Karma Yoga – o experienţă personală

 
de Uriel

Vine un moment în viaţă când, în mijlocul haosului şi dezordinii în care te afli, simţi dintr-o dată că în existenţa ta există o ordine şi un înţeles. Înţelegi, atunci, că tot ceea ce ţi s-a petrecut până acum – bun sau rău – s-a petrecut pentru că aşa ai meritat şi că destinul tău se află, de fapt, în propriile tale mâini. Aceasta este o etapă în care vocea interioară îţi spune că în lume există de fapt o anumită ordine; o ordine pe care aproape simţi că o poţi atinge cu vârfurile degetelor. Apoi, dintr-o dată, începi să te simţi relaxat în această ordine, care este mai mare decât tine şi care te include. Ce uşurare!

Acesta este un proces care este generat nu doar în sfera mentală a fiinţei tale. Întregul tău trup participă atunci la această experienţă care conţine în ea însăşi înţelegerea directă a faptului că există o forţă superioară care dirijează lucrurile şi care se asigură că toată lumea primeşte exact ceea ce merită. În Orient, aceasta se numeşte „KARMA” –  mecanismul care aranjează destinul fiecăruia, potrivit faptelor sale.

KARMA nu este un proiect corecţional care pedepseşte păcatele

 
KARMA este doctrina complexă a cauzei şi efectului, care se referă nu numai la consecinţele fizice imediate ale acţiunilor realizate de o persoană, dar şi la consecinţele care vor apărea mai târziu. Adică, dacă, de exemplu, arunci o piatră pentru a lovi pe cineva, consecinţa imediată va fi aceea că piatra va lovi persoana respectivă, în timp ce efectele KARMA-ice (care vor apărea mai târziu) vor fi acelea că violenţa pe care tu ai direcţionat-o către persoana respectivă se va întoarce la tine într-o zi. Iar atunci vei fi rănit exact aşa cum ai rănit şi tu în trecut persoana respectivă când ai lovit-o cu piatra.
 
Doctrina KARMA-ei nu susţine că violenţa pe care ai creat-o te va lovi numai pentru că cineva care stă pe un fel de nor vrea să te educe. Ea explică faptul că violenţa se va întoarce înapoi la tine, deoarece universul acţionează întotdeauna ca un ecou, returnându-ţi exact energia pe care tu ai vehiculat-o în interiorul lui. Eco-ul care se va întoarce astfel la tine, consecinţa latentă restantă este fructul KARMA-ei (în sanscrită aceasta se numeşte KARMA-PHALA).

Într-un mod mai simplu, putem spune că, potrivit legiii KARMA-ei, vei culege întotdeauna ceea ce ai semănat. Dacă tu ai semănat portocale, într-o zi vei culege portocale, dacă ai semănat pepeni, vei obţine, la momentul potrivit, pepeni. Dar niciodată nu vei putea culege banane dacă ai semănat pepeni. Dacă viaţa ta este acum plină de suferinţă, aceasta înseamnă că la un moment dat, în trecut, în existenţa ta actuală sau într-o viaţă anterioară, ai semănat în interiorul tău sau al altora seminţele suferinţei. Iar dacă viaţa ta este plină de fericire şi iubire, atunci, cândva în trecutul tău ai semănat seminţele fericirii şi ale iubirii.

Spre deosebire de cultura occidentală, care adeseori pare „blocată” în acumularea de lucruri bune, în Orient, oamenii aspiră să se elibereze atât de KARMA bună, cât şi de KARMA rea, căci, indiferent dacă este „bună” sau „rea”, ei consideră KARMA ca fiind ceva care te leagă şi te limitează. Orientalii au realizat o descoperire foarte importantă: aceea că poţi acţiona fără a activa mecanismul destinului, fără a „creşte” fructe KARMA-ice, fără a declanşa un ecou al acţiunilor pe care le realizezi.

