Inima este necesar să fie trezită mereu pentru rugăciune, altminteri se va usca de tot

Prin structura lor subtilă, patimile sunt molipsitoare. Iată, de pildă, răutatea neexprimată în cuvinte, care n-a apucat să treacă la fapte, dar care rămâne ascunsă în inimi și se reflectă într-o mică măsură pe față și în ochi. Chiar numai prin aceasta, ea se transmite sufletului celui pe care îl urăște și poate fi observată și de alții.

Când mă tulbură o patimă, tulburarea mea face să vibreze și inima altuia, se creează un fel de flux afectiv, un curent impur care pleacă dintr-un anumit recipient sufletesc spre altul. Iar dacă stârpești patima rea pe care o ai față de aproapele, se va stârpi și în sufletul aceluia. Te vei liniști, vă veți găsi liniștea amândoi. Ce strânsă legătura există între suflete!

Uneori avem impresia că ne rugăm sârguitor, dar rugăciunea noastră nu aduce roadele păcii și ale bucuriei întru Duhul Sfânt. De ce oare? Fiindcă rugându-ne numai cu rugăciuni gata scrise, nu ne căim cu sinceritate de greșelile făcute în timpul zilei, prin care ne-am întinat inima – templul lui Hristos – și L-am mâniat pe Domnul. Dacă ne vom aduce aminte de ele, căindu-ne din toată inima și osândindu-ne fără părtinire, în aceeași clipă ni se va umple inima de „pacea lui Dumnezeu, care covârșește orice conștiință” (Filipeni 4,7).

Rugăciunile bisericești enumeră greșelile și deseori nu găsim în această enumerare păcatele în care am căzut. Pe acestea este cazul să le spunem noi înșine când ne rugăm, conștienți de gravitatea lor, cu smerenie și inima zdrobită. De aceea în rugăciunile de seara, atunci când se numesc păcatele, apare deseori cuvântul „sau”– „sau altceva rău am făcut, sau pe aproapele meu l-am întristat“, adică ni se lasă libera voință de a pomeni pe lângă păcatele specificate și altele.

Inima este necesar sa fie trezită mereu prin rugăciune, altminteri se va usca de tot. Dragoste de Dumnezeu, sinceritate, firesc – iată calitățile de care se cuvine să nu se lipsească rugăciunea. Să ne rugăm în duh, fiindcă Dumnezeu nu este trup, ci duh. Să ne rugăm adevărat, nu fățarnic, fiindcă Dumnezeu este Adevărul. Tot așa și în rugăciunile către sfinți. Să nu-i chemăm doar cu gura, fiindcă ei nu mai au gură, nu mai au glas, nu mai au nimic din cele ale trupului, ci cu inima, cu suflet fierbinte și atunci ne vor auzi, fiindcă ceea ce se aseamănă, se adună.

Nu carnea și sângele vor moșteni Împărăția lui Dumnezeu, ci duhul curat, arzând de iubire de Dumnezeu. Când vă rugați seara, nu uitați să arătați, în rugăciunea către Duhul Sfânt, cu toată sinceritatea și cu zdrobire de inimă, păcatele în care ați căzut în timpul zilei. Prin câteva clipe de pocăință fierbinte, Duhul Sfânt vă va curăți de toată întinăciunea, și „mai alb decât zăpada vă va albi”, din ochi vă vor picura lacrimi de curățire a inimii, acoperiți veți fi cu haina adevărului lui Hristos, uniți cu El, cu Tatăl și cu Duhul Sfânt.

(Sfântul Ioan de Kronstadt, Viața mea în Hristos)

Citiţi şi:
Ar fi mai bine să ne rugăm, încredințând lui Dumnezeu problemele care considerăm că ne depășesc
Dovezi despre puterea uimitoare a rugăciunii! De ce este necesar să ne rugăm pentru aproapele nostru

 

yogaesoteric
9 octombrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More