Istorie: Scandinavia a fost ortodoxă…….

Biserică tradițională scandinavă cu stavile: biserica din lemn de stejar Hopperstad, Vestland, Norvegia, sec. al XI-lea.

Introducere

Zona desemnată colectiv ca fiind Scandinavia este formată din actualele țări Danemarca, Norvegia și Suedia. Este posibil ca denumirea de Scandinavia să provină de la provincia Scania din sudul Suediei; în orice caz, termenul pentru această regiune este atestat încă din Istoria naturală a lui Pliniu. Aceste ținuturi sunt unite prin legături profunde și străvechi de istorie, cultură și limbă.

Timp de multe secole după vremea lui Hristos și înființarea Bisericii Sale, ba chiar și după creștinarea unei mari părți a Europei de Vest, ținuturile scandinave au rămas inveterat păgâne. Lumina lui Hristos a întârziat să pătrundă în aceste locuri întunecate și îndepărtate din nord. Mitologia nordică, cu panteonul său violent și sângeros și practicile sale rituale șamanice, a domnit timp de multe veacuri. Totuși, odată cu inițierea perioadei marilor raiduri vikinge, care a început la sfârșitul secolului al VIII-lea, vechile popoare scandinave au început să ia contact cu comunitățile și culturile creștine. Chiar dacă acest contact a avut loc în contextul unor raiduri violente și al unor jafuri adesea criminale, totuși, cel puțin o sămânță de expunere a fost plantată. Dar avea să fie nevoie de munca monumentală a unei perechi de misionari neînfricați pentru a aduce lumina Evangheliei ortodoxe a lui Hristos pe aceste meleaguri. Cu ei începe, așa cum se cuvine, povestea creștină a Scandinaviei.

Misionari și Luminători:

Sfântul Ansgar din Hamburg (†865)

Sfântul Sigfrid de Växjö (†1050)

Evanghelizarea țărilor nordice, așa cum am spus, a fost un fenomen relativ târziu în comparație cu restul Europei de Vest. A fost inițiată în mare parte de un singur om, care se numără cu siguranță printre marii sfinți misionari din istoria Bisericii. Acesta a fost Sfântul Ansgar din Hamburg și Bremen, iar discuția noastră despre ortodoxia în ținuturile nordice începe, în mod corespunzător, cu acesta.

Icoană a Sfântului Ansgar din Hamburg

Sfântul Ansgar s-a născut la Ameins, în Galia (Franța de astăzi), în anul 801, într-o familie din nobilimea francă. De la o vârstă fragedă – și pe tot parcursul vieții sale – a avut parte de viziuni, care adesea îl ghidau și îl inspirau. Odată, pe când era un băiețel, a avut o viziune a mamei sale recent decedate care mergea în compania Maicii Domnului, ceea ce l-a determinat să abandoneze frivolitatea infantilă și să adere la un curs serios și sobru al vieții.

Crescut în monahism la mănăstirea Corbey Abbey, a făcut parte mai târziu dintr-un mic grup trimis să întemeieze mănăstirea New Corbey din Westfalia, în nord-vestul Germaniei. Acolo, principalele sale îndatoriri constau în predarea în școală și în rostirea de omilii.

Lucrarea pentru care Sfântul Ansgar este cel mai bine amintit și pentru care poartă titlul de „Apostol al Nordului” este munca sa de pionierat misionar în Danemarca și Suedia. Aventurându-se mai întâi spre nord, în Danemarca, a înființat o școală pentru băieți. Cu toate acestea, primul său efort misionar în acel ținut avea să se dovedească a fi de scurtă durată și a fost nevoit să plece și să se întoarcă în Germania. Aproape imediat după aceea a fost invitat să facă misionariat în Suedia, însărcinare pe care a acceptat-o cu plăcere. Acolo a devenit prima persoană care a predicat vreodată Evanghelia lui Hristos în acea țară. Treptat, a început să câștige convertiți și să înființeze biserici.

Sfântul Ansgar predicând Evanghelia, cu însoțitorul său, fratele Witmar

Numit arhiepiscop de Hamburg, de unde își putea continua misiunea în ținuturile nordice, Sfântul Ansgar a călătorit la Roma, unde a fost însărcinat oficial de către papă cu evanghelizarea națiunilor păgâne din Danemarca, Norvegia și Suedia. A continuat să predice și să construiască biserici și mănăstiri, înfruntând pericole majore și frecvente eșecuri. O criză deosebit de gravă a avut loc atunci când danezii păgâni au jefuit scaunul său din Hamburg. Cu toate acestea, eforturile sale au fost susținute atunci când a primit arhiepiscopia de Bremen, pe lângă Hamburg, după ce sediul a devenit vacant, oferindu-i o bază mai largă pentru activitățile sale misionare.

