Laurențiu Baranga – sau cum impostura a devenit politică de stat

 

E treaba lui că ne-a păcălit (…).A venit dintr-o funcție publică. Nu cunosc detaliile, mărturisesc că nu am urmărit cu foarte mare atenţie. A fost evaluată această numire, am aplicat toate procedurile de evaluare a candidatului, nu am avut aceste informaţii legate de falsul în privinţa diplomelor”, a fost replica fostului premier Orban la faptul că a numit în funcția de șef al Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor un impostor, pe numele său Laurenţiu Baranga.

Cu siguranță, dl Orban este doar ultimul într-un lung şir de vinovați pentru ascensiunea fulminantă a dlui Baranga, acest eșec simptomatic pentru șubrezenia statului român. Dar detașarea cu care a pasat situația, dezinteresul pentru detaliile șocante ale acestui caz arată că nu i-a înțeles dimensiunea sau ea nu îl interesează și deci că nu ne putem aștepta la nimic altceva pe viitor.

Dl Baranga în sine este, în mod evident, un escroc, un falsificator, așa cum întâlnim în toată lumea și în toate domeniile. El, personal, este cel mai puțin problematic în această poveste, pentru că într-un stat cu sistemele bine puse la punct ar fi reușit să păcălească cel mult un patron mai naiv sau o nevastă credulă.

Problema nu este că el a vrut să ajungă ceva, infractori sunt peste tot, problema e că a putut să ajungă.

Omul pretinde că și-ar fi luat bacalaureatul la 32 de ani, în 1999, la un Colegiu tehnic din București, după care a făcut o facultate fantomă, și-a dat doctoratul la Universitatea Valahia din Târgovişte și a făcut și un curs postuniversitar la Academia de Poliție, în 2009, și un stagiu la Colegiul Național de Apărare în 2010.

Ca orice impostor care se respectă în România, dl Baranga are și carieră universitară, este conferențiar la Universitatea Valahia și la Facultatea din Alexandria și, ironie supremă, evaluator ARACIS, adică instituția menită să asigure standardele învățământul românesc. Și a intrat acolo pe vremea ministrului Curaj.

În iulie 2009, în timpul guvernării Boc, ajunge în ORNISS, consilier, adjunct șef de serviciu și apoi director adjunct, potrivit propriului CV, iar în septembrie 2020 dl Baranga a fost numit de premierul Orban șef al Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, cu rang de secretar de stat, deci membru al Guvernului.

Și ceea ce am prezentat este doar o parte din CV-ul său stufos, încărcat cu tot felul de studii postuniversitare și diplome.

Eșecul este general și transpartinic

Pe de-o parte, avem încă o dovadă a fenomenului imposturii în lumea așa-zis academică, unde titlul de doctor sau un grad universitar au fost golite de substanța pe care ar fi fost necesar să o aibă, cât timp le dețin oameni precum Baranga sau Gabriel Oprea și mulți alții, după cum au arătat dezvăluirile lui Valeriu Nicolae.

Cancerul acesta care distruge fenomenul universitar este unul dintre motivele pentru care decenii de acum vom rămâne culegătorii de sparanghel ai Europei, pentru că generațiile formate de acești impostori și de produsele acestor impostori vor fi tot mai slabe, iar vârfurile vor pleca mâncând pământul spre locuri unde impostorii și plagiatorii sunt la pușcărie, nu în funcții cheie ale statului.

Apoi, este vorba despre un eșec de proporții al sistemului imunitar al statului, adică serviciile de informații. Eșec sau complicitate, nici nu ştim ce ar fi mai rău.

Cele două funcții, la ORNISS și la Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor, nu sunt de gestionar la garajul Guvernului. Sunt poziții extrem de sensibile. Ar fi de așteptat ca oamenii numiți acolo să fie verificați până la ultimul detaliu al biografiei lor, aproape literal până la laptele supt de la mamă.

Și indiciile problemei lui Baranga ar fi fost cazul să sară în ochi din prima, începând chiar cu bacalaureatul la 32 de ani, așa cum au sărit presei la numirea din septembrie 2020. După doar 9 ani de la el, cu studii ulterioare discutabile tot de la prima lectură, este un asemenea om apt să fie adjunctul instituției care gestionează secretele de stat?

Cum este posibil ca două instituții de învățământ asociate sistemului național de apărare să nu fi văzut niciuna că diploma de bacalaureat a unui masterand e falsă și CV-ul său extrem de dubios?

Este imposibil să credem că așa ceva putea scăpa unei evaluări profesioniste, deci este la fel de greu să credem că a fost vorba despre o eroare.

Mai degrabă avem încă o mostră, de această dată de dimensiuni grotești, a unui mod de lucru care a fost parte a eșecului general: punem în funcții cheie oameni vulnerabili, care să fie în mod cert obedienți și care să execute întocmai.

Un mod de acțiune eficient, desigur, pentru autori, dar extrem de toxic pe ansamblu. Ca un detaliu să-i zicem tehnic, dl Baranga a fost un apropiat al unui fost șef de serviciu secret, Mihai Răzvan Ungureanu, pentru al cărui partid a și candidat la un moment dat.

Sigur că există și un prejudiciu creat prin această impostură, 640 de mii de lei, adică toate indemnizaţiile obținute fără drept, dar el interesează cu mult mai puțin decât fenomenul însuși al statului ajuns pe mâna unor impostori ușor de pilotat pentru că sunt extrem de vulnerabili.

De aceea, Baranga nu este un accident, Baranga este mai degrabă un simptom.

Dacă dl Orban era omul care dorea în mod sincer să reformeze statul român din temelii și pentru această reformă a cerut votul românilor, ne-am fi așteptat să-l vedem negru de supărare, ne-am fi așteptat să vedem demiterea celor care au făcut evaluarea în baza căreia domnia sa a semnat ultima numire a dlui Baranga, ne-am fi așteptat la declanșarea unei verificări la sânge a tuturor titularilor de funcții publice de sus în jos.

Așa ar fi descoperit poate dl Orban că al său consilier de stat, Andi Manciu, pe care l-a pus în fruntea Grupului de Comunicare Strategică, care scria cele mai sensibile OUG ale Guvernului, este o persoană fără diplomă de licență.

Sau poate citește cineva analiza realizată de Valeriu Nicolae referitoare la directorul ORNISS, Marius Petrescu, „personaj care și-a alcătuit o biografie academică și de specialități unică, practic imposibilă pentru un creier și o viață de om” – două academii, șapte universități și 49 de cărți.

Dl Petrescu, ce să vezi?, este directorul consiliului doctoral la Valahia Târgoviște, unde a obținut dl Baranga doctoratul.

Dl Orban s-a acoperit cu procedura și s-a considerat împăcat în chestiunea Baranga, fără enervante detalii: „Treaba lui că ne-a păcălit”. Dar dacă dl Orban și PNL ne-au păcălit lăsându-se păcăliți, treaba cui e?

Citiţi şi:
Mediocrii și lichelele conduc România
România – stat miliţienesc condus de impostori și nepricepuți
Regele pandemiei (I)

 

yogaesoteric
17 aprilie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More