Adesea, atunci când află despre necesitatea de a avea o intenție clară înainte de a spera la împlinirea unei aspiraţii, oamenii gândesc: „bineînțeles că am un obiectiv clar, măsurabil, asupra căruia mi-am pus toată energia şi voința personală, ştiu ce îmi doresc”.
Ei bine, nu la acest tip de intenție ne vom referi în articolul de astăzi. Vom aborda acest subiect într-un sens mai înalt, spiritual, în care intenția este considerată o reală forță de creație dinamică, o energie conştientă care activează un câmp inteligent de manifestare, în rezonanță cu frecvența noastră personală de vibraţie şi la care noi avem acces numai dacă învățăm cum să o utilizăm.
Una dintre cele mai importante legi universale este Legea Purei Potențialități. Noi trăim cu toții într-un Univers de energie. O foarte mică parte din această energie este în formă manifestă. Restul este format dintr-un număr infinit de potențiale nemanifestate încă. Toată creația ia naştere din acest ocean de energie. Înainte ca orice să existe, se află întâi în stadiul de idee, de gând, de concept. Luați ca exemplu o casă, o haină, o carte, un spectacol, un film, un produs de larg consum, un serviciu, de fapt, vă puteți gândi la absolut orice din jurul vostru, nimic nu a apărut brusc, totul a fost întâi o idee, o viziune, o dorință, urmată de acțiunea necesară pentru materializarea ei.
„Intenția noastră creează realitatea” – Wayne Dyer
Intenția noastră are puterea de a impune o anumită direcție energiei nemanifestate încă şi de a o modela. Ea acționează ca o matriță, ca o schiță pe care particulele de energie o vor urma pentru a realiza tiparul de creație intenționat de către noi. Intenția poartă cu sine o energie electromagnetică ce va atrage acele particule necesare pentru desăvârşirea creației visate. Aşadar, dintr-o anumită perspectivă mai înaltă, intenția nu este neapărat ceva ce faci, poate mai degrabă ea există în Univers ca un câmp invizibil de energie, ca o putere latentă, dincolo de ceea ce putem noi percepe cu cele 5 simțuri, dincolo de lumea formei, fără a putea fi constrânsă, divizată ori limitată.
Când accesăm acest câmp, nu mai este nevoie de atât de mult efort, sacrificiu şi voință personală pentru a îndeplini o aspiraţie, un vis, aşa cum am fost noi învățați în vibrația dimensiunii a treia. Acest câmp de potențialități a existat de dinainte de a ne naşte noi pe această planetă. El transcende dimensiunea noastră şi cu toții avem acces garantat la această putere. Este un drept din naştere. Problema noastră, a oamenilor „obişnuiţi”, este că nu am ştiut de existența sa. Sau dacă am intuit că există, ne-am crezut din start deconectați, separați de acest câmp de intenție şi atunci am dezactivat această forță prin lipsa noastră de credință în existența ei.
Vestea bună este că putem în orice moment să o reactivăm dacă ne „cablăm” din nou direct la Sursă prin conştientizare şi centrare în Sinele nostru Suprem (care este o scânteie din Sinele Absolut şi Veşnic al lui Dumnezeu Tatăl). Astfel devenim inspirați (adică în Spirit) şi ne lăsăm ghidați de Sinele nostru; aspecte care păreau imposibile pentru conștiința noastră devin disponibile pentru noi; începem să trăim scopul cu care am venit aici, în această lume, ne reamintim misiunea noastră şi atragem către noi această energie care ne ajută să experimentăm viața într-un mod plin de bucurie şi entuziasm.
În Upanişade, texte vedice clasice, se spune: „Tu eşti cea mai adâncă dorință a ta. După cum îți este dorința, aşa îți este şi intenția. După cum îți este intenția, aşa îți este şi voința. După cum îți este voința, aşa îți este şi fapta. Și după cum îți este fapta, aşa îți va fi şi destinul.”