De fapt, aspiraţia yoghinului este aceea de a merge în această lume pe o cale ce are numai cauze şi efecte directe, fără alte efecte pe termen lung, de care să beneficieze ulterior, ca şi consecinţă a acţiunilor pe care le-a realizat în trecut. Cheia pentru a putea acţiona liber (de fructele acţiunii) este detaşarea. Aceasta înseamnă că în acţiunile tale nu trebuie să ai în vedere niciun fel de câştig personal. Numai atunci când ne ataşăm de ceea ce facem, creăm seminţe KARMA-ice ce într-o bună zi vor da roade. Gândirea eronată a omului obişnuit care spune că există un „Eu” separat care acţionează şi beneficiază de pe urma acţiunilor noastre este cea care creează consecinţe/fructe KARMA-ice cu efecte pe termen lung. Acestea sunt generate prin intermediul dorinţelor şi fricilor faţă de consecinţele acţiunilor noastre, care îl leagă, îl înlănţuie de fapta sa pe cel ce realizează acţiunea, creând astfel un ecou KARMA-ic care se va întoarce la el în mod inevitabil la momentul potrivit. Dimpotrivă, atunci când acţionezi fără a avea sentimentul separării (de tot ceea ce există), fără frică şi fără aşteptări – atunci „făptuitorul” „dispare” şi, prin urmare, dispar şi orice fructe KARMA-ice sau orice ecou KARMA-ic ce ar putea rezulta în urma acţiunii care a fost realizată.

„KARMA YOGA”, o expresie care înseamnă „acţiune realizată în unitate”
 

Conceptul de KARMA YOGA susţine că, chiar şi o fiinţă umană cu un temperament dinamic, căreia îi place să facă multe lucruri, să-şi trăiască viaţa din plin, poate evolua rapid din punct de vedere spiritual, putând să atingă prin KARMA YOGA aceleaşi înălţimi spirituale la care aspiră o fiinţă ce meditează toată viaţa, fiind retrasă din societate. Cu o mică, dar esenţială condiţie, de a acţiona pentru ceilalţi şi nu pentru tine însuţi.

Însă aceasta nu trebuie să înceapă brusc. Este suficient dacă la început vei dedica o oră sau două pe săptămână unor acţiuni care nu implică un câştig personal. Lucrează pentru ceilalţi fără a aştepta nicio răsplată, lucrează pentru oameni pe care nu-i cunoşti şi care s-ar putea să nici nu ştie că tu eşti cel care i-ai ajutat. Nu căuta nici măcar să obţii un profit interior, nu cere să fii lăudat, spunând „Am făcut asta şi asta…”, „Sunt superior, sunt o fiinţă spirituală”, „Sunt altruist” – deoarece toate acestea te vor înlănţui din nou în roata KARMA-ei.

În străvechiul text yoghin Bhagavad-Gita, KRISHNA spune: „săvârşeşte deci întotdeauna fapta care trebuie făcută [pentru binele celorlati], fără patima ce înlănţuie, căci acţionînd fără ataşament, omul atinge Supremul.” (3.19) Aceasta înseamnă să îi ajuţi pe alţii în mod dezinteresat, iar când ai încheiat, nu te mai gândi la ceea ce ai făcut, nu fi mândru, nu continua să gândeşti că tu eşti cel care acţionează – şi vei simţi libertatea care îţi este oferită atunci când acţionezi fără a fi tu făptuitorul. Ai încredere în liniştea care te va umple atunci când vei înceta să cauţi câştigul personal. Atunci vei descoperi că adevărata libertate vine din interiorul tău.
 