Sfântul Ansgar a încetat din viață în pace din cauze naturale în anul 865, la doar o zi după sărbătoarea Întâmpinării Domnului. Încă de la o experiență vizionară din tinerețe, care părea să-l cheme pe calea martiriului, tânjea din tot sufletul său după un sfârșit martiric. Deși o astfel de moarte nu i-a fost acordată în sens propriu, viața sa de muncă neobosită, de pericol constant, de suferințe și de răsturnări de situație, a constituit un martiriu zilnic prelungit. Sfântul Ansgar s-a dăruit cu totul pentru a aduce lumina lui Hristos la popoarele îndepărtate, imersate în întunericul păgân. În ciuda greutăților și a mijloacelor sale limitate, el a fost un milostiv generos. A fost, de asemenea, un ascet sever, care purta cămăși de păr și practica o regulă strictă de disciplină în toate aspectele vieții sale zilnice. Chiar și în timpul vieții sale a făcut numeroase minuni; când acest aspect a fost remarcat odată, sfântul a insistat cu modestie că își dorea doar ca, printr-un miracol, el însuși să devină un om bun.

O viață a Sfântului Ansgar, Vita Ansgarii, a fost scrisă de ucenicul și succesorul său la Arhiepiscopia Hamburg-Bremen, Sfântul Rimbert (†888).

În ciuda naturii eroice a eforturilor Sfântului Ansgar, păgânismul înrădăcinat în mod omniprezent în teritoriile pe care le-a evanghelizat, a făcut ca multe dintre câștigurile sale să fie de scurtă durată. În scurt timp, aceste zone nou iluminate au recidivat în întunericul lor păgân de odinioară. Dar semințele pe care le-a plantat se vor dovedi totuși roditoare și vor da roade mai mari sub conducerea unui alt luminător, câțiva ani mai târziu: Sfântul Sigfrid de Växjö.

Icoană a Sfântului Sigfrid al Suediei

Sfântul Sigfrid este, după Sfântul Ansgar, cel de-al doilea luminător al ținuturilor nordice. În multe privințe, misiunea sa a fost o restaurare și o consolidare a operei Sfântului Ansgar, deoarece multe dintre zonele convertite cândva de Sfântul Ansgar au recidivat în păgânism în cele două secole care au trecut. El a clădit astfel pe baza realizărilor marelui său predecesor și le-a permanentizat.

Sfântul Sigfrid s-a născut în Glastonbury, Țara Sfântă a Angliei, cândva în a doua jumătate a secolului al X-lea. Se spune că Sfântul Alphege din Canterbury (†1012) l-ar fi convertit. Unele surse despre viața sa afirmă că a devenit, cel puțin pentru scurt timp, arhiepiscop de York.

Când regele norvegian Olaf Tryggvason (1), care fusese adus la credința în Hristos de către sfântul pustnic Sfântul Lide (com. 8 august) în insulele Scilly din sudul Marii Britanii, a cerut misionarilor să se întoarcă cu el în Norvegia pentru a-și re-evangheliza țara, regele englez Aethelred l-a numit pe Sigfrid să conducă misiunea. Sfântul a răspuns la această chemare cu un zel profund și lăudabil.

Perioada de activitate a sfântului în Norvegia a fost plină de evenimente. El a înfruntat un vrăjitor temut și puternic, calmând în mod miraculos o furtună pe care acesta o stârnise împotriva sa. De asemenea, a descoperit moaștele Sfintei Sunniva și a stabilit venerarea ei. Mai târziu, a lucrat alături de succesorul lui Olaf Tryggvason, regele Sfântului Olaf (Haraldsson) la evanghelizarea Norvegiei.

Când regele Suediei, numit și el Olaf, i-a cerut regelui englez misionari creștini care să-i lumineze țara, Sfântul Sigfrid a răspuns la apel. Aici avea să muncească până la sfârșitul vieții sale și să realizeze cea mai mare lucrare a sa. Ca răspuns la o viziune îngerească, a ridicat o cruce și a construit o biserică în Växjö, localitate care va servi de atunci înainte drept bază a activităților sale.

