În momentul în care ne mișcăm ochii, ni se mișcă și timpanele

 

Deși nu multă lume știe, în momentul în care ne mișcăm ochii, ni se mișcă în mod coordonat și timpanele. Această descoperire bizară a fost confirmată atât la oameni cât și la maimuțe, însă cercetătorii nu sunt siguri de ce se petrece astfel. Studiul, condus de o echipă de neurologi de la Universitatea Duke, a fost creat pentru a investiga modul în care creierul nostru coordonează contribuția celor două simțuri.

„Creierul nostru pare că dorește să potrivească ceea ce vedem și ceea ce auzim în funcție de locul în care ne îndreptăm privirea. Această coordonare fascinantă este de fapt o descoperire relativ nouă, despre care știm foarte puține aspecte. Cercetările sunt de abia la început, însă cu siguranță vom desluși modul în care are loc. Am descoperit că timpanul se mișcă atunci când ochii se mișcă, chiar și în absența oricărui sunet extern provenit din acea direcție. Faptul că aceste mișcări de timpane codifică informații spațiale despre mișcările ochilor înseamnă că acestea pot fi utile pentru a ajuta creierul nostru să îmbine simțul vizual și cel auditiv”, spune autorul principal al studiul, neurobiologul Jennifer Groh de la Universitatea Duke.

Pentru acest prim studiu, echipa a recrutat 16 voluntari care au fost puși într-o cameră întunecată și rugați să urmărească luminile unor LED-uri pe măsură ce acestea se deplasau pe perete. Pentru a observa coordonarea ochi, timpan, cercetătorii au plantat în urechile participanților mici microfoane care au putut capta și cea mai mică vibrație a timpanelor. Mai exact, atunci când ochii se mișcau într-o parte, ambele timpane vibrau simultan, oprindu-se doar după ce ochii rămâneau nemișcați privind acel led proiectat într-un anumit loc fix de pe perete.

Citiți și:

Sinestezia: un fenomen perceptiv ce se situează la graniţa dintre normal şi paranormal

Descoperire uimitoare referitoare la creierul uman. Unele părți ale acestuia «adorm» chiar și atunci când suntem treji

Puterea tainică vindecătoare a simţurilor trezite

 

yogaesoteric
27 septembrie 2018

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More