De aici putem trage concluzia că adevărata umilinţă nu are nici martor şi nici o voce care să-i ateste existenţa; poţi munci din greu, fără a cere nimic în schimb. Angrenarea într-o astfel de muncă îţi va demonstra că tu nu eşti cel care ai crezut până acum că eşti. Sursa dorinţei de a munci nu trebuie să fie egoismul, ci iubirea, care va creşte cu fiecare minut atunci când tu vei face ceva pentru ceilalţi din toată inima, fără a cere nimic în schimb. Şi să ştii că nici măcar iubirea nu-ţi aparţine – pentru că, dacă gândeşti „Eu sunt cel care iubeşte”, te vei înlănţui din nou în roata KARMA-ei. Atunci când asculţi de iubire, ştii că ea nu este a ta, ci că tu eşti al ei. Iubirea iubeşte prin tine, iar tu priveşti şi observi cum iubeşte ea, cum oferă şi cum munceşte prin tine.

Cheia care face KARMA YOGA accesibilă este actul consacrării
 
În Bhagavad-Gita se spune: „aducându-Mi Mie drept ofrandă toate faptele tale, cu mintea luminată de viziunea spiritulă a Sinelui Suprem, va trebui să lupţi fără patimi şi fără gândul lui „eu” şi „al meu”, descătuşat de zbuciumul îndoielii.” (3.30) Consacrarea este acţiunea prin care oferim toate fructele acţiunilor noastre lui Dumnezeu Tatăl. În acest mod, vei renunţa la orice ataşament personal faţă de munca pe care o realizezi astfel că, înainte de a începe o acţiune importantă şi înainte de a începe să practici KARMA YOGA, trebuie să realizezi consacrarea fructelor acţiunilor tale lui Dumnezeu Tatăl. În acest mod ritualic poţi neutraliza mecanismul care generează KARMĂ şi ataşament.

Consacrarea presupune o anumită rugăciune interioară, în care se va formula o cerere către Dumnezeu Tatăl, ca El să primească toate fructele acţiunii pe care intenţionăm să o realizăm. Următorul pas este acela de a urmări, cât poţi de bine, să stabileşti o legătură cu Dumnezeu, pentru a simţi dacă El primeşte sau nu fructele acţiunii tale Acesta este un act simbolic, iar nivelul lui de eficienţă este dat de onestitatea intenţiei noastre şi, de asemenea, de destinul fiecăruia. În timpul acestei rugăciunii din inimă, vă oferiţi pe voi înşivă lui Dumnezeu, astfel încât El să poată acţiona apoi prin intermediul vostru..

În timp ce realizează Shiatsu, Reiki sau alte metode alternative de vindecare, vindecătorul se deschide faţă de univers, faţă de Dumnezeu şi cere să devină canalul de manifestare al acestuia. În această manieră, nu numai că el este conectat la energiile şi forţele vindecătoare, care sunt infinit mai mari decât ale sale proprii, dar în felul acesta el se şi protejează de bolile şi problemele de sănătate ale pacienţilor lui. Chiar dacă vindecătorul este sau nu conştient de aceasta, el realizează un fel de consacrare şi chiar un fel de KARMA YOGA, dacă reuşeşte să îşi deschidă cu adevărat fiinţa faţă de acele energii şi se dăruieşte pe el însuşi lui Dumnezeu, pentru a deveni astfel un canal de manifestare al Său.

Uneori, în anumite momente de graţie, care nu au în ele nicio urmă de egoism, mulţi oameni, chiar şi dintre cei care nu se află pe o cale spirituală, mărturisesc că au sentimentul că o Forţă Superioară Supremă este cea care acţionează prin ei. O povestire faimoasă în acest sens este cea a unui doctor din timpul celui De-al Doilea Război Mondial, care a operat răniţii ce soseau de pe front zile şi nopţi în şir, fără să doarmă, fără sa-şi permită vreun moment de odihnă. Este foarte probabil că acest doctor să nu fi ştiut nimic despre KARMA YOGA sau despre consacrare, dar este evident faptul că lui îi păsa mai mult de răniţii care aveau nevoie de ajutor, decât el însuşi. Datorită acestui fapt, el a accesat fără să ştie frecvenţa Puterii Supreme a lui Dumnezeu, care i-a oferit puterea de a lucra fără încetare o perioadă foarte lungă de timp. Se spune că, mai târziu, acel doctor a încercat să studieze pentru un examen important timp de mai multe zile şi nopţi la rând. Însă de data aceasta, având în minte doar scopul personal pe care îl urmărea, nu l-au mai ţinut puterile precum în experienţa anterioară pe care o avusese atunci când îngrijise răniţii.

