Înțeleptul cu un pantof pe cap i-a dăruit împăratului pacea sufletului

 

„Adevărata coborâre a vacuității în minte și obsesia iluzorie a conştiinţei par a fi la fel, însă fiți atenți și nu le confundați.” – Milarepa

Bodhidharma a fost primul ghid spiritual Zen. Cu 1.400 de ani în urmă el a pornit spre China. Împăratul se pregătise pentru a-l primi. Bodhidharma a apărut purtând unul dintre pantofi în picior și celălalt pe cap. Când l-a zărit, împăratul s-a întrebat uimit: „Oare ce fel de om mai este și acesta?!” El îl aștepta pe Bodhidharma cu gândul că va întâlni un mare înțelept, un sfânt, iar acest om se comporta ca un clovn.

Apropiindu-se de Bodhidharma, a început să-l ia la rost: „Ce este cu tine, de ce umbli așa? Nu vezi că lumea te arată cu degetul și râde acum și de mine că eu, împăratul, vin să întâmpin o asemenea arătare? Ar fi cazul să te porți ca un sfânt!”

Bodhidharma îi răspunse calm: „Numai aceia care nu sunt sfinți se comportă ca sfinţii. Eu sunt un sfânt.” Împăratul, foarte încurcat, îi spuse: „Nu pot să înțeleg. Cu pantoful acela pe cap arăți ca un bufon, nu ca un înțelept!” „Exact, îi răspunse înțeleptul, când privești doar înfăţişarea unui lucru, totul pare o bufonerie. Așa cum stai tu aici mascat în împărat, cu veşmintele tale prețioase, nu este decât un spectacol. Numai ca să-ți comunic asta port acest pantof pe cap. Totul este aparență, spectacol, iluzie. Adevărul transpare, este dincolo, el nu se află la suprafață. Uită-te înlăuntrul meu, nu la trupul meu! Faptul că port un pantof pe cap este simbolic. Vreau să spun că nu există nimic sfânt și nimic nesfânt sau că un pantof este la fel de sfânt ca un cap.”

Împăratul, impresionat, a spus, după o lungă tăcere: „Eu te-am chemat să mă înveți cum să-mi liniştesc sufletul și mintea, pentru că nu mai am linişte: sunt nerăbdător și foarte agitat.” Bodhidharma îi răspunse: „Vino mâine dimineață la mine, înainte de răsărit, dar adu și mintea ta cu tine. O s-o liniştesc eu, nu-ți fă griji!” Împăratul a rămas nedumerit. El se gândea: „Ce vrea să spună cu asta, să aduci și mintea ta cu tine!?” Pe când cobora scările templului în care Bodhidharma era găzduit, acesta strigă în urma lui: „Şi nu uita! Nu veni fără mintea ta! De asemenea, vino fără slugi, soli sau oricine altcineva.”

Împăratul n-a putut să doarmă toată noaptea. S-a tot gândit: „Omul acesta este nebun. Dacă eu sunt aici, atunci și mintea mea este aici. Ce vrea să însemne aceasta: dar adu și mintea ta cu tine!? Poate este mai bine să nu mă duc. Cine ştie? Dacă suntem singuri poate să mă bată sau, ce știu eu?! Nu poți să ai încredere în el, nu poţi să ştii ce o să facă.” Dar într-un târziu se hotărî să meargă.

Cum a sosit, Bodhidharma i-a spus: „Deci ai venit. Dar unde este mintea ta?” și înţeleptul se postă în faţa împăratului cu o bâtă groasă în mână. Împăratul îi răspunse: „Dacă eu vin, atunci și mintea mea vine cu mine. Ea este în interiorul meu, nu în afară, și deci nu am cum să nu o iau cu mine”.

Bodhidharma îi spuse foarte calm: „Tu spui că mintea ta este în interiorul tău? Atunci aşează-te acolo, închide ochii și caută să afli unde este locul ei. Apoi îmi arăți unde stă, iar eu o s-o rezolv. Am bâta asta groasă la mine și îndată o reduc la tăcere, nu-ți fă griji.”

Împăratul închise ochii și începu să caute în el. Bodhidharma stătea în fața sa. Împăratul se străduia, căuta și iar căuta, iar când Soarele a răsărit, fața sa era liniştită.

Pacea din sufletul lui cuprinsese totul în jur. Împăratul a deschis ochii și atunci înțeleptul l-a întrebat: „Ai găsit-o?” Împăratul a început să râdă: „Tu ai liniştit-o. Cu cât o căutam mai mult, cu atât mai mult îmi dădeam seama că ea nu este aici. Ea era numai umbră. Mi se părea că este aici pentru că niciodată n-am pătruns în mine, pentru că eram absent… Atunci când am fost prezent în interior, mintea a dispărut…”


Citiți și:

Răbdarea – testul sfinţeniei

Povestioare divin inspirate despre înțelepciune, iertare și detașare

Orice Ghid spiritual a fost mai întâi aspirant – relatări de Swami Atmananda

 

yogaesoteric
31 iulie 2019


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More