Leacul străvechi supranumit «oul vegetal»

 

Supranumite „oul vegetal”, tărâțele sunt considerate un adevărat medicament, fiind unul dintre cele mai folosite leacuri în medicina tradițională.

Timp de secole, grâul a fost aliment de bază, iar bobul de grâu a fost considerat un adevărat „ou vegetal“, datorită conținutului nutritiv bogat.

Capacitatea tărâțelor de a vindeca se explică prin conținutul mare de vitamine din complexul B, magneziu, potasiu, sulf, siliciu, mangan, fibre alimentare (celuloză) și enzime.

Tărâțele sunt recomandate în obezitate, tulburări digestive, cancer, dar și alte boli considerate incurabile de medicina alopată. De asemenea, sunt recomandate în colite, constipații, profilaxia cancerului de colon.

Acțiunea terapeutică a tărâțelor de grâu se bazează pe însușirile lor absorbante, anticancerigene, anticolesterolemiante și favorizante ale digestiei.

Alegem de multe ori pâinea albă și proaspătă în detrimentul celei cu tărâțe, deși aceasta are puține vitamine și unele sortimente sunt dăunătoare sănătății. De asemenea, consumată caldă produce balonări, umiditatea diminuând secreția enzimelor salivare, care ajută la digerarea amidonului. Tehnologia de obținere a făinii albe a apărut recent, dar aceasta a adus odată cu ea și multe boli. Pâinea cu tărâțe are mai multe vitamine, magneziu, calciu, fosfor, iar aportul caloric al acesteia e scăzut, adică nu îngrașă.

Borșul de tărâțe

Și borșul de tărâțe are calități terapeutice dovedite, fiind recomandat în multe afecțiuni. Borșul ameliorează hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică, tromboza, varicele, flebitele, arteritele, afecțiunile hepatobiliare, nevrozele, stările depresive, insomniile, stresul, asteniile, afecțiunile digestive, tuberculoza, intoxicațiile alcoolice și tabagice, diabetul zaharat și hiperglicemia.

Se folosește extern în cazul pielii uscate, în ulcere cutanate și degerături.

Este contraindicat în ulcer gastroduodenal, gastrite și dispepsii.

Se prepară într-un vas de sticlă sau de lut în care punem tărâțe de grâu, pe care le amestecăm cu tărâțe de porumb și apoi le umezim bine cu apă rece. Se toarnă peste ele apă clocotită. Se amestecă bine și se adaugă huste, adică tărâțe acrite de la borș. Se lasă la căldură 24 de ore. Se strecoară înainte de a fi folosit.

Ux extern

Tărâțele sunt bune și pentru împachetări și băi, în psoriazis. Se face o pastă din tărâțe de grâu proaspete amestecate cu apă călduță, se pune într-un tifon cu ochiuri rare și se aplică pe locurile afectate, ținându-se minimum jumătate de oră. În acest fel crustele sunt înmuiate și se normalizează metabolismul local. După tratament, se unge pielea cu un unguent de tătăneasă.

Tărâțele sunt folosite și pentru tratamentele cosmetice. Măștile cosmetice cu tărâțe au efect de peeling, ajută la eliminarea punctelor negre, îndepărtează celulele moarte, curăță tenul și îl fac mai luminos.

Citiți și:

Secrete șocante despre făina albă

Alimente şi plante medicinale care favorizează savurarea stării de fericire 

 
 

yogaesoteric
20 mai 2019
 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More