În cartea sa Puterea Intenției, Wayne Dyer consideră că sunt necesari patru paşi pentru a activa această forță, iar aceştia presupun să ne eliberăm de identificarea cu ego-ul nostru, pentru a ne descoperi Sinele nostru Suprem. După Dyer, suntem identificați cu ego-ul de câte ori gândim:
– Sunt ceea ce am/posed;
– Sunt ceea ce am realizat până acum;
– Sunt ceea ce cred alții despre mine;
– Sunt separat de toți ceilalți. Trupul meu mă defineşte ca fiind singur;
– Sunt separat de tot ceea ce lipseşte în viața mea / de ceea ce îmi doresc;
– Sunt separat de Dumnezeu (care mă judecă după cât merit).
Cei patru paşi pentru activarea forței intenției sunt:
1. Disciplina: Disciplina este necesară pentru a reuşi să ne antrenăm trupul să acționeze aşa cum doreşte gândul, în felul acesta contribuind la realizarea aspiraţiilor noastre.
2. Înțelepciunea: Este nevoie să învățăm să ne focalizăm, să fim răbdători cu acest întreg proces, să ne armonizăm gândurile cu emoțiile şi cu starea trupului pentru a fi congruenți, numai aşa ne putem exprima cu adevărat Sinele.
3. Iubirea: Măiestria presupune să iubeşti ceea ce faci şi să faci ceea ce iubeşti, aşadar nu doar învățare şi practică neîntreruptă, ci şi pasiune.
4. Renunțarea la control: A te preda: nici mintea, nici trupul nu conduc spectacolul, ci intenția ta, încrederea în Univers este primordială.
Practica zilnică a intenției conștiente
Intenția lansată dintr-o stare de centrare în Sinele nostru profund, atunci când universul nostru lăuntric este curat, pur, produce o manifestare foarte rapidă a realității la care aspirăm. Dacă însă ne identificăm cu ego-ul, atunci nu mai simțim exact pulsul Sinelui nostru dumnezeiesc, ne dorim diverse aspecte din motive greşite (care pot avea legătură cu imaginea noastră, cu modul în care suntem percepuți de ceilalți, de dorința noastră inconştientă de a ne simți valoroşi etc.) Și atunci experimentăm dezamăgirea, pierderea încrederii în sine, în proces, în Legile Universale sau chiar în Creator, pentru că intenția noastră, dorința, viziunea, nu se împlineşte.
Nicio aspiraţie sau intenție benefică nu este greşită în sine, necorespunzătoare sau nepermisă. Însă de cele mai multe ori, cerem aspecte potrivite, dar în momente nepotrivite ale vieții noastre. Și aceasta se datorează faptului că nu lucrăm întâi cu noi, nu avem răbdare să ne purificăm universul lăuntric de energii inferioare, perturbatoare, nu ne iubim pe noi înşine, nu iertăm, nu exprimăm recunoştință pentru ce avem deja, nu manifestăm compasiune pentru noi şi ceilalți, deci nu suntem mai deloc „în aliniere” cu Sinele nostru Suprem pentru a înțelege exact în ce moment al vieții noastre ne aflăm şi ce anume este mai potrivit pentru noi acum.
Urmărim să creăm o realitate care să ne satisfacă orgoliul, să ne vindece rănile sau să ne ofere un confort care să ne ajute să evităm anumite situații problemă. Aceste intenții nu sunt susținute de Univers decât dacă ar putea să ne ajute să învățăm o lecție necesară pentru noi. De exemplu, ne dorim să câştigăm la loto o sumă mare de bani care ne-ar scoate din datorii, ne-ar conferi un statut aparte, ne-ar permite să ne cumpărăm ce ne dorim etc. Toate motivele din spatele acestei dorințe îşi au rădăcina în vibrația lipsei, a neajunsului, a sărăciei. Din această vibrație nu poate ieşi nimic bun.