În scurt timp, predicile sale pline de har și miracolele sale au dus la convertirea a douăsprezece căpetenii ale goților, ceea ce a dus la un val de convertiri. La scurt timp după aceea, regele însuși, împreună cu întreaga sa curte și familie, au primit, de asemenea, botezul. Regele, Olaf Suedezul, se numără acum printre sfinți, la fel ca și fiica sa Ingegerd, mai bine cunoscută sub numele de Sfânta prințesă Sfânta Ana de Novgorod.

Sfântul Sigfrid a fost ajutat cu pricepere în munca sa misionară de cei trei nepoți ai săi: părintele Unaman, diaconul Sunaman și subdiaconul Winaman. Lăsându-i în urmă în Växjö, într-o ocazie, în timp ce călătorea pentru a predica în Danemarca, s-a întors și a constatat că o bandă de păgâni i-a martirizat cu brutalitate și a jefuit biserica. La rugăciunile sale, locația sfintelor moaște ale nepoților săi i-a fost dezvăluită în mod miraculos. Recuperându-le capetele tăiate de pe fundul lacului în care fuseseră aruncate, capetele au primit puterea de a vorbi și au dat numele ucigașilor lor. Cu toate acestea, când regele a propus să îi execute pe cei vinovați, Sfântul Sigfrid a pledat în favoarea lor, cruțându-le viața. Sfântul a refuzat, de asemenea, să accepte weregildul, sau banii de sânge, care au fost luați de la ei – în ciuda situației sale sărăcăcioase.

Sfântul Sigfrid și-a continuat munca apostolică în Suedia până la o vârstă înaintată și s-a odihnit în pace. Moaștele sale au fost așezate în biserica din Växjö și au fost imediat proslăvite prin miracole.

Sunt trei ucenici ai Sfântului Sigfrid care merită să fie menționați aici. Acești bărbați curajoși și dedicați i-au urmat pașii și i-au continuat munca apostolică, răspândind Evanghelia în zone din Suedia care nu fuseseră luminate până atunci. Deși fiecare dintre ei a murit la un moment dat după Schisma Occidentului de Biserica Ortodoxă, ei au fost discipoli apropiați ai unui sfânt și pare să existe un oarecare temei pentru venerarea lor, deoarece, din cauza depărtării, efectele Schismei probabil că nu au pătruns în Suedia sau în ținuturile nordice, în general, decât după o perioadă de timp.

David de Munktorp (†1082) a fost un călugăr cluniac născut în Anglia, chemat personal de Sfântul Sigfrid pentru a ajuta la evanghelizarea Suediei. Împreună cu Eskil (†c.1080) și Botvid (†1120), el a lucrat în principal în landskaps, sau provinciile Södermanland în sud-est și Västmanland în centrul Suediei. El este considerat apostolul din Västmanland. Eskil, de asemenea de origine engleză, este considerat patronul Södermanlandului. Este posibil ca el să fi fost o rudă a Sfântului Sigfrid. A fost ucis cu violență după ce a desființat un ritual păgân nordic; un izvor sfânt a țâșnit dintr-un loc de lângă un munte unde a fost depus trupul său. Botvid, ultimul din acest trio, a fost, spre deosebire de ceilalți, de fapt, de origine suedeză. Dar a călătorit în Anglia și acolo a fost convertit la Hristos, după care Sfântul Sigfrid l-a chemat înapoi în țara sa natală ca misionar. Botvid i-a însoțit pe David și Eskil în predicarea lor itinerantă și a suferit o moarte violentă în anul 1120.

Cu aceasta se încheie această privire asupra vieții și muncii luminătorilor din țările nordice. Deși aceste zone au primit Evanghelia la o dată târzie și au rămas împotmolite în păgânism în multe părți pentru o lungă perioadă de timp după aceea, faptele sfinte și realizările minunate ale acestor mari misionari rămân neștirbite, chemându-ne pe toți să persistăm în urmărirea voii lui Dumnezeu pentru viețile noastre, chiar și în fața provocărilor, a eșecurilor și chiar a pericolelor. Fie ca rugăciunile lor să ne fie alături!

(1) De altfel, la curtea aceluiași rege Olaf Tryggvason, câțiva ani mai târziu, celebrul explorator Leif Erikson a fost convertit la creștinism. Ulterior, Erikson a adus credința în Groenlanda și, după părerea unora, pe coasta Americii de Nord. Dacă această ultimă supoziție este adevărată, acest demers îl face pe Erikson primul misionar ortodox din America.

Citiți și:
Rod Dreher: Nu m-am simțit niciodată mai aproape de Dumnezeu ca în Ortodoxie
Presa occidentală s-a speriat: România este „un front ortodox împotriva Vestului”

 

yogaesoteric
20 septembrie 2023

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More