă să fie mai rare. Ori foarte rare.

Deceniile și secolele ce ne stau înainte vor face lumină, fără îndoială, și în această chestiune, a formelor de viață extraterestre. Sau poate chiar mai repede. Cu siguranță EI sunt deja cu ochii pe noi, în vreme ce oficial ni se spune doar că noi studiem microorganismele!


Citiți și:

Creaturile ce sunt indestructibile şi care trăiesc pe Terra. Vor muri doar atunci când Soarele va dispărea 
Cercetările recente arată că trăim într-un «multivers» de lumi paralele pline de viață extraterestră!
Descoperire colosală: Un sistem solar cu şapte planete de mărimea Terrei, trei dintre ele capabile să găzduiască viața

 

yogaesoteric
26 septembrie 2018

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More