În majoritatea cazurilor, această intenție nu se materializează pentru că nu avem vibrația necesară care să susțină abundența cerută. Dar uneori, Universul ne îndeplineşte dorința, chiar dacă nu vine dintr-un spațiu al alinierii cu Sinele, pentru că avem nevoie de o lecție. Ne dă banii, însă, după cum arată studiile făcute în toate țările în care se practică acest joc, 90% dintre cei care câştigă ajung nu numai să piardă banii primiți, dar trec prin tot felul de alte provocări deloc plăcute, menite să le „şlefuiască” vibrația, să îi alinieze cu fiinţa lor profundă.
Când lansăm o intenție, nu este indicat să o facem pentru a produce un anumit rezultat material
Rezultatele sunt orchestrate de către Sinele nostru Suprem, pentru a ne asigura cea mai mare evoluție spirituală, deoarece avem planificate deja, pe drum, în fața noastră, la ceva distanță în timp, evenimente care aşteaptă sosirea noastră, numai că este nevoie să fim pregătiți să le facem față cu maturitate, pricepere şi grație. Noi nu avem cum să ştim toate acestea, dar Sinele nostru ştie. În momentul în care ne-am reamintit cine suntem, când suntem centraţi în Sinele nostru dumnezeiesc, co-creăm împreună cu Universul fără a urmări să controlăm rezultatul. Și de ce am face-o dacă recunoaştem că noi, în calitate de creatori, suntem cei care stabilim regulile?
Am fost învățați până acum să tot săpăm în trecut pentru a scoate la suprafață traume, emoții pe care să le vindecăm şi curățăm în scopul de a ne eleva vibrația, de a ne perfecționa. Însă cu cât vom săpa mai mult, cu atât vom găsi mai multe aspecte de îndreptat, mai multe de purificat. Şi nu se va sfârşi niciodată. Este mult mai eficient ca această metodă să fie îmbinată cu practica zilnică a intenției conştiente.
Dacă încă de dimineață ne ancorăm într-o energie binefăcătoare, dacă intenția noastră este de a experimenta zilnic cea mai bună versiune a noastră, de a ne pune la dispoziția Spiritului pentru a lucra prin noi pentru binele celor din jur, cu siguranță energia universală de care vorbeam va urma direcția pe care am impus-o noi, prin simpla lansare a intenției noastre în Univers.
A adăuga mereu la intenția noastră cuvintele „pentru binele cel mai înalt al tuturor” ne ridică foarte mult nivelul de vibrație şi astfel antrenează participarea mai multor componente în co-creația noastră, fiindcă invităm Sinele Suprem al tuturor celor implicați, ghizii, energiile benefice să ne asiste, să participe la manifestarea intenției noastre. Această formulare ne pune la adăpost şi de posibilele răbufniri ale ego-ului nostru care uneori, oricât de atenţi urmărim să fim, reuşeşte să se strecoare în intenția noastră.
Nu în ultimul rând, prin această formulare declarăm Universului că suntem conştienți şi recunoaştem existența unei Conştiinţe Superioare care ştie mai bine care este rostul, lecția şi nivelul fiecăruia dintre noi. Este o manifestare a adevăratei umilințe, înțeleasă total diferit de ceea ce am fost învățați de dogmele religioase osificate.
În acest context, este imperativă observarea atentă a gândurilor şi a emoțiilor, pentru că ele creează în fiecare secundă a vieții noastre. Prin intenție, noi hotărâm sensul, înțelesul fiecărei circumstanțe ce se prezintă în fața noastră. Înțelesul pe care noi îl asociem unei experiențe sau unui simbol devine percepția noastră, iar în trupul nostru se traduce printr-o anumită frecvență de vibrație. Această vibrație este mai înaltă sau mai joasă în funcție de nivelul de conştiință de la care noi privim şi interpretăm experiența.
O concluzie ar fi că frecvența personală de vibrație este direct proporțională cu nivelul de intenție cu care îți trăieşti viața, cu interpretarea pe care singur o dai circumstanțelor din existența ta zilnică. Calea noastră este deschisă, este ca o foaie nescrisă, iar noi ne scriem povestea vieții stabilindu-ne conştient intenția pentru fiecare pas pe care urmează să îl facem şi cu fiecare interpretare a evenimentelor și simbolurilor care ne apar în față.