Marele secret atunci cînd realizăm KARMA YOGA este nu doar faptul că în felul acesta se previne crearea unei noi KARMA, dar în acelaşi timp, este curăţată şi arsă KARMA creată în trecut. În Tibet există o povestire despre un faimos yoghin, Milarepa, care în tinereţea sa omorâse 35 de oameni utilizând magia neagră. Mai târziu, pentru a anula efectele KARMA-ice teribile pe care le crease astfel, el şi-a dedicat mulţi ani din viaţă muncind din greu pentru a construi case pe care apoi le dărâma, acţionând astfel după sfaturile Ghidului său spiritual, Marpa. În condiţii extreme de frig el lucra intens, realizând o muncă ce nu aducea niciun câştig, nici lui şi nici altora. Cu ajutorul acestui exerciţiu de KARMA YOGA, el a anulat o parte semnificativă din destinul teribil pe care şi-l crease şi pentru care, altfel, ar fi trebuit să plătească. Următorii ani, Milarepa i-a petrecut în meditaţie, în munţii Himalaya. Acolo, după zeci de ani de meditaţie asiduă, el a obţinut eliberarea nu doar de KARMA generată de crimele pe care le comisese, dar şi de întreaga sa KARMĂ, adunată de-a lungul tuturor existenţelor sale, obţinând astfel eliberarea spirituală ultimă. După ce şi-a anulat complet identitatea separată, practic, în felul acesta, KARMA lui nu mai avea de cine să aparţină, astfel încât, în final, ea s-a dizolvat.

Nu ştiu câţi dintre voi veţi obţine această stare de libertate supremă, dar ştiu că fiecare pas făcut în această direcţie, merită  din plin. Vă voi face o mărturisire: experienţa descrisă la începutul articolului, în care vorbeam despre ordinea ce poate să apară în haosul vieţii personale, este experienţa mea directă. Aceasta a fost sămânţa de la care am început să mă orientez către YOGA şi către Spirit.

Mulţi ani au trecut de la acea primă scânteiere de cunoaştere, iar în ultimii şapte ani de zile mi-am dedicat aproape în întregime timpul pentru a realiza KARMA YOGA; fac aceasta în continuare, zi de zi. Însă chiar dacă nu sunt foarte priceput la aceasta, şi chiar dacă majoritatea timpului mintea mea este ocupată cu propriile mele nevoi şi dorinţe – chiar şi în timpul acţiunilor de KARMA YOGA pe care le realizez – cu toate acestea, ceva se petrece în interiorul meu. Centrul egoist din fiinţa mea, care era odată atât de solid, a devenit acum mult mai flexibil şi face treptat loc unei experienţe hrănitoare şi împlinitoare.

Iar uneori, în timpul lungilor ore de muncă realizată în spiritul KARMA YOGA, în special în momentele de tensiune şi efort, cochilia mea se fisurează şi se deschide şi o mare fericire începe să curgă în interiorul meu, prin mâinile mele. Atunci un mare entuziasm îmi umple inima şi o linişte inexplicabilă îmi absoarbe toate gândurile în ea însăşi.
 
 

Citiţi şi:

Şapte motive pentru ca să practicaţi KARMA YOGA

Suntem cu toţii rezultatul gândurilor noastre şi ajungem întocmai aşa cum noi înşine ne mentalizăm 
 
 

yogaesoteric

15 iunie 2010

 

 

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More