La judecata scorului

Există anumite persoane care sunt absolut incapabile să înțeleagă lumea în care se învârt. Înjură autoritățile chineze pentru că au introdus scorul social, în condițiile în care ele sunt judecate zi de zi prin prisma a zeci sau sute de „scoruri” la fel de „sociale”.

N-o să mă refer aici la cazier, cu toate că, dacă am gândi puțin, am înțelege că și acesta este tot o formă de scor social. Odată ce-ai fost „marcat” acolo treburile devin foarte complicate pentru tine. Mai nou ai și-un cazier fiscal despre care marea majoritate habar n-are. Nu mă voi referi nici la acesta deoarece, nu-i așa, „e normal să existe”.

Urmăresc însă să le fac lumină tuturor celor care n-au habar pe ce lume trăiesc. Un prim scor de care se lovesc este cel al aplicațiilor de socializare. Atât Facebook cât și Twitter utilizează un fel de scoring al membrilor astfel încât, în momentul în care se atinge o notă critică, îi blochează pe „inculpați”. Fiecare postare are câte o notă de „acceptabilitate” și, în final, când s-a atins nota generală critică, blocările curg lanț, „motivele” fiind postări pe care le uitaseși.

Un mod similar de scorare are și YouTube pentru creatorii de conținut. În cazul în care nu pui material „corect politic”, indiferent de popularitatea ta, ești ars, iar veniturile pe care le încasai de pe platforma lor ți se taie. Iată o modalitate de coerciție care funcționează discret, pe baza „scorului social”.

Atunci când vrei să te angajezi, firmele apelează, de obicei, la companiile specializate. Care, ghici ce?, îți întocmesc un scor pe baza „urmelor” lăsate de tine. Ți se analizează fluxurile din rețelele de socializare, prietenii și chiar limbajul pe care-l folosești. Rezultă astfel un scor pe baza căruia firma recrutoare decide dacă mergi sau nu mai departe. Mișto, nu-i așa?

Ceea ce am descris până acum sunt chestiuni rudimentare. Tehnologia permite intruziuni mult mai adânci în viața personală. Spre exemplu, peste Ocean, prin intermediul datelor colectate de pe telefonului tău, un asigurator îți află modul de conducere astfel încât îți fixează prima de asigurare și în funcție de acest parametru. Chiar dacă te superi și mergi la alții, rezultatul va fi același. Și n-ai habar de ce.

V-ați uitat vreodată la farmacie ce semnați atunci când vă faceți carduri de fidelitate? Evident că nu și astfel v-ați dat gratis o parte din datele care ar fi fost indicat să fie private. De-aia vă sună tot felul de binefăcători propunându-vă „programe novatoare” fix pentru afecțiunile de care suferiți. Și, tot din același motiv, dacă vreți să vă faceți o asigurare privată de sănătate, veți plăti din start mai mult. Asta pentru că „obiceiurile” tale de cumpărare de la farmacie ți-au dat un scor pe baza căruia un asigurator poate prezice chiar și când vei da colțu’.

Sunt doar câteva exemple de „scor social” deja aplicat pe scară largă în societățile noastre despre care ne place să spunem că sunt „democratice” și că „nu ne încalcă libertățile”. Acesta este însă abia începutul. Interesele pentru dezvoltarea infrastructurilor de comunicație rapidă – precum 5G – țin în principal de dorințele deținătorilor acestor „scoruri”. Ei, pentru a-și rafina algoritmii și pentru a obține rezultate mai performante, au nevoie de colectarea unor seturi din ce în ce mai largi de date, iar pentru asta e nevoie de viteză. Din punctul de vedere al consumatorului, viteza 4G e ultrasuficientă. 5G-ul nu-i folosește în mod special. Însă, pentru cei care vor să știe și de câte ori ai băgat fierul de călcat în priză, o asemenea infrastructură este esențială.

Concluzionând, dacă ne uităm cu atenție în propria ogradă, constatăm cu stupoare că ceea ce face China prin scorul social e pistol cu apă pe lângă ceea ce fac companiile „democratice” cu diversitatea lor de scorări. Este o diferență: în timp ce în China treaba este transparentă și știi că este necesar să te ferești deoarece la fiecare colț te pândește „scorul social”, în democraticul Occident „scorul social” e ascuns și împărțit discret între mai multe mega-companii bucuroase să facă bani frumoși pe spatele oilor cărora le măsoară permanent parametrii. Diferența este una simplă: în timp ce-n China îți vezi limitele libertății, în Occident ți s-au pus niște ochelari psihedelici la ochi astfel încât n-ai cum să mai vezi gratiile. Iar când ai ajuns la marginea țarcului, se va găsi, cu siguranță, un binefăcător care să te facă, tandru, să-ți schimbi direcția. Și tu chiar ți-o schimbi deoarece toată lumea o face și n-ai cum să nu fii „în trend”.

Autor: Dan Diaconu

Citiţi şi:

Prezentul Chinei, viitorul întregii lumi?

Sănătatea oamenilor va fi monitorizată cu o aplicaţie obligatorie, în China. Restricţiile vor fi impuse pe baza «scorului de sănătate»

yogaesoteric

12 noiembrie 2